Logo
Til DNT.no forside

Unge Naturtalenter i Romsdal

Årsprogrammet Unge Naturtalenter gir ungdom mellom 15 og 19 år en unik mulighet til å lære, utforske og erfare gjennom varierte friluftsaktiviteter som strekker seg over alle fire årstider. DNT Romsdal samarbeider med kompetente kursledere og friluftsentusiaster for å gi deltakerne verdifull praktisk erfaring, økt kunnskap og naturopplevelser for livet. Søknadsfrist for årsprogrammet 2024/2025, med oppstart etter sommeren, er 16.juni!

Publisert: 17. oktober 2023
DNTs tilbud

Unge Naturtalenter er et årsprogram som Den Norske Turistforening (DNT) har gjennomført med stor suksess flere steder i landet. Det er de lokale DNT foreningene som har ansvar for planlegging og gjennomføring av tilbudet, og hver høst starter DNT Romsdal opp ny runde med Unge Naturtalenter, hvor 12 nye ungdommer får tilbud om å delta. Målet er at ungdommer får opplæring i generelt friluftsliv, ledertrening og gjennomfører ulike kurs, samt i etterkant bidrar til å øke ungdomstilbudet innen friluftsliv i vårt område. Gjennom Unge Naturtalenter vil de få kompetanse og erfaring innen friluftsliv og turlederrollen, i tillegg til vennskap og naturopplevelser for livet. 

Nysatsing i DNT Romsdal

DNT Romsdal ansatte høsten 2023 Ragnor Bruvoll Alme til å jobbe blant annet med satsingen på Unge Naturtalenter. Vi ønsker at flere ungdommer skal bli trygget i å drive friluftslivsaktiviteter på egenhånd og sammen med andre. Hver vår er vi på jakt etter ungdommer i alderen 15-19 år, som kan tenke seg å delta i dette årsprogrammet. 

Hvem kan søke om deltakelse

12 ungdommer fra Romsdal får muligheten til å delta. Programmet er gratis for deltakerne. Motivasjon og forpliktelse til samlingene gjennom året forventes av deg som deltar. Er du ungdom i kommunene Aukra, Hustadvika, Molde, Rauma eller Vestnes? Da kan du søke om å få delta på dette unike årsprogrammet. Søknadsfristen for opptak til Unge Naturtalenter 2024/2025 er søndag 16. juni. 

Unge Naturtalenter vektlegger personlig vekst og inspirerer til friluftsaktivitet. Deltakerne starter med den erfaringen de har, for så å bli utdannet til turledere i DNTs turlederstige, med erfaring fra et bredt spekter av ulikt friluftsliv og opplevelser de vil huske resten av livet. Unge naturtalenter har oppstart hver høst og er gratis for deg som kommer gjennom nåløyet og blir deltaker! Du må ikke ha forkunnskaper innen friluftsliv, vi vektlegger motivasjon fremfor erfaring. 

Unge Naturtalenter er et årsprogram fullspekka med friluftsopplevelser, dyrking av vennskap, kompetansebygging og kursing innen DNT - helt gratis! 

Hva sitter du igjen med etter Unge Naturtalenter? 

  • En rekke flotte naturopplevelser og et hav av friluftsferdigheter 
  • Et solid innblikk i allsidig friluftsliv 
  • Nye venner for livet 
  • Personlig vekst og lederegenskaper 
  • Mange ulike sertifiseringer og kurs innenfor DNT og andre organisasjoner 
  • Du er selvstendig og trygg i norsk natur 
  • På slutten av året blir du invitert til en nasjonal samling med andre unge naturtalenter fra hele landet 

Ved deltakelse i Unge Naturtalenter får du være med på en rekke samlinger gjennom året, fra august til juli. Samlingene har ulike temaer og legges til helger og ettermiddag/kveldstid i ukedagene. Forventet tidsbruk er ca. 8 helger + 5 kvelder + 5 feriedager i sommerferien. Er du en av de heldige som får plass på Unge Naturtalenter programmet, starter vi opp med informasjonskveld allerede rett etter skolestart i august.

Programmet inneholder alt fra DNTs "ferskingkurs", hvor man lærer basisferdigheter som orientering, bål og bekledning, til mer spesialiserte kurs som "grunnkurs havkajakk" hvor man lærer alt som skal til for å ferdes langs kysten i kajakker over flere dager. Vi skal også lære om ferdsel i vinterfjellet, det å være turleder i DNT, overnatte ute og ta brattkort i klatring. 

Målet med Unge Naturtalenter er at du skal åpne øynene for alt friluftslivet og Den Norske Turistforeningen har å by på gjennom et morsomt, spennende og lærerikt opplegg! 

Gratis deltakelse

Å gjennomføre programmet på egenhånd ville kostet mange tusen kroner, men de som kommer igjennom nåløyet og får plass på programmet får alle samlingene og kunnskapen gratis. Vårt ønske er å bidra til unge og trygge utøvere av friluftslivet, som helst også bidrar tilbake til fellesskapet med å øke DNT Romsdals ungdomstilbud. 

Søknadsinformasjon

For å søke opptak til Unge Naturtalenter, må du være bosatt i Romsdal.

Søknadsskjema Unge Naturtalenter 2024/2025

Her finner du søknadsskjema for neste årsprogram som starter opp i august. Søknadsfrist er søndag 16. juni! Alle får svar på søknaden innen utgangen av juni.

Søknadsskjema
Søknadsskjema

 

Oppstart av Unge Naturtalenter

De som kommer gjennom nåløyet og blir plukket ut til unge naturtalenter, er da klare for turer, kurs, samlinger og all den moroa som programmet har å by på! 

Vi starter med en informasjonskveld for deltakerne torsdag 22. august fra kl 18-19:30. Her blir det mer informasjon om Unge Naturtalenter, alt fra hvilke datoer vi skal på tur til hva utstyr vi anbefaler å bruke. Her vil det også være mulighet for å stille spørsmål rundt årsprogrammet. 

Årsprogram 2024/2025

16. juni - Søknadsfrist 

22. august - Infomøte foresatte og deltakere kl 18-19:30 

September: Ambassadør- og etikkvettkurs m/pizza 17:00-20:30 

September:  Ferskingkurs på Måsvassbu 

Oktober:  Tacokveld, førstehjelpskurs og introduksjon til klatring i Klatresenteret, Molde 

Oktober:  Brattkortkurs og pizzakveld med fjellfilm 

Desember: Juleavslutning på Norsk Tindesenter inkludert omvisning 

Januar:  Fjellski eller topptur 

Februar - Skredhelg med mulighet for snøhuletur

Dato kommer - Turledersamling nasjonalt/regionalt 

Mars - Vinterekspedisjon hytte til hytte 

April – Landssamling UN 

Mai: Grunnkurs kajakk og våttkort. Teltovernatting. 

Juni: Hyttetur! 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem