Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Tips og råd til padleturen

Her finner du råd og tips som vi håper kan være til nytte når du skal på padletur på egen hånd eller sammen med andre. En ting er å planlegge turen basert på egne ferdigheter, vær og vind og årstid, i tillegg oppfordrer vi til det som kalles en sporløs ferdsel. Start gjerne planleggingen av en tur med å tenke gjennom hvordan du kan bidra til å ta vare på miljøet, fuglelivet og til å holde naturen ren.

Planlegging av tur

Å dra på padletur er spennende, hyggelig og fullt av opplevelser. Husk å ta forbehold om dine egne ferdigheter, vær, vind og ha alltid med deg det utstyret du trenger dersom noe skulle skje. Det er alltid lurt å varsle noen at du skal på padletur enten du drar alene eller sammen med noen. Da kan noen etterlyse dere dersom dere ikke er i land til avtalt tid.

Farvann

  • Gjør alltid en vurdering av farvannet du skal padle i og hvor utsatt du blir for vær, vind og andre fartøy.
  • Bruk kart når du legger opp ruta og ta med et kompass. 
    Analoge løsninger, som ikke krever strøm, vill alltid fungere. Lær deg å bruke kart og kompass.
  • Ta gjerne med en GPS, nødpeilesender eller VHF radio dersom du kan bruke disse verktøyene.
  • Vurdere er om turen skal gå i indre eller ytre skjærgård, i åpen sjø, et havneområde, en innsjø, et vann eller i en elv. Er området trafikkert og kommer du til å padle i dagslys, skumring eller mørke? Legg opp en hovedrute du ønsker å følge, steder du kan krysse på en trygg måte og hvor det er fint å gå i land. Legg også opp alternative ruter du kan velge dersom forholdene endrer seg underveis.

Nyttige verktøy

Ha en plan dersom det uforutsette skulle skje. Har du nummer til den lokale taxi-båten?  Vet du hvordan du kontakter Norges Maritime Nødnett? (kystradioen). Last ned for eksempel 113-appen.

Andre verktøy kan være blant annet nettsteder som dette:
Kartverket - sjøkart på nett

Verktøysett til kajakken

Lag deg et lite verktøysett tilpasset kajakken og utstyret du bruker.
Gaffa-tape er alltid et kjekt "universalverktøy". Silikon til å smøre lukene og ZIP Tech til glidelåser kan være lurt.  Ta med litt verktøy og noen skruer og fester
som passer til kajakken du bruker.

Førstehjelpsutstyr

Husk å ha med førstehjelpsutstyr og Jerven-duk eller annet til oppvarming.

Vær & vind

Forholdene og utviklingen i været, er det som ofte kalles ukontrollerbare variabler. Dette må du til en hver tid forholde deg til.

Det finnes imidlertid mange fine nettsider og apper du kan bruke for få en status og prognose for forventet utviklingen i været: høy-/lavtrykk, nedbør, vindstyrke, vindretning, bølgehøyde, flo og fjære, strøm og vann- og lufttemperatur.

Vi kan anbefale blant annet:

Pakking av kajakk

Det er plass til mye bagasje i en tur/havkajakk. En kan fort få plass til rundt 160 liter eller mer i en turkajakk.
Noen pakketips.

  • kajakken er konstruert slik at den er litt tyngre foran enn bak. Det er viktig å
    opprettholde denne balansen når du pakker. Legg alltid tyngre gjenstander inn mot veggene på sittebrønnen foran og bak.

  • pakk i vanntette pakkposer i forskjellige størrelser, gjerne fra 5 til 25 liter. Det er lettere å utnytte plassen godt dersom du har flere pakkposer. Mindre og medium store pakkposer kan plasseres ved siden av og oppå hverandre.

  • i baug og akter vil du ofte legge de minste pakkposene. Husk å feste en snor i håndtaket på dem før du skyver dem på plass. Da får du lett tak i dem ved behov. 

  • Pakk det du skal ha med deg på turen i skottene, og hold dekket ryddig og rent. På dekket skal du primært ha sikkerhetsutstyret ditt: kartmappe, årepute, pumpe og ekstra åre.

    Kilde: Gyldenløve kajakk klubb

Sikkerhet

Bekledning

Sørg for å kle deg etter årstiden og vanntemperatur. Bruk vanntett tørrdrakt med godt isolerende ulltøy når vannet er under 7 grader varmt. Redningsselskapet anbefaler tørrdrakt/våtdrakt når vannet er under 12 grader.
Bruk alltid redningsvest.

Vær synlig 

Kajakker er sjøens svar på motorsykkelister - som vises langt dårligere enn en skulle tro. Bølger og motlys kan fort føre til at det er vanskelig å få øye på en padler. Velg derfor tydelig farge på både kajakk, bekledning og åre, og suppler gjerne med signalfarget caps på hodet eller vimpel på kajakken. Husk lys om du padler i skumringen eller i mørket.

Husk å merke kajakken din

Er kajakken din merket kan det avklares raskere om en redningsaksjon må iverksettes eller ikke når den blir funnet. Du kan blant annet registrere den hos Redningsselskapet.

Redningsselskapet har en egen side med gode råd for en trygg padletur.

Kilde: Redningsselskapet og Utemagasinet

(Foto: Redningsselskapet)

Vern om miljøet og dyrelivet

Sporløs ferdsel handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den, som da vi kom. Vi padlere er glad i å ferdes i naturen og er derfor opptatt av å ta vare på den. Derfor anbefaler vi i SHKK alle om å verne om dyrelivet og naturen vår. Her får dere noen tips til å ferdes så sporløst som mulig.

Avfall

Unngå bruk av engangsprodukter. Dette blir til søppel etter bruk. Det gjelder alt fra engangsgriller til kopper og bestikk. Invester heller i en primus, flerbruksgrill, og ta med det andre ting du trenger hjemmefra.

Planlegg for å redusere emballasjen du tar med deg ut. Skal du for eksempel lage mat ute, kan det være lurt å gjøre deler av tilberedelsene hjemme, og pakke ting i bokser. Da får du også bedre plass i sekken.

Ha med en tom pose som du kan fylle med søppel underveis. Fest den gjerne utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig.

Få flere tips hos: Hold Norge rent

Bål

Respekter bålforbudet mellom 15. april og 15. september. I denne perioden er det likevel lov å tenne bål, hvis det åpenbart ikke medfører brannfare. Det kan for eksempel være etter mye snø eller nedbør.

Ta med ved hjemmefra, eller bruk døde greiner og kvister. Det er ikke lov å gjøre skade på friske trær for å skaffe brensel til bålet.  I nasjonalparker og andre verneområder er det egne regler, og noen steder er det også forbudt å sanke død ved.

Velg et sted der du ikke gjør skade på naturen. Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Er det en strand i nærheten? Lag bål her, så du ikke gjør skade. Bruk eventuelt steiner som underlag og avgrensning for å bevare underlaget.

Kilde: Norsk Friluftsliv

Hvordan gå på do?

Vær forberedt, og ha med deg det du trenger ut. Det inkluderer dopapir, håndsprit, en liten spade og en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir, bind og tamponger.

Gå langt unna stien. Beveg deg bort fra stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går.

Gå minst 100 meter unna bekker, elver eller innsjøer der turfolk fyller vannflasken sin, fisker og bader. 

Grav et hull i bakken. Er du i skogen og bakken er myk, kan du grave et hull, omkring 20 cm dypt. Når du er ferdig, fyll igjen med jord, steiner, mose eller kvister.

Ta med dopapiret hjem eller brenn det på bålet, dersom du har bål.

Fuglelivet

Når du ferdes i kajakken, kan du komme tett på fugler og dyr. Det er viktig å være varsom og ikke skremme dem. Respekter naturområder, reservater og hekketiden.

Les mer: Birdlife Norge.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig i DNT Ringerike
Bli frivillig i DNT Ringerike
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem