Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Fra istid til vann i særklasse (Kilemoen nord)

Hele 42 deltok på turen tirsdag 13. mai.

Publisert: 16. mai 2025
Skrevet av: Bente Christine Eriksen
Turreferat
En fornøyd gjeng på Kilemoen. Foto: Bjørn Johnsen

42 personer og hunden Vilma startet turen ved Jytemoen.

Vi gikk langs Vestre Ådalsvei ca. 500 m, og stoppet på en plass utenfor veien. Lokalkjente Svein Roger Eriksen fortalte om 5-mila under NM på ski i 1968. Den startet ved Veien skole. Leif Kjemperud var løypesjef, og vi var innom flere steder der løypa gikk på denne turen. Det burde stå skilt om traseen f. eks på Danseplassen. 

Vi gikk over veien og inn på en god sti som etter hvert endte ut på bomvei mot Tjoreputten. Dette er en dødisgrop med vann, og den er inngjerdet og kameraovervåket. For nærmere informasjon kan man gå inn på nettsiden til Ringerike Vannverk. Nylig avdøde, journalist Arne Tvervaag laget i 1985 en reportasje om Kaldbekk i Dagsrevyen. Han var da på besøk i Svein Roger Eriksens kjøkken på Begnamoen.

Vi gikk tilbake ca. 100 meter og tok opp bakken der også 5-milstraseen var. Så fulgte vi denne stien videre,og gikk ned en bratt bakke ned mot Begnaelva. Der fortalte Erik Monserud om en av mange hoppbakker som lå i området. Like nedenfor kom vi til en gammel steinmur som Knut Tolpinrud oppdaget på søndagens oppgang av turen. Svein Roger har på mange av sine treningsturer lett etter restene av et hotell, og han var sikker på at det var restene av hotell Skovheim. Det var den gang det var dampbåt på Begnaelva med stopp på Hen. Hotellet hadde flott utsikt mot Begnaelva og Hen , som den gang var senter for Ådal kommune. Hen hadde også jernbanestasjon. Det var et betydelig industrimangfold den gang. Og turister fra bl.a. Danmark kom for å ta tur med dampbåten, som også ble kalt Danskebåten. Heftet Ringerike fra 2011 skriver om dampskipet Begna og kaptein Johan Petter Christensen, som i 1918 fikk kongens fortjenestemedalje i sølv. I alle årene han seilte på Ådalselva, Sperillen og Begna, hadde han ikke et eneste uhell med D/S Bægna. Vi fulgte en sti oppover , som tydelig var bygget som vei for hestetrafikk. Stien gikk utpå skrenten der det passet med matpause, med utsikt mot Hen og Hen Gjestegiveri.

Mette og fornøyde fortsatte vi stien forbi flere dødisgroper før vi kom opp på det øvre Kilemoplatået, hvor det er stier på kryss og tvers og et flott treningsområde. Vi fulgte ytterkanten til vi kom til et sted hvor mange tar pause på noen benker som er satt ut. Her kommer også en vei opp på skrå fra nedre Kilemoen. Rett bortenfor har det også vært en hoppbakke, og her var det før i tiden sted hvor det vokste mogop. Vi fortsatte stien til vi kom ut mot grustaket. Her stilte vi oss opp på en steinrøys, og Bjørn Johnsen tok fellesbilde av en fornøyd gjeng. Like før vi kom ned til veien hvor bilene var parkert, avsluttet Svein Roger med fortellinger om friluftsopplevelser på en humoristisk og interessant måte.

Vi hørte om et lite harekull, om hoggorm, beverformering og opplevelser han hadde hatt med barnebarn på tur. En interessant biologitime i det fri. Erik Monserud takket for en lærerik tur etterfulgt av stor applaus fra deltagerne.

Vi blir gjerne med på flere turer med deg, Svein Roger!

Referat ved turleder Bente Christine Eriksen.

Svein Roger forteller

Svein Roger forteller til en interessert gjeng. Foto: Bjørn Johnsen.

I motbakke

Det er i motbakke det går oppover. Foto: Bjørn Johnsen.

Tjoreputten

Ved vannverket, Tjoreputten. Foto: Bente Christine Eriksen.

Naturfagtime

Avslutning av turen - naturfagtime med Svein Roger. Foto: Bente Christine Eriksen.

Plott av turen

Plott av turen. Data: Bente Christine Eriksen.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig i DNT Ringerike
Bli frivillig i DNT Ringerike
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem