Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Bygdeborgene Ormekula og Slotteberget

32 deltok på turen tirsdag 28. mai

Publisert: 16. juni 2024
Turreferat
Hele gjengen
Hele gjengen samlet. Foto: Bente Christine Eriksen

Vi var 32 personer og en hund som møttes på Danseplassen. Kjentmann Svein Roger Eriksen informerte om turen. Turen gikk i kupert terreng, men det var tørt og fint grunnet sol. Han fortalte Danseplassen ble mye brukt til dans i 40- og 50-årene. Den var også mellomstasjon for 5-mila i NM i 1968. Kong Olav og kronprinsen var til stede, og det var 6000 tilskuere på jordet ved Veien skole. Mye folk langs løypa, også noen av dagens turgåere var til stede. Pål Tyldum vant, sølv til Harald Grønningen og bronse til Odd Martinsen. 

Så startet turen opp Slotteberget som er den søndre muren. Her vokser mye einer som er bra som bue-emne. Området ved Veien var et maktsenter, hvor Langhuset ble reist ca. år 0. Rundt 500 e.Kr. antas bygdeborgene å bli bygget som vern for folk og fe. 
På nedsiden av Slotteberget er det en klatrevegg. 

Vi gikk videre bratt ned og bratt opp på vei mot Ormekula. Der var det nyhogst, så vi hadde flott utsikt mot Haugsbygd der gårdene er plassert der strandkanten lå da havet gikk så langt inn. Ved Ormekula viste Svein Roger oss spor etter jernutvinning. Dette var av interesse for arkeologene som var her for 30 år siden, da de hadde et samarbeid med Veienmarka ungdomsskole. Det ble vist utvinning av jern på Jernalderdagene. 

Nå var det tid for nista og prat, mens Svein Roger sendte rundt bilder av bygdeborg og litteratur om skoleprosjektet.

Vi startet nedturen og stoppet ved ei stor furu. Her snakket SR om hvordan hakkespetten får i seg frøene. 
Her tok vi fellesbilde før vi gikk tilbake til Danseplassen.  Herfra tok vi turen bort til Ursnipen like ved vannverket. Dødisgropen ble brukt til fangst av større dyr.

Tilbake til bilene takket vi Svein Roger for en meget interessant og lærerik tur. Takk også til Andreas Oppen for tillatelse til å parkere og bruke området.

Referat ved turleder Bente Christine Eriksen.

Svein Roger forteller

Svein Roger forteller. Foto: Bente Christine Eriksen

Godt med litt hjelp

Godt å få litt litt hjelp. Foto: Bente Christine Eriksen

Plott av turen

Plott av turen.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig i DNT Ringerike
Bli frivillig i DNT Ringerike
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem