5 fine barnevennlige turer i Lørenskog - med historisk sus!
Visste du at velstående lørenskauinger ble begravet i gravrøyser i bronsealderen? Eller at det finnes en utømmelig vannkilde med en magisk historie i kommunen vår? Og har du hørt om Milorghula, som ble brukt som våpenlager under andre verdenskrig? I denne artikkelen får du 5 tips til spennende turer litt utenom det vanlige, hvor man kan undre seg over fortiden og lære mer om Lørenskogs historie.
1. Olavskilden
Olavskilden ligger på toppen av Hammersberget ovenfor Lørenskog kirke. Kirken er fra 1100-tallet, og Lørenskogs eldste bygning. Et gammelt sagn fra 1200-tallet forteller at tordenguden Tor ikke ville at kirken skulle bygges, og han kastet hammeren sin mot den. Sankt Olav klarte å lede hammeren unna, slik at den isteden traff berget. På stedet hvor hammeren traff sprang det frem en hellig kilde, som kunne bringe lykke og kurere sykdom. Kilden blir aldri tom, selv under langvarig tørke, og i dag lever det fredede salamandere i den. Ganske magisk, eller hva?
Adkomst Olavskilden: Buss til holdeplass Lørenskog kirke, parkeringsplass ved kirken om man kjører selv. Man kan også parkere ved Sørlihavna (se informasjon nedenfor) og gå ca. 800 meter til Lørenskog kirke. Det er skiltet gangvei til Olavskilden fra parkeringsplassen ved Lørenskog kirke (parkeringsplassen som ligger lengst vekk fra hovedveien). Turen opp til Olavskilden er på noen få hundre meter på gruset sti, og er ikke tilgjengelig med barnevogn/rullestol.
Turen er fin å kombinere med et besøk på Sørlihavna, som er et eldorado for barnefamilier! Om vinteren starter flotte skiløyper innover i Østmarka fra Sørlihavna, og det prepareres skileikområder og akebakke. På Sørlihavna finner dere tillegg en fantastisk lekeplass, styrketreningspark, løpebaner, sandvolleyballbane, digitale spill, sykkelbaner, bilbane for radiostyrte biler, gapahuk med godkjent bålplass (helårs bålplass) samt toaletter. Alt er gratis og tilgjengelig for publikum, men merk at sykkelbanene og bilbanen ikke kan benyttes under organiserte treninger.
Adkomst Sørlihavna: Buss til holdeplass Sørlihavna, stor parkeringsplass om man kjører selv. Området har korte avstander og er tilgjengelig med barnevogn/rullestol.
2. Skulerudstua
Skulerudstua er en skjult perle i Lørenskog. Den vesle stua ligger idyllisk til innerst i Vålerveien i Losby, og er kommunens eldste trebygning, fra 1669. I dag er mye av Lørenskog tettbygd med store hus og boligblokker, men for 200-300 år siden var bygninger som Skulerudstua vanlige å finne i kommunen vår. Tenk så annerledes Lørenskog så ut da!
På turen innover til Skulerudstua går dere gjennom Lørenskogs idylliske kulturlandskap. Her kan dere være heldige å se både landbruksmaskiner i arbeid og hester på beite. Vålerveien er i tillegg lite trafikkert – med andre ord perfekte rammer for småfolk på tur! Vel inne ved stua er det et flott uteområde som passer ypperlig for frilek, og er dere ekstra spreke (og har vanntett fottøy) kan dere fortsette turen innover i skogen på sti opp mot Skulerudtjern og Knuttjern.
Skulerudstua er åpen for servering på søndager kl. 11-15 fra midten av september og frem til påske, og det er tilgang til utedo når stua er åpen. Skulerudstua kan også leies, og danner en hyggelig ramme for private arrangementer.
Adkomst: Parkeringsplass ved Fredheim skole (Losbyveien 141, 1475 Finstadjordet, kan søkes opp på Google Maps som "gamle Fredheim skole"). Det er ikke tillatt å kjøre bil inn til Skulerudstua. De første par hundre meterne går langs den trafikkerte Losbyveien, før man tar inn på idylliske Vålerveien. Turen inn til stua er i hovedsak på flat grusvei og ca. 2,8 km tur/retur, og det er tilgjengelig for barnevogn/rullestol.
3. Bronsealderrøysene i Haneborgåsen
I Haneborgåsen kan dere finne 12 steinrøyser som ble bygget av mennesker for 2500-3500 år siden. Er det ikke rart å tenke på at det bodde mennesker i Lørenskog for så lenge siden? Noen av røysene har hatt et lite gravkammer av steinheller, som viser at de ble bygget som gravrøyser. Mennesker som ble begravet i slike røyser var trolig velstående, men vi vet lite om hvem de kan ha vært.
I dag er det skog i Haneborgåsen, men på tiden da røysene ble bygget lå de høyt og fritt i terrenget. En håndfull rester av brente menneskebein blandet med kull er funnet i den største røysa, men dessverre har også flere av røysene i Haneborgåsen spor etter gravrøvere som har plyndret dem.
Den største røysa er lett synlig fra Blåløypa – en flott og godt merket rundløype i Haneborgåsen som utgjør en perfekt søndagstur (eller lørdagstur, da) for barnefamilier. Turen er variert og kupert, med lys og åpen furuskog de fleste steder. Her kan dere velge og vrake mellom mange fine plasser hvor dere kan nyte matpakken, tenne bål eller henge opp hengekøyer.
Adkomst: Det er enklest å starte turen med å gå opp langs siden av skihallen SNØ, før man kommer inn på Blåløypa. Parkeringsmuligheter ved SNØ eller på Luhrtoppen. Kommer man med tog til Lørenskog stasjon er det ca. 750 meter å gå til SNØ, og kommer man med buss er det ca. 850 meter å gå fra Postterminalen øst. Selve Blåløypa er en rundtur på 3,4 km., og med adkomsten opp langs skihallen blir turen fra SNØ totalt på ca. 4,1 km. Korteste vei til den største gravrøysa fra SNØ er å ta til høyre i Blåløypa på toppen av skihallen og følge løypa i litt over 1 km. før man ser røysa på en høyde på vestre hånd.
4. Vasshjulet
Har dere noen gang tenkt over at Lørenskogs kommunevåpen viser et stort vannhjul? Tømmerdrift og sagbruk har vært så viktige for utviklingen av Lørenskog at vannhjulmotivet var naturlig å velge. Og selveste Vasshjulet, som er motivet i kommunevåpenet, kan dere se den dag i dag like ved Mønevann i Losby.
Østmorksaga var en av de største sagene i området, og et sterkt symbol på vannkraftens betydning for Lørenskog og Romerike. Vasshjulet slik det er i dag ble bygd rundt 1865 og var i drift helt fram til vannsaga ble nedlagt i 1953. Det er bygget et flott anlegg rundt Vasshjulet, hvor dere kan gå over Losbyelva, opp rundt hjulet og oppleve det og vannet i ulike vinkler.
Turen til Vasshjulet er fin å kombinere med en tur innom Mønevann badeplass, som ligger et par hundre meter forbi hjulet. Her er det fine gressletter med godkjent bålplass (helårs bålplass), flotte bademuligheter og toaletter. Ved turstart på Losby finner dere i tillegg ekstremt barnevennlige Losby besøksgård og gårdskafé, med husdyr på beite og i fjøset (krav om inngangsbillett i fjøset), matservering, minigolf og lekeplass.
Adkomst: Stor parkeringsplass i dumpa rett før Losby gård. Herfra er det ca. 2 km. å gå inn til Vasshjulet og Mønevann badeplass. Man kan også gå eller sykle fra Sørlihavna, hvor det er adkomst med buss. Veien inn til Mønevann blir da ca. 5 km. Turen er tilgjengelig med barnevogn/rullestol.
5. Milorghula ved Åmotdammen
Milorg var den militære motstandsorganisasjonen i Norge under andre verdenskrig, som jobbet for å befri landet vårt fra tysk okkupasjon. I april 1945 ble det gjennomført et våpenslipp over Enebakk, og våpnene ble fraktet til en hemmelig hule på vestsiden av Åmotdammen. Alt utstyret veide rundt 4,5 tonn til sammen, og besto av blant annet maskingevær og maskinpistoler, håndgranater, ammunisjon, sambandsutstyr, lommelykter og militærstøvler, samt sjokolade, tyggegummi og sigaretter. Det tunge utstyret ble fraktet av lokale motstandsmenn gjennom Østmarka, som måtte være veldig forsiktige slik at ikke tyskerne skulle oppdage dem. Våpnene ble fordelt videre til lokale Milorg-grupper etter oppbevaringen i hula.
Hula ligger i kupert terreng og er så godt skjult at den ikke ble offisielt funnet før i 2012! Den har med andre ord vært en godt bevart hemmelighet i kommunen vår i lang tid. I dag kan den nås via Lions-stubben som starter ved Skihytta. Det er flott utsikt over Lørenskog flere steder på turen, og Lions Club Strømmen har satt ut benker rundt om i løypa. Milorghula er skiltet som en liten avstikker underveis i runden.
Milorg hadde mye aktivitet i Østmarka under krigen, og det er også flere andre steder man kan finne spor etter dette. Vi anbefaler å gå denne spennende turen for å vekke interessen for motstandsbevegelsens krevende oppdrag i marka, og hvis man ønsker flere turtips med krigshistorie kan man blant annet finne dette hos Østmarkas venner.
Adkomst: Parkeringsplass ved Skihytta innerst i Hovelsrudveien. Dersom man kommer med buss er et ca. 700 meter å gå til Skihytta fra Sandbekkhallen, og ca. 1,5 km. fra Hovelsrudveien. Fra Skihytta følger man Lions-stubben, en runde på 3,5 kilometer. Runden er skiltet og har lilla L-merking. Turen går på sti i kupert skogsterreng, og er ikke tilgjengelig med barnevogn/rullestol.