Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Ingen har ledet flere turer enn jubilanten

Gaute Gjerdingen ble feiret av eget turfølge på sin 80-årsdag. Jubilanten har ledet mer enn 400 DNT-turer. Slå den!

Publisert: 06. februar 2024
Skrevet av: Per Hovland
Nyheter
Jubilant Gaute Gjerdingen ble overrasket med kakeservering på egen tur Foto: Gunnor Andersen

Hver onsdag hele året, med unntak av noen sommeruker., leder Gaute Gjerdingen sin faste onsdagstur fra skytebanen på Raufoss, til kafeen på DNT Osbakken. 

Det har han gjort siden DNT Gjøvik og Omegn overtok Osbakken i 2016. Gaute  har ikke telling selv, men enkel matematikk tilsier at han har ledet mer enn 350 onsdagsturer hittil..

Da Gaute begynte med denne faste turen, hadde han allerede vært ihuga turleder i flere år, med 8-10 turer å året. Også det i "hemåsen".

Turer med Åge'ne

– Det begynte da jeg gikk av med førtidspensjon. Ei jeg hadde jobbet med mente jeg ville passe til å lede turer i området. 

Og da ble det slik. 

Gaute Gjerdingen og Aage Kyseth var faste makkere de første årene. Etterhvert ble en annen Åge - Åge Nyborg - med på laget. Han de senere årene vært Gautes medturleder på turene til Osbakken.  

– Ja, så jeg har stort sett gått turene sammen med «Åge'r», humrer 80-åringen.

MAKKERE: Gaute Gjerdingen (t.v.) og Åge Nyborg på fjelltur. Foto: Anne Furuseth

 

 Oppsummert er det grunn for å anta at Gjerdingen har ledet mer enn 400 turer for DNT Gjøvik og omegn og det tidligere Gjøvik og Toten turlag. Slå den!
Med et snitt på 10 deltakere, har han runst regnet hatt med seg mer enn 4000 deltakere på tur oppover Raufoss- og Vardalsåsen. Hvor mange kaffekopper, vafler og rekesmørbrød som hans turfølge har fått servert over disken på Osbakken kafe, aner han ikke. 

Kaffe og rekesmørbrød

– Tanken var jo å hjelpe dem litt med omsetninga, sier Gaute. 

Når har nå skal markere 80-årsdagen med familien, holder hans seg til en god vane, og inviterer dem på søndagsmiddag - på nettopp Osbakken. 

Ut av de regelmessige nærturene til Osbakken er det blitt en turgjeng som har vekslet telefonnummer og drar på private turer sammen. Vestre Toten frivilligsentral samarbeider for øvrig med Gaute og Åge. Onsdagsturene er nemlig en ypperlig inngang til fine natur- og fellesskapsopplevelser, med lav terskel for den som trenger å komme seg ut. Tur i fellesskap kan bety mer enn man aner for enkeltpersoner. 

Onsdagsturene går sin gang uansett vær og årstid. Gaute og Åge legger opp ruta etter føreforholdene. Vanlig rute er å gå over Finstad til Osbakken, og Olavegen tilbake, men Gaute kjenner hver stein og stubbe her oppe og kan by på mange varianter av onsdagsturer.

Fortsetter, selvsagt

I sin 81. vinter må Gaute innse at det er vekl tungt å gå over Finstad under de rådende snøforhold. 

– Det går litt saktere med meg, og jeg har en historie med litt hjerteflimmer, så jeg lytte til kroppen. 

Så da blir det gjerne Olavegen begge veger i vinter, før snøsmeltingen byr på alternativene. 

– Jeg skulle gjerne vært på bortpå Finstad snart, hører låven der har gitt litt etter for snøen, sier kjentmannen på Raufossåsen.

– For du har ingen tanker om å gi deg?

– Neida, vi fortsetter, sier 80-åringen. Som en selvfølgelighet.

Innsatsen til Gaute Gjerdingen og onsdagsturene er en historien om turglede og fellesskap, med vekt på det enkle. DNT Gjøvik og omegn gratulerer jubilanten, takker så mye for innsatsen som turleder i mange år og ønsker mange gode vandringer til DNT Osbakken i tida som kommer.  

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem