Fine høsthytter i fjellet

Høsten er en magisk tid for fjelltur. Her er ti tips til flotte høsthytter du kan besøke før snøen kommer.
Høsten er en magisk tid for fjelltur. Her er ti tips til flotte høsthytter du kan besøke før snøen kommer.

Har du lyst på en fjelltur i høst, med klar luft og fargesprakende fjell, uten å gå så langt? Vi har plukket ut noen hytter  som bare ligger en kort tur fra veien.

Tekst: HELLE ANDRESEN. Oppslagsfoto: FRANK HAUGHOM. FJELL OG VIDDE 5/2017

TURISTFRITT: Lofoten har falt til ro når høsten senker seg over Nøkksætra.
TURISTFRITT: Lofoten har falt til ro når høsten senker seg over Nøkksætra. Foto: Helle Andresen

LOFOTEN:  I SVOLVÆRS BAKGÅRD

Når sommerturistene har reist og Lofoten finner hverdagsrytmen igjen, kan en tur til Nøkksetra gi den gode fjellopplevelsen vi søker. Det er bare å vandre rett ut fra Svolvær sentrum og innover i marka på god sti. Kanskje du finner molter på myrene du passerer innover? Ved Øvre Svolværvatnet går stien bratt oppover og ender så ved den fem år gamle hytta til Lofoten Turlag, der
karakteristiske Lofoten-topper speiler seg i Austre Nøkkvann. Nøkksætra har rukket å bli veldig populær, ikke minst for barnefamilier. Den overkommelige avstanden inn dit lokker dem som setter pris på korte turer til naturskjønne områder, med gode pauser underveis.

RUTE: Svolvær sentrum–Nøkksetra–Svolvær sentrum
ADKOMST: T-merket sti starter ved idrettsplassen.
LENGDE PÅ ETAPPEN: 1,5 timer
KART: Vågan turkart 1:50 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Hytta har seks sengeplasser og er tilgjengelig hele året. Det er en egen nøkkel til hyttas overnattingsdel (ikke vanlig DNT-nøkkel), den fås på Turistinformasjonen i Svolvær ved å vise fram medlemskort i DNT. Her betales også overnattingen (kontanter).

Artikkelen fortsetter under bildet

TURMÅL I 40 ÅR: Haugesund Turistforening bygde Simlebu i 1977.
TURMÅL I 40 ÅR: Haugesund Turistforening bygde Simlebu i 1977. Foto: Julie Maske

ETNEFJELLENE: HERLIGE SIMLEBU

Gullruta, blir den kalt, ruta som blant annet går innom Simlebu i Etnefjellene. Det sier jo sitt om at dette er et vakkert område, og Simlebu og området rundt er intet unntak. Hytta til Haugesund Turistforening ligger fint til, med god utsikt over et storslagent landskap, mot fjell og nuter og støler på alle kanter. Også Folgefonna kan man få et glimt av i godvær.

Det er relativt enkelt å komme seg til Simlebu, 2–3 timer på god sti fra Skromme. Det skal godt gjøres å unngå bratte bakker på Vestlandet, og også her får du opp pulsen. Turen passer likevel både for nybegynnere og barn, bare man tar seg tid. Nærmeste nabo til hytta er  Simlenuten, og utsikten derfra er verd en tur opp. Den som leter, kan finne jettegryter, badekulper og fine fossefall i bekker og elver ikke langt fra hytta.

RUTE: Skromme–Simlebu–Skromme
ADKOMST: Med bil: Parker ved Skromme på E 134, følg skilt mot Simlebu. Med buss: Haukeliekspressen til øst for Rullestadtunnelen. Gå ca. 20 min nedover (vestover) til skiltet mot Simlebu.
LENGDE PÅ ETAPPEN: 2–3 timer (bratt opp)
KART: Folgefonna Nasjonalpark 1:50 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Simlebu har 39 sengeplasser og er tilgjengelig hele året med DNT-nøkkel.

Artikkelen fortsetter under bildet

SPOR AV GAMLE DAGER: Kjølihytta ligger i et område der det tidligere var gruvedrift.
SPOR AV GAMLE DAGER: Kjølihytta ligger i et område der det tidligere var gruvedrift. Foto: Julie Maske

SYLAN: VIDT UTSYN PÅ KJØLIHYTTA

En godt bevart hemmelighet midt i Norge er Kjølihytta. Den ligger med endeløs horisont under Kjølifjellet, med vid utsikt øst- og sørover mot Sylmassivet. I dette åpne og storslagne landskapet er det tydelige spor etter gammel gruvedrift. Trondhjems Turistforening hadde sitt første overnattingstilbud i administrasjonsbygget for den nedlagte Kjøli gruve, men i 1971 bygget foreningen selvbetjeningshytte. Fra Jensåsvollen er det slak stigning langs den gamle veien opp til det gamle gruveområdet. Avleiringene i bekken som renner ut fra den gamle gruva, etterlater ingen tvil om at det er kobber i fjellet her. Fra hytta er Kjølifjellet et fint turmål.

RUTE: Jensåsvollan–Kjølihytta–Jensåsvollan
ADKOMST: Parker bilen ved Jensåsvollan på bomveien mellom Reitan og Tydal. Følg T-merket sti langs den gamle gruveveien opp til hytta.
VANSKELIGHETSGRAD: Enkel
LENGDE PÅ ETAPPEN: 1,5 time
KART: Sylan sør 1:100 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Hytta har 10 sengeplasser. I annekset er det tilrettelagt for hund. Tilgjengelig hele året, husk DNT-nøkkel. 

Artikkelen fortsetter under bildet

SETT FRA DRONE: Nye Høgevarde ligger side om side med den gamle hytta og kan ta imot mange gjester.
SETT FRA DRONE: Nye Høgevarde ligger side om side med den gamle hytta og kan ta imot mange gjester.

NOREFJELL: OPPLEV HØGEVARDE

Høyt oppe på Norefjell finner du Nye Høgevarde, hytta til DNT Drammen og Omegn som er en arkitektonisk nyvinning i fjellet. Mange er nysgjerrige på å se hytta som åpnet i sommer, så dette er stedet for deg som vil treffe mange andre. Nye Høgevarde ligger like ved den gamle hytta, som naturlig nok har fått navnet Gamle Høgevarde. Store rom, skjeve vinkler og vide vindusflater gjør at man får en helt annen kontakt med naturen utenfor enn i tradisjonelle hytter. Etter en to timers fottur fra Tempelseter er du her, høyt oppe med flott utsikt. Fra toppen er det den videste utsikten i Sør-Norge nest etter Gaustatoppen: På en klar dag ser man 40 000 kvadratkilometer, et område nesten like stort som Danmark.

RUTE: Tempelseter–Høgevarde–Tempelseter
ADKOMST: Buss til Eggedal og drosje til Tempelseter. Eller bil til Tempelseter.
LENGDE PÅ ETAPPEN: 2 timer
KART: Norefjell-Eggedal turkart 1:50 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Nye Høgevarde har 50 sengeplasser, og Gamle Høgevarde har 30. I tillegg har begge masse madrasser, så det er plass til alle. På Nye Høgevarde kan ca. halvparten av sengene bestilles, andre er tilgjengelige uten bestilling. På Gamle Høgevarde kan alle sengene bestilles. Se drammen.dnt.no

Artikkelen fortsetter under bildet

KRYPINN: Med laftede vegger og torv på taket er det bare å la roen senke seg her på Vigdalstøl i Breheimen.
KRYPINN: Med laftede vegger og torv på taket er det bare å la roen senke seg her på Vigdalstøl i Breheimen. Foto: Sverre A. Larssen

BREHEIMEN: TIDSREISE PÅ VIGDALSTØL

På Vigdalstøl i Breheimen får man følelsen av å gå hundre år tilbake i tid – her ser det ikke ut som stort er gjort siden Hans Vigdal satte opp hytta rundt 1890. Men det stemmer jo slett ikke, husene er satt skinnende godt i stand og passes nøye på av tilsynsfolkene Ole-Hermann Meløy og Anne Fossøy.

Overraskende nok, her på 800 moh., er hytta omgitt av frodig granskog, den ble plantet på 1800-tallet. Vigdalstøl ligger svært lett tilgjengelig fra parkeringsplass ved Vårstølen forbi Øvre Vigdal, herfra er det en koselig rusletur inn til hytta. Et fint turmål fra hytta er den 1757 meter høye Vangsen. Fra toppen kan du se både til Jostedalsbreen og Jotunheimen. På turen tilbake anbefales runden som går via Breidsete, øst for Vigdalstøl, en tur på 1,5 timer. Følg skilt til Fast og deretter skilt retning Fivla, så mot Vigdal.

RUTE: Vårstølen–Vigdalstøl–Breidsete–Vårstølen
ADKOMST: Fra Gaupne i Luster kjører man inn Jostedalen, ta av til Vigdal. Parkering ved enden av veien, på Vårstølen. T-merket sti derfra.
LENGDE PÅ ETAPPEN: En halv time inn, halvannen tilbake
KART: Breheimen turkart 1:100 000 Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Vigdalstøl har 10 sengeplasser og er tilgjengelig til 15. oktober. Husk DNT-nøkkel.

BETJENTE HØSTHYTTER

Mulighetene er mange for de som ønsker å dra på hyttetur i høstferien. Disse betjente DNT-hyttene holder åpent i høstferieukene:

Den betjente hytta Rondvassbu i Rondane er åpen til 8. oktober, etter det er den selvbetjent.
Den betjente hytta Rondvassbu i Rondane er åpen til 8. oktober, etter det er den selvbetjent. Foto: Marius Dalseg Sætre

Åpent tom tom 8.10. i uke 40  

 • Fondsbu i Jotunheimen  Bli med på turer, utelek og bålkos hver dag fra mandag til fredag i uke 40.
 • Gjendesheim i Jotunheimen Har mange ulike aktiviteter for både voksne og barn, som skinncamp, aktivitetsledere og guidede turer for voksne. 
 • Rondvassbu i Rondane Tilbyr guidede toppturer flere dager i løpet av høstferien. Her er det også aktivitetsledere for barn.
 • Snøheim, Dovrefjell Snøhetta-massivet rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre. Fra Snøheim kan du gå en rekke fine dagsturer - alt fra de enkle, barnevennlige til mer krevende toppturer. 
 • Svukuriset, Femundsmarka Svukuriset er en vakker, ombygget fjellgård som ligger blant Femundsmarkas mange multemyrer. Et perfekt sted å tilbringe høstferien!
 • Liomseter, Langsua Vakkert beliggende på setervollen er denne flotte hytta et ypperlig utgangspunkt for både dagsturer og fisking, og er et populært sted for hele familien. 

Åpent til 15.10. i uke 41:   

 • Aurlandsdalen turisthytte Østerbø  Denne trivelige hytta er et utmerket utgangspunkt om du ønsker å gå vakre Aurlandsdalen eller fjellene i området.
 • Gaustatoppen Fra Gaustatoppen har du et utrolig utsyn over store deler av Sør-Norge, å overnatte her er en opplevelse av de sjeldne!

Åpent hele høsten: 

 • Haukeliseter Fjellstue Tilbyr høstferieaktiviteter som skattejakt, grilling av pinnebrød, utlån av kajakk og kano, familiequiz med mer. 
 • Preikestolen Fjellstue Eventyrlige Preikestolen fjellstue ligger akkurat der stien til Preikestolen starter. Her er det masse å finne på for hele familien. 
 • Kobberhaughytta, Nordmarka DNTs storstue i hjertet av Nordmarka, lett tilgjengelig fra Sørkedalen, Frognerseteren og Sognsvann. Supert for overnatting og dagturer, til fots eller på sykkel i høstferien (ta kontakt for booking ved overnatting). 
 • Eiksetra, Finnemarka, Drammen Setra ved Garsjø nord for Drammen er et utmerket utgangspunkt for fine turer (ta kontakt for booking).  

De fleste selvbetjente og ubetjente hytter er tilgjengelige hele året, men sjekk alltid informasjonen om hytta på UT.no. Mange er tilgjengelige året rundt, andre har vinterstengt og noen betjente hytter er selvbetjente i perioder utenfor betjent sesong.   
Husk også at etter hvert som de betjente hyttene stenger, tas også sommerbroene inn.   

Hva med en tur opp på majestetiske Gaustatoppen i høstferien? Gaustatoppen turisthytte er åpen!
Hva med en tur opp på majestetiske Gaustatoppen i høstferien? Gaustatoppen turisthytte er åpen! Foto: Hans-Dieter Fleger

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 20. september 2017