Dette er årets turfavoritter

Skåpet i Ryfylkeheiane er på 2. plass over hytter vi søkte mest på i 2021.
Skåpet i Ryfylkeheiane er på 2. plass over hytter vi søkte mest på i 2021. Foto: Marius Dalseg Sætre

Flokehyttene og Dronningstien troner på toppen av av søkelistene på UT.no i år.

– De siste årene har naturen vært et fristed for veldig mange, og etterspørselen etter turforslag har vært enorm. Mange ønsker å komme seg mer ut, men er usikker på hvor de skal gå. Bruken av UT.no og SjekkUT-funksjonen i appen er en stadig mer populær måte å finne nye turmål, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

– Det er ikke rart at disse fantastiske turene og hyttene er så populære. Norge har så mye å by på av både kjente, men også mer ukjente perler! 

Disse turene søkte vi mest på: 

1. Dronning Sonjas panoramatur – Dronningstien 

"Dronning Sonjas panoramatur" går opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Med utsikt innover Sørfjorden og over til Folgefonna, får du mulighet til å gå de berømte "Munketrappene", og ikke minst få gleden av å passere tusenvis av frukttrær på vei ned mot fjorden. 

Siste solglimt på Dronningstien.
Siste solglimt på Dronningstien. Foto: Kristina Bruland Hellestveit.

2. Rampestreken

Turen opp Romsdalstrappa til det nye utsiktspunktet ved Rampestreken er en spektakulær fjelltur som gir en fantastisk utsikt over Åndalsnes, Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden.

De majestetiske Romsdalsalpene sett fra utkikkspunktet Rampestreken.
De majestetiske Romsdalsalpene sett fra utkikkspunktet Rampestreken. Foto: Jannicke Valderhaugstrand

3. Romsdalseggen

Romsdalseggen har på kort tid blitt en av Norges mest populære fjellturer, og det er ikke så rart. Her er det spisse tinder, dype daler, flotte fjorder og majestetiske fjell på alle kanter. Det finnes én familievennlig og én litt mer krevende versjon. 

Romsdalseggen byr på fantastisk natur og kiling i magen.
Romsdalseggen byr på fantastisk natur og kiling i magen. Foto: Ingvild Lundberg Bakke

 4. Gaustatoppen 

Gaustatoppen (1883 moh.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen byr på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge. Årlig bestiger mer enn 120 000 mennesker fjellet, som med sin karakteristiske hvitstripete, langstrakte rygg er synlig fra store områder i Sør-Norge. Den enkle tilgjengeligheten fra sentrale deler av Østlandet bidrar også til å gjøre toppen til et populært turmål.

Gaustatoppen.
Gaustatoppen. Foto: Marius Dalseg Sætre

5. Galdhøpiggen 

Norges høyeste fjell ruver over tindene rundt, og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen (2469 moh.). Turen fra Juvasshytta er den enkleste og tar ca 6-7 timer tur-retur.

Galdhøpiggen.
Galdhøpiggen. Foto: John Petter Nordbø

6. Preikestolen 

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer. Målet for alle er utkikksplatået mot fjorden, med på kjøpet får de en flott tur i frodig Vestlandsterreng med idyllisk skogsterreng og flere flotte utkikkspunkter underveis. 

Utsikten fra Preikestolen.
Utsikten fra Preikestolen. Foto: Marius Dalseg Sætre

7. Besseggen 

Det er gode grunner til at Besseggen er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og de bratte passasjene gir en god følelse av mestring. Turen gir en luftig følelse med det grønne Gjende 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre.

Besseggen.
Besseggen. Foto: Kristoffer Maele Thuestad

8. Kjerag

Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten.

Utsikt fra Kjerag
Utsikt fra Kjerag Foto: Odd Inge Worsøe

9. Brufjell og Brufjellhålene

På toppen av Brufjell i Flekkefjord har du panoramautsikt over kysten helt til Lista fyr. Brufjellhulene (eller Brufjellhålene som de lokale sier) har en nydelig utsikt og jettegrytene er verd besøket i seg selv.

Brufjellhålene utenfor Flekkefjord.
Brufjellhålene utenfor Flekkefjord. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

10. Mørkgonga og Gyrihaugen

Mørkgonga er Krokskogens mest spektakulære plass, og fra Gyrihaugen har du en kjempeutsikt ut over Krokskogen og Ringerike.

Krokskogen og Mørkgonga
Krokskogen og Mørkgonga Foto: Sindre Nikolai Aker

Disse hyttene søkte vi etter: 

1. Flokehyttene  

Flokehyttene er fem hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio. Her opplever du havet og naturen på nært hold. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge. Inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

Overnatter du på Flokehyttene kommer du tett på naturen og havet.
Overnatter du på Flokehyttene kommer du tett på naturen og havet. Foto: Marius Dalseg Sætre

2. Skåpet   

Skåpet er en selvbetjent turistforeningshytte ulik alle andre. Det spektakulære hyttetunet, bestående av en hovedhytte og seks sovehytter, er innfallsporten til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden. Skåpet er også første eller siste hytte på fotturen Lysefjorden Rundt, en sammenhengende ukesvandring rundt hele Lysefjorden.​​​​​​​

Skåpet i Ryfylkeheiane.
Skåpet i Ryfylkeheiane. Foto: Marius Dalseg Sætre

3. Skålatårnet  

Tårnet på toppen av Skåla 1843 meter over havet er utvilsomt Norges, om ikke verdens mest eiendommelige turisthytte. Det er sengerplasser fordelt på tre "etasjer"og en fantastisk utsikt over bre-, fjell- og fjordlandskap. Med nye Skålabu rett ved siden av er overnattingskapasiteten nå betydelig bedre enn før.

Skålatårnet og Skålabu på Skåla.
Skålatårnet og Skålabu på Skåla. Foto: Sindre Heggebø

4. Kiellandbu  

Den lille koselige hytta Kiellandbu ligger flott til på Løkjedalsnuten med imponerende utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden. 

Fra Kiellandbu har du nydelig utsikt mot fjorden og Folgefonna.
Fra Kiellandbu har du nydelig utsikt mot fjorden og Folgefonna. Foto: John Petter Nordbø

5. Fuglemyrhytta  

Kortreist turglede! Fuglemyrhytta har uslåelig utsyn over Oslofjorden, Nesoddlandet og Holmenkollen. Snøhetta har tegnet hytta, som har ti sengeplasser fordelt på to soverom.

Utsikten fra Fuglemyrhytta.
Utsikten fra Fuglemyrhytta. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

6. Rabothytta    

Denne unike selvbetjente hytta troner majestetisk på 1200 meter ved Okstindan i Hemnes kommune i Nordland. Hytta har en høyst utradisjonell og spennende arkitektonisk utforming. Rabothytta ble kåret til folkets favoritthytte i kategorien selvbetjente hytter i 2020. 

Rabotthytta ved Okstindan.
Rabotthytta ved Okstindan. Foto: Steffan Sund.

7. Innerdalshytta

I vakre Innerdalen har Kristiansund og Nordmøre Turistforening noen av landets flotteste turisthytter i fantastiske omgivelser. Innerdalshytta består av en betjent hytte og den sjarmerende selvbetjente hytta, bygd i 1893.  Innerdalstårnet er muligens den heftigste og mest legendariske toppen i Trollheimen. Den er også landskjent som Blåfjell fra NRK-serien "Jul i Blåfjell".

Innerdalshytta ligger i frodige Innerdalen.
Innerdalshytta ligger i frodige Innerdalen. Foto: Marius Dalseg Sætre

8. Fannaråkhytta

Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. Hit kommer du fra Skogadalsbøen, Sognefjellshytta, Krossbu eller Turtagrø. Få topper, og ingen DNT-hytter, kan konkurrere med Fannaråkens utsikt. Toppen er den høyeste plassen i Nord-Europa der du både kan få servert middag og overnatte.

Fannaråkhytta.
Fannaråkhytta. Foto: Marius Dalseg Sætre

9. Huldreheim  

Huldreheim er en lett tilgjengelig hytte i Østmarka. Hytta har 8 sengeplasser fordelt på to rom og 10 madrasser på hems. Fra den flotte hytta har du utsikt utover Ramstadsjøen. Et perfekt sted for en miniferie!

Huldreheim, Østmarka
Huldreheim, Østmarka Foto: Marius Dalseg Sætre

10. Tungestølen

Den betjente hytta er spektakulær i seg selv, og ligger vakkert til ved en av innfallsportene til Jostedalsbreen. Et knutepunkt for turer, toppturer, brekrysninger og alle slags friluftsaktiviteter.  I 1894 oppdaget den britiske fjellpioneren William Cecil Slingsby området på en sine mange turer i Norge. Han omtalte brefallene i Austerdalen til “The finest ice scenery in Europe”.  Siden 1910 har Tungestølen vært drevet som turisthytte. I 2019 åpnet nye Tungestølen, etter at den gamle hytta ble knust av orkanen Dagmar i romjula 2011.

Nye Tungestølen åpnet i 2019.
Nye Tungestølen åpnet i 2019. Foto: Ole Schanke Eikum

Topp 10 DNT-ruter 2021

DNT har rundt 20.000 kilometer merkede sommerruter over hele landet, og 4300 kilometer merkede vinterruter i Sør-Norge. De viser vei, og kanaliserer ferdsel av hensyn til vegetasjon og dyreliv. Dette er de mest leste rutene på UT i året som gikk: 

Turen fra Østerbø til Vassbygdi gjennom Aurlandsdalen er en av de mest populære DNT-rutene.
Turen fra Østerbø til Vassbygdi gjennom Aurlandsdalen er en av de mest populære DNT-rutene. Foto: Marius Dalseg Sætre

Topp 10 turmål og steder 2021

Listen under er de mest populære, basert på sidevisninger på UT i perioden 1. januar til 25. november i år. 

Toppen av Hausdalshorga.
Toppen av Hausdalshorga. Foto: Aleksander Wiken

1. Vegatrappa (Trollfjell Friluftsråd) 

2. Hausdalshorga (Bergen og Hordaland Turlag) 

3. Synshorn (DNT Valdres) 

4. Røyrgrindsvarden (Aurand Turlag) 

5. Hanakamb (Odda/Ullensvang Turlag) 

6. Hårteigen (Bergen og Hordaland Turlag) 

7. Bekhilderen (Sotra Øygarden Turlag) 

8. Langdalskollen (Trondhjems Turistforening) 

9. Keipen (Flora Turlag) 

10. Rundheia (Trondhjems Turistforening) 

Her sjekket flest inn

Med funksjonen «SjekkUT»i UT-appen, kan alle registrere sine besøk på turmål og hytter. Dette er en svært populær tjeneste, og dette er de 10 stedene flest personer har sjekket inn:

Liafjellet.
Liafjellet. Foto: André Marton Pedersen

1. Brandsøyåsen (Flora Turlag) 

2. Mjølkeflathytta - dagsturhytta i Lærdal (Vestland Fylkeskommune) 

3. Liafjellet (Os Turlag) 

4. Liatårnet (Bergen og Hordaland Turlag, Sotra Øygarden Turlag) 

5. Dalsnuten (Stavanger Turistforening) 

6. Lyderhorn (Bergen og Hordaland Turlag) 

7. Månen (Trondhjems Turistforening) 

8. Estenstadhytta (Privat servering) 

9. Larslibua (Sotra Øygarden Turlag) 

10. Spjeldsfjellet (Sotra Øygarden Turlag) 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Ditt medlemskap betyr mye

DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet. Et medlemskap i DNT går med på å sikre at hytte- og rutetilbudet opprettholdes og at flere kommer seg ut på tur. Tusen takk for at du er medlem!

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 21. desember 2021