Besøk en DNT-hytte i høst

Foto: Maria Hetlesæter

Høst og hyttekos hører sammen. Våre eksperter gir deg tips til hvilke hytter du bør besøke akkurat nå.

Som medlem av DNT er du deleier av 550 hytter over hele landet. Nærmeste hytte er derfor sjeldent langt unna. Nå som gradene kryper nedover er det ekstra koselig å fyre opp i peisen og nyte en helg på hytta. 

Vi har snakket med våre eksperter rundt om i landet, og dette er deres høsthyttetips.

Husk: Informasjon om den aktuelle hytta finner du på hyttas hjemmeside på UT.no. Se flere tips til høstturen lengre ned på siden.

Svartenut er en hyggelig hytte i hjertet av Setesdal Vesthei. En fin dagstur er toppturen til Vest-Agders høyeste topp, Urdalsknuten (1434 moh.).


  Kvinen ligger på grensen mellom Sirdalen og Setesdalen, på tuftene til gamleKvinen turiststasjon. Hyttene har plass til hele familien, og har til og med klatrevegg på hovedhytta!

  Sandsahytta ligger vakkert til i et av Suldals vakreste stølsterreng. Den lette adkomsten fra anleggsveien innover fra Gullingen, gjør at hytta er et glimrende utgangspunkt for barn og familier. 

  Stakken ligger midt i et fiskeeldorado, med utallige vann med stor ørret. Hytta er også en del av den historiske vandreruta «Driftavegen gjennom Viglesdalen», og byr på interessant kulturhistorie.

  Sandvasshytta ligger flott til ved Sandvatnet i Etne- og Saudafjellene. Den nye selvbetjente hytta ble bygget i 2010, og er romslig og fin. Det er robåt tilgjengelig for hyttas gjester. 

  Blomstølen er et idyllisk hyttetun omringet av mange fine turmål, flotte fiskevann og mye bær om høsten. Tunet består av tre hytter med god overnattingsplass og en fantastisk utsikt mot Blomstølsvatnet.

  Selhamar er Bergen og Hordaland Turlags største hytte i Stølsheimen. Den ligger ved utløpet av Selhamarvatn og nås fra Eksingedalen og Vikafjellet.  Hytta ligger høyt i terrenget med god utsikt over landskapet.

  Hallingskeid Turisthytte ligger ved Bergensbanen, ca. 200 meter fra jernbanestasjonen. Hytta ligger i et åpent høyfjellsterreng egnet for besøk til alle årstider. 

  Nipebu ligger idyllisk til ved Langevatnet i Askvoll kommune. Det er gode fiske- og turmuligheter i området, og båt og kano i naustet eller i vika rett nedenfor hytta.

  Storhølister er et stort seteranlegg nord i Langsua som har lange tradisjoner på å ta i mot fjellvandrere. Hytta er lett tilgjengelig, og ligger i et variert og lettgått terreng.

  Oskampen ble bygget i 1970 for å bedre sammenhengen i rutenettet fra Liomseter mot Sikkisdalen. Hytta ligger ved fjellet Oskampen, på 1502 moh., en flott tur for besøkende på hytta.

  Veslefjellbua åpnet i november 2019 og ligger på Venabygdsfjellet. Hytta ble bygd som erstatning for Gråhøgdbu, som ble lagt ned pga hensyn til villreinen. Hytta ligger i et flott fjellterreng.

  OBS! De selvbetjente hyttene i områdene Jotunheimen, Breheimen, Skarvheimen, Femundsmarka og Hardangervidda stenger 15. oktober. Resten av hyttene er som hovedregel åpen gjennom høsten og vinteren, men sjekk alltid hytta du skal besøke på UT.no før du drar.

  Skorgedalsbu har enkel adkomst og en flott beliggenhet som byr på både toppturer og god tilgang til hytte- og rutenettet i Romsdalsfjella. 

  Måsvassbu er en selvbetjent hytte som ligger vakkert til ved foten av Klauva (1512 moh.) i Romsdalsfjella. Det er mange fine turmuligheter i fjellene rundt hytta. 

  Det selvbetjente kvarteret er en del av hovedhuset på Bårdsgarden i Storlidalen. Fjellgården er et fint utgangspunkt for større eller mindre rundturer og toppturer i Trollheimen. 

  Foto: Matija Fabijan, DNTs fotokonkurranse

  Husk dette før høstturen

  • I fjellet faller ofte den første snøen over 1000 - 1200 moh i starten av oktober. Høsttur i høyden setter derfor litt ekstra krav til forberedelse, utstyr og valg av turer og terreng.
  • Vil du gå fra hytte til hytte nå passer det ofte best å søke de litt mindre utfordrende områdene og turene med kort vei mellom overnattingsstedene og enklere utganger til transport. 
  • Sjekk væremelding og føremelding, og forhør deg gjerne om forholdene dit du skal.
  • Velg turer som passer formen din akkurat nå, og som fungerer for hele turfølget.
  • Og husk hodelykt og annet viktig utstyr i sekken. Se flere gode tips om utstyr og pakkeliste her.
  • Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en herlig del av høstturpakka.
  • Når du går på egenhånd i fjellet  i begynnelsen av oktober, er det viktig å sjekke på forhånd om det er sommerbruer på ruten du ønsker å gå, og om den blir liggende mens du skal gå.  På turkartene finner du dem markert med S som betyr sommerbru og H som betyr helårsbru.

  Informasjon om hvordan du booker den aktuelle hytta finner du på hyttas hjemmeside på UT.no.

  Ramsjøhytta ligger praktfullt til ved Ramsjøen i Sylan, med Fongenmassivet ruvende rett imot på motsatt side av vannet. I synsranda langt mot øst ligger det mektige Sylmassivet.

  Skorovashøtta ligger i flotte naturomgivelser i Namsskogan, og er et yndet mål og et fint utgangspunkt for friluftsliv. Hytta ligger rett ved vei, og ved de kjente turrutene og E1 og Grensesømmen.

  Ferslia ligger ved helårsveg ved i Fersdalen i Meråker, og er et flott utgangspunkt for barnefamilier og andre som ønsker å gå både korte og lengre turer i en mangfoldig natur. 

  Rostahytta ligger nord i Indre Troms, nær svenskegrensa. Fra hytteveggen har man flott utsikt opp til ruvende topper med snøflekkede sider.

  Snytindhytta i Vesterålen har en av Norges flotteste beliggenheter med utsikt til majestetiske Møysalen. Her finner du vedfyrt badstue og mange flotte toppturmuligheter. 

  Ingemannhytta er et lite smykkeskrin av en hytte i skogen og drives av Vesterålen Turlag. Hytta er lett tilgjengelig sommer og høst, og det er flere fiskevann i nærheten.

  Skolla består både av et leirsted som grupper kan leie, og en ubetjent hytte som drives av Hamar og Hedemarken Turistforening. Allsidigheten i området og lett adkomst gjør at hytta passer ypperlig til mange aktiviteter.

  Målia ligger nydelig til i hjertet av Hedmarksvidda med seterstemning og vidt utsyn. På Målia finnes det både en selvbetjent hytte og en større utleiehytte for grupper. 

  Røggjen er DNT Drammens nyeste hytte, og ligger i Vassfaret. Hytta har super beliggenhet i et flott rutenett. Peis og deilig sofa er det også, så her ligger alt til rette for fine turer og hyggelige høstkvelder inne på hytta.

  Slik bruker du en selvbetjent hytte

  Foto: Foto: Line Hårklau, Simen Haughom, John Petter Nordbø, André Marton Pedersen, Eivind Haugstad Kleiven, Svein Ulvund, Marius Dalseg Sætre, Trond Løkke, Mari Stephansen

  Annonse

  Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 11. oktober 2021