10 hyggelige uteaktiviteter med barna

Kom deg ut-dagen på Sognsvann høsten 2017
Kom deg ut-dagen på Sognsvann høsten 2017 Foto: Sindre Nikolai Aker

Topp 10 aktiviteter for en vellykket utedag med barna – slik får dere en morsom utehøst!

Søndag 6. september hadde DNTs medlemsforeninger 180 arrangementer over hele landet. I tillegg var mange ute og utforsket nærområdet på eget initiativ. Nå kan du bruke kom deg ut-uken som en skikkelig kickstart for tursesongen! Å komme seg ut handler egentlig om å kle på seg og gå ut døra. Noe som kan være vanskelig nok i seg selv. Slik fyller du dagene med lek og moro ute i friluft:

Topp 10 aktiviteter for en vellykket utedag med barna

1. Lag noe gøy av ting dere finner. Hva med 3-på-rad av pinner, kongler og steiner?

2. Gå på løvjakt. Ta med de vakreste bladene hjem og lage fine bilder, kort eller bokmerker. Lim dem på papp og ta kontakpapir over, eller bruk lamineringsark fra hobbybutikken.

3. Print ut DNTs turbingo eller lag din egen. Førstemann til å krysse av en hel rad vinner!

4. Konkurranse! Hvem kan hoppe lengst fra steinen, eller treffe den trestammen der borte med en kongle?

5. La barna bruke tid på å utforske alle skogens skatter, hoppe fra steiner og klatre i trær.

6. Barkebåtrace! Å lage barkebåt er lett og morsomt. Du trenger bare en barkebit, en pinne og et blad. Det kan også være lurt med en kniv for å lage hull til pinnen. Slik lager du barkebåt.

7. Ta med små bøtter med håndtak og la barna plukke selv; blåbær, bringebær, steiner eller kongler. Finner dere en dam med rumpetroll dere kan fange i bøtta?

8. Ta med med middagen ut! Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

9. La de små ta med telefonen ut og skaff dere poeng med Kul Tur-appen! Med tre ulike brett og 45 forskjellige aktiviteter kan du glede deg til mange gøyale opplevelser ute i naturen med Kul Tur. Appen er laget for barn mellom 4 og 12 år.

10. Vær med på leken når dere er ute. Snakk om de positive turopplevelsene, og alt dere ser rundt dere. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom voksne og barn.

Husk å ha med noe snacks, selv om dere bare er ute en time eller to, og kle dere godt. Med litt energi i kroppen og noe godt og varmt i koppen er det plutselig ingen grunn til å gå inn igjen!

Trenger du inspirasjon til matpakka?

Hva med Trollsmørbrød eller Glittertind wraps? Flere turmat-oppskrifter finner du på gilde.no. Disse havrebitene med eple og rosiner eller deilige og sunne frøbarer med mørk sjokolade fra Kiwi kan dere lage i forveien, og slenge i sekken før dere går ut. Husk at frem til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Kiwi sine beste tips til turmat uten bål finner du her. Mer om kom deg ut-uken med inspirasjon til sunn og enkel turmat på kiwi.no.

Bli medlem

Som medlem får du blant annet medlemspris på DNTs 550 hytter, rabatt på turutstyr, medlemsbladet Fjell og Vidde, tilbud om turer og kurs over hele landet, og en rekke gode medlemsrabatter.

Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting.

Barkebåt på blikkstille vann ved Bjørnsjøen i Nordmarka.
Barkebåt på blikkstille vann ved Bjørnsjøen i Nordmarka. Foto: Adrian Vindedal, DNTs fotokonkurranse

Skrevet av Nina Vold Dørum 7. september 2020