Ta toget til fjells

Ta toget til Finse og opplev vakre Aurlandsdalen.
Ta toget til Finse og opplev vakre Aurlandsdalen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Det går alltid et tog til nye tureventyr. Her har du tre gode tips.

Fra fjell til fjord: Finse - Aurlandsdalen

Dette er DNTs nye konseptrute, og en av Norges aller vakreste turer.

Ta Bergensbanen til Finse stasjon. Herfra går du videre nordover inn i Skarvheimen Nasjonalpark. Den siste etappen går vestover ned Aurlandsdalen, helt ned til Sognefjorden. Den klassiske ruten tar deg gjennom 57 km med det vakreste norsk natur har å by på. Fra Finses monumentale høyfjellslandskap til de frodige dype dalene ned mot Aurland. Gjennom dramatiske fossefall til romantiske blomsterenger. Tre dager fylt med små og store unike opplevelser, som hører hjemme på enhver bucket list. Alt på DNTs merkede stier, med overnatting på betjente hytter.

Les mer om turbeskrivelsen her, og finn mer informasjon om adkomst her

Turmulighetene fra Finse stasjon er mange, både nordover i Skarvheimen og sørover på Hardangervidda. Sjekk ut.no for flere turtips.

Aurlandsdalen er en frodig opplevelse.
Aurlandsdalen er en frodig opplevelse. Foto: Marius Dalseg Sætre

Dovrefjell og Snøhetta

Ta Dovrebanen til Kongsvoll stasjon, hvor du starter turen.

Dag 1: Fra Kongsvold går turen på sti vestover, mot Snøhetta. Du går i vakkert terreng gjennom Stroplsjødalen til Reinheim, beregn rundt fem timer på turen. Er du heldig får du se moskus, som holder til i området. Husk å holde god avstand!

Dag 2: Fra Reinheim går turen opp til den snødekte kongen på Dovre. Ta av fra stien til Snøheim, og fortsett opp østryggen mot toppen. Turen opp er staket og vardet, og siste del går på snø. På toppen kan du nyte utsikten sørøst mot Rondane, sør-sørvest mot Jotunheimen, og nord mot Trollheimen. Ned fra toppen følger du ruta til Snøheim, en flott betjent DNT-hytte hvor du kan overnatte.

Dag 3: Velg turen tilbake til Reinheim og Kongsvoll, eller ta Snøheimbussen ut til Hjerkinn stasjon.

Snøhetta på 2.286 moh er Dovrefjells merkestein, og toppen kan ses både fra toget og fra E6.  I tidligere tider ble den regnet for å være Norges høyeste fjell. I dag vet vi bedre, men det er lett å være enig i at Snøhettamassivet er imponerende der det rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre. Det er da også Norges høyeste fjell utenom Jotunheimen.

Det er mange andre turmuligheter fra Hjerkinn stasjon, blant annet Rondane fra nord til sør, som starter på Hjerkinn.

Snøhetta - kongen av Dovre. Hit kommer du med Dovrebanen.
Snøhetta - kongen av Dovre. Hit kommer du med Dovrebanen. Foto: Mari Kolbjønrsrud

Ta toget til Narvikfjellene

God togforbindelse, fine stier og trivelige hytter gjør turer i Narvikfjellene til en minneverdig opplevelse. Her finner vi Ofotbanen, en liten togstrekning tilknyttet det svenske jernbanenettverket. Med toget fra Narvik er du oppe i 373 moh når du stiger av på Katterat stasjon, et ypperlig utgangspunkt for turer i området. Bare 30 minutter fra stasjonen ligger nærmeste turistforeningshytte, Vokterboligen. Her må du ha spesialnøkkel fra Narvik og Omegn Turistforening. Men turmålet dag 1 er Hunddalshytta, en hytteperle blant kvasse tinder tolv kilometer sør for Katterat. Veien hit er stigende, men lettgått, og med stadig flottere utsikt nordover. Bli her og nyt toppturmekkaet i fulle drag eller gå en grenseløs syvmilstur på fire-fem dager.

Det er ikke alltid du trenger å dra så langt. Mange fine turer finnes i ditt nærmiljø. Gå av gårde og ta toget hjem? Ta toget noen stasjoner og gå eller sykle turen hjem? Hopp på toget for nye opplevelser!

Kjøp billetter og få mer informasjon på nsb.no

Få flere turtips på ut.no

Hunddalshytta i Narvikfjellene byr på spektakulære opplevelser.
Hunddalshytta i Narvikfjellene byr på spektakulære opplevelser. Foto: Hallgrim Rogn
Foto: Finsehytta ligger rett ved Finse stasjon langs Bergensbanen og er et ypperlig utgangspunkt for en fjelltur.