Logo
Til DNT.no forside
Skøyteløåere på isen i skogslandskap

Kryssing av islagt vann

Du må alltid vurdere isen både før du går utpå og underveis. Er du usikker? Gå rundt!

Islagte vann og elver kan innebære en risiko og du må alltid vurdere isen før du går utpå og mens du går.Det er spesielt vanskelig å bedømme isen når den er dekket av snø. 

Som en generell regel bør isen være nærmere 10 cm tykk is for at den skal bære en voksen person, men dette avhenger av isens kvalitet. En liten turøks kan brukes til å teste istykkelsen, men vær klar over at den kan variere mye lokalt. Spesielle isstaver som turskøytere bruker er best egnet til å undersøke isen med mens du går. Isen er generelt tynnest ved odder, sund, råker, ved steder der vannet strømmer, rundt grunner, brygger og ved innløp og utløp.

Annonse:

Du må vurdere hvor bærekraftig is med snø på er. Både isens og snøens egenskaper spiller inn. Du vil få nyttig informasjon hvis du stikker en snudd skistav eller en isstav gjennom snøen og kjenner på motstanden. Når du ned til isen med en isstav, vil du lett kjenne hvor sterk isen er. Du kan også grave deg ned gjennom snøen og undersøke isen med øks. 

Følg med på kartet

Mange fjellvann er regulert i forbindelse med vannkraftproduksjon, og får derfor tynn is på utsatte steder. Regulerte vann er fremhevet på de fleste turkartene. I tillegg kan du finne informasjon om regulerte vann med usikker is på flere nettsteder i Norge.

Elver og bekker

Elver og større bekker kan på grunn av strømmen holde seg åpne hele vinteren igjennom. Det kan være vanskelig å se nøyaktig hvor elveleiet går når det er dekket med snø. Skal du krysse snødekte elver kan det være nyttig å krysse disse på steder der det av kartet ser ut som det er stille, brede eller dype partier. Her vil vannet strømme roligere og isen vil ofte være bedre. 

Tips: Ved kryssing av is kan du gjerne løsne skia hvis du har bindinger som tillater det. Ryggsekken kan fungere som flyteelement hvis den er godt festet til kroppen med et solid hoftebelte eller reim under skrittet. Hvis du vet at du skal krysse islagte vann eller snødekte elver bør du ha med et komplett skift i vanntett pose. 

På skøytetur?

Skal du på skøytetur på islagte vann er livline og ispigger obligatorisk utstyr, men husk at ulykker unngås mest effektivt ved å bruke isstaver til å undersøke isen. Med isstav kan man slå gjennom 5 cm stålis på ett slag. En isstav trenger ikke veie mer enn ca 400 gram, og kan derfor lett bæres på sekken når den ikke brukes. Det finnes teleskopvarianter. Skistaver er ikke egnet til å undersøke is og kan være vanskelig å bruke som ispigger til å komme seg opp med. 

skøyteløpere på islagt vann.
Ta dine forholdsregler og få fantastiske turer på islagte vann i vinter.
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem