
Allemannsretten
Allemannsretten er et fantastisk fellesgode vi har i Norge. Den gir oss mulighet til å drive med friluftsliv og rett til å bruke naturen, uavhengig av hvem som eier den. Med allemannsretten følger også allemannspliktene, som er enkle huskeregler for hensynsfull oppførsel i naturen.
Vis hensyn i naturen
Allemannsretten gjelder i skogen, ved sjøen og på fjellet, og gir deg rett til å gå på ski eller til fots i utmark. I tillegg kan du raste, sykle, ri, bade, padle og ro. Dette gjelder både på privat og offentlig eid grunn.
Hva er forskjell på innmark og utmark?
Innmark er steder hvor noen har dyrket eller opparbeidet jorda, som en hustomt og privat hage, gårdsplass, jorder, slåttemark og beitemark for husdyr. I tillegg regnes industriområder som innmark.
Utmark er alt som ikke er innmark, og omfatter det meste av skog, fjell, innsjøer, vann, strender og myr.
Hvor kan jeg gå på ski eller til fots?

Allemannsretten gir deg rett til å ferdes fritt til fots og på ski i utmark sommer og vinter, enten det er på sti eller vei, i oppkjørte skiløyper eller om du vil finne din egen vei. Om vinteren kan du også gå på frossen eller snødekt åker og eng, selv om dette er innmark.
Du kan ferdes på sti og vei i innmark hele året, men husk å holde avstand fra gårdstun, hus og hytte.
Hvor kan jeg raste og overnatte?

I utmark kan du stoppe og raste der du vil, men ikke legg pausen inntil hus og hytte der det bor folk.
Overnatting skal skje minst 150 m fra nærmeste bebodde hus eller hytte, og ikke forstyrrede som bor der. Du kan telte på samme sted to døgn i strekk uten å spørre grunneier.
Hvor kan jeg ri eller sykle på stier eller veier?

Du kan ri eller sykle der hvor det er allmenn ferdselsrett, men husk at veien, stien eller terrenget du sykler i, skal kunne tåle slik bruk. For sykling i verneområder kan det gjelde egne regler. Du kan lese mer om sykling hos Miljødirektoratet her.
Hvor kan jeg bade, padle, ro og seile?

Med årer og seil kan du ferdes fritt på sjøen, på innsjøer og i elver. For kortere tid, inntil 24 timer, kan du dra båten opp på strandstrekning i utmark, men du må avtale med grunneier dersom du ønsker å ha båten fortøyd over tid.
Du kan bade fritt fra svaberg og strand, men om du vil bade fra en privat brygge må du ha tillatelse fra eieren. Les mer om hvor du kan bruke båt og kajakk på Miljødirektoratets sider.
Hvor kan jeg plukke bær, sopp og blomster?

I utmark kan du plukke og sanke det du vil ha, med unntak av fredede/truede arter. Plukk aldri mer enn det du trenger og unngå å skade andre planter og røtter når du sanker. Husk at det ikke er lov å ta med planter med rot.
Vær klar over at det er spesielle regler for å plukke multer i Nordland, Troms og Finnmark. Det kan også være egne regler for naturreservat.
Les mer om multeplukking i Nord-Norge.
Hvor kan jeg fiske i saltvann og ferskvann?

Kystfiske som fritidsaktivitet og barns fiske etter innlandsfisk er å betrakte som en allemannsrett. Det finnes mange ulike regler for fiske, og det er viktig å sette seg inn i disse før du drar på tur. For fiske etter innlandsfisk trenger du som regel fiskekort. Les mer om reglene for fiske her.
LES MER: DNTs arbeid for å sikre og styrke allemannsretten.
LES MER: Les mer om allemannsretten på Miljødirektoratets sider
Slik viser du hensyn på tur
- Unngå skade på natur og områder med kulturhistorisk verdi.
- Del på stien og senk farten om det trengs, enten du går en rolig tur, løper eller sykler.
- Ikke bråk. Mange er på tur for å nyte naturens ro, så begrens høy musikk, roping og annen støy.
- Ha respekt for at noen områder er private.
- Ikke plag fugler og dyr.
- Tenk på sporløs ferdsel og rydd opp etter deg.
LES MER: Sporløs ferdsel
LES MER: Allemannspliktene
Se også



