Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
En person pensler boller på et brett med en gul væske. Det står en boks solo ved siden av bollebrettet.

Slik lager du soloboller

Ta påskebaksten til nye høyder med de populære solobollene. Her får du Anniken Bævre sin oppskrift og framgangsmåte.

Anniken har vært på besøk på kjøkkenet til vertskapet Øystein og Charlotte på Solheimstulen Turisthytte, og har bakt noen skikkelige påskeboller! 

kvinne med brunt hår og rosa rutete bluse som smiler inn i kameraet. Hun holder ei trefjøl med boller. I bakgrunnen er det ei stor hytte hvor det henger et treskilt hvor det står velkommen solheimstulen.

Oppskrift til ca. 20 boller

Deigen 

  • 1 egg
  • 25 g fersk gjær
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1/2 ss kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 250 g sukker
  • 1 kg hvetemel
  • 1 dl melk
  • 1 boks solo
  • Zest fra 1 appelsin
  • 125 g smør (romtemperert)
  • 1 egg til pensling

Finn flere fristelser

Lyst til å lage god mat på tur? Vi har masse oppskrifter og tips til mat som tar turen til nye høyder. Hva med pizza på bålet, arme riddere, pinnebrød eller bakte epler?

Tips til turmat
Tips til turmat

Appelsin- og vaniljekrem 

  • 450 g melk
  • 100 g sukker
  • 30 g maisenna
  • 4 eggeplommer
  • 65 g appelsinsaft
  • Zest fra 1 appelsin
  • 1 stk vaniljestang/1 ts vanilje paste
  • 1 ss smør

Bilde av en gylden bolle med krem i midten. Den ligger på en trefjøl.

Slik gjør du det 

Start med å lage appelsinkremen. Ha melken over i en kjele og varm opp til rett under kokepunktet. I en annen bolle visper du sammen de øvrige ingrediensene. Når melken er rett under kokepunktet heller du melken forsiktig over eggeblandingen. Dette må gjøres sakte og kontrollert for at eggene ikke skal koagulere.

Så har du alt tilbake igjen i kjelen. Kok opp på medium varme og visp til kremen har tyknet. Når den har tyknet har du oppi smøret. Ha appelsinkremen over i en bolle og kjøl ned.

Feir påsken på en DNT-hytte
tre påsketurister i solveggen, koser seg med kaffe og appelsin

Feir påsken på en DNT-hytte

Vil du på hyttetur i påsken? Dra på en betjent DNT-hytte, og få middagen servert og mer tid til deilige skiturer og kos i hytteveggen. Disse betjente hyttene er åpne i påsken!

Les videre

 

For å lage bolledeigen har du alle ingrediensene foruten om smøret i en bakebolle. Elt i 8-10 minutter før du tar oppi smøret. Elt videre i totalt 15-25 minutter til deigen er elastisk og består glutentesten.

Pakk deigen inn i plast som du legger i kjøleskapet eller dekk bollen med en kjøkkenhåndkle og la den heve på normal måte.

Kutt opp emner på 100 gram. Ta et deigemne og del i to, hvorav én bit er 30 gram og den andre er 70 gram. Rull begge til boller. 

Den minste biten kjevler du ut til en flat sirkel. Den største delen ruller du ut til en pølse og kjevler den deretter flat. Ca. 2 cm. Denne skal du dele i to og flette. Surr denne rundt sirkelen som et rede og klyp de to deigene sammen sånn at de henger sammen.

Sett til heving i 30-45 minutter. Fyll med appelsinkrem. Stek på 185 grader i 12-15 minutter. 

Avkjøl bollene og fyll rede med påskesjokolade!

Oppskriften er laget i betalt samarbeid med Solo og Anniken Bævre.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem