Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
bilde av en person i oransj jakke som sitter på svaberg og ser utover vannet.

10 bynære vinterturer

Man trenger ikke reise langt for å få fine turopplevelser. Her er turekspertenes tips til fine turer og overnattinger rett ved Norges 10 største byer.

Oslo

Oslomarka er kjent og kjær for mange som bor i hovedstadsområdet, men også for tilreisende som vil kombinere storbyferie med naturopplevelser. Og for dem som bor i Oslo, men ikke har muligheten til å reise langt på vinterferie er mulighetene mange. 

–  Vi som befinner oss i hovedstadsområdet er som mange andre i landet så heldige at vi har naturen tett på oss. Og vi trenger ikke å dra langt for å få gode naturopplevelse her, om det er i skogen, i marka eller ved fjorden. Ta med litt mat og drikke, varme klær og noe å sitte på og dra på tur i nærområdet, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn som oppfordring til dem som er hjemme i vinterferien. 

foto av et treskilt som er festet til en trestamme. Det er snø i bakgrunnen, og på skiltet står det Akebakken.
Å ta turen til akebakken hos Sæteren Gård i Bærumsmarka kan være gøy for store og små. Foto: Daniel Jacobsen

Barnas sted på Sæteren gård

Lett tilgjengelig, men midt i Bærumsmarka ligger Sæteren Gård som er utviklet for å bli barnas eget tursted. Her er det overnatting, matservering og aktiviteter for store og små. På området til Sæteren er det også fem små, ubetjente hytter som kan leies i sin helhet. Det passer perfekt for en liten familie som vil ta seg en vinterferietur i nærområdet. 

Skieldorado på dagstur og overnatting

Som hovedstad må Oslo være i særklasse når det gjelder alle turene man kan ta med ski på beina. Med kollektivtransport eller med bil til utfartsparkering åpenbarer det seg skiløyper på alle kanter av byen. Men også for dem som vil på overnatting er det mange muligheter. DNT Oslo og Omegn har en lang rekke markahytter som gir den gode, gammeldagse vinterferiefølelsen i egen by. 

Bøvelstad er en av disse. Dette er en gammel husmannsplass som ligger nydelig til, og i dag er det en ubetjent hytte med hele 17 sengeplasser. Så hit kan du ta med storfamilie eller vennefamilier. Det er mulig å komme seg til hytta fra mange utfartssteder. Stedet er tilgjengelig for folk fra hele Oslo Sør og Øst, Nedre Romerike, Enebakk og Follo.

Nyttig info om DNT-hyttene

Lurer du på hvem som kan bruke DNT-hyttene, hvordan du leier en hytte eller hva som er forskjellen på en selvbetjent og en ubetjent hytte? På denne siden finner du alt av nyttig info om hyttene til Den Norske Turistforening.

Bergen 

Vinterferietipsene fra Bergen og Hordaland Turlag byr å både ekspedisjon i en fjellsprekk og vinterlig kystfriluftsliv.

Dagstur til Gløvrebu i Øygarden

– Hva med å utfordre familien med en spennende tur til «Gløvrebu», hvor det er en 50 meter lang fjellsprekk? Det går an å gå gjennom hele passasjen som kun er 40 cm på det smaleste! Dette vil garantert gi minner for livet, lyder tipset fra turveileder Linda Fongaard i Bergen og Hordaland Turlag.

Gløvrebu ligger en times kjøring fra Bergen og fra parkeringsplassen er det kun 25 minutters gange til selve fjellsprekken. 

Snøfri vinterferie på Rongevær kysthytte i Austrheim

Ikke alle tar turen til snødekte landskap på vinteren. For dem som trives langs kysten året rundt, er Rongevær kysthytte i Austrheim et godt tips. Det ligger kun halvannen time fra Bergen. 

– Her kan familien fiske, padle, spille bordtennis og de tøffeste kan ta et sjøbad i det kalde vannet! Etterpå kan de varme seg foran bålpannen på bryggen, forteller turveileder Fongaard i Bergen.

Fra Rongevær kan du dessuten besøke Norges vestligste fastlandspunkt, dagsturhytta Vardetangen. Turen ut går på grusvei gjennom nydelig vestlandslandskap, til en trekantet hytte med hems, ovn og et lite nynorskbibliotek. 

foto av et hvitt hus langs vannkanten, mens to i kajakk padler forbi. det er sol og klart vann.
Rognevær kysthytte i Austrheim ligger kun halvannen time fra Bergen.  Foto: Hild Fjermestad Aase

Trondheim

Rønningen gård i Bymarka i Trondheim har som mål å være et samlingspunkt i marka, er et turmål i seg selv og ikke minst en naturlig inngangsport for turer videre inn i marka - året rundt. Om vinteren egner bakkene ved gården seg godt til både aking og skilek og det er fine skimuligheter i flere retninger i Bymarka. 

I år er vinterferien i Trøndelag flyttet til uke 10 på grunn av Ski-VM i trønderhovedstaden. Derfor blir det også ekstra liv og røre på Rønningen gård! Hver dag hele uka, fra 26. februar til 9. mars, er det kaféservering her.

I tillegg til inneserveringen er det tilrettelagt med sitteplasser ute, flere bålplasser og du kan låne akematter. Hva med å overnatte i gapahuk? Hit er det fint å ta med venner og familiemedlemmer i alle aldre. 

– Rønningen er en skikkelig perle sør i Bymarka, bare 2,6 kilometer fra nærmeste parkering. Ungene aktiviserer seg sjøl i Turboskogen, og de voksne kan senke skuldrene rundt fine bålplasser. Her er det ved, drikkevann og døgnåpent toalett, men likevel den gode friluftsfølelsen, forteller Helga Bjerke Drøyli som er vertskap på Rønningen.

Stavanger og Sandnes 

Også i Stavanger og Sandnes-området har DNTs turekspert forslag som tar høyde både for snø og barmark – og til ekspedisjon i en gammel oljetank! 

– Hos oss her på sørvestlandet er det ikke alltid snø i vinterferien. Vi vet at det er mange som blir i byen i ferien. Derfor vil jeg gjerne slå et slag for de enormt flotte turmulighetene vi har på øyene våre, sier John Petter Nordbø, rådgiver i Stavanger Turistforening.

52 søndagsturer i Stavanger

I forbindelse med Stavangers 900-årsjubileum har de laget prosjektet 52 søndagsturer. Bli med på fellestur hver søndag gjennom hele 2025!

Skjærgårdstur til Langøy

– Med båt fra Stavanger eller Sandnes reiser du kollektivt til en rekke skjærgårdsperler. Pakk med dunjakka, et stormkjøkken og en flaske med pannekakerøre til lunsjen, og nyt en stille og solfylt vinterdag ved sjøen, lyder tipset fra Nordbø.  
 
Langøy er en av de aller fineste turmulighetene. Her er det flott lynghei, idylliske svaberg og fredelige sauer på beite. I tillegg er det masse spennende kulturhistorie.

Her kan du blant annet gå gjennom øyas egen "Narnia-port" eller ta lunsjen inni en nedlagt bensintank. Dette er en snaue fire kilometer lang tur i variert terreng. Husk å sjekke båttidene.

Reis for å finne snø i Frafjordheiene

Hva med en skitur til Sandvatn turisthytte? Skal du være sikker på å finne snø i vinterferien er Sandvatn den hytta som ligger nærmest Stavanger og Sandnes. Skituren opp fra Hunnedalen er drøyt 7 kilometer lang i et meget flott skiterreng i Frafjordheiane landskapsvernområde. Her er det kvistet løype til vinterferien.

Skjærgårdsidyll utenfor Sandnes

Et annet kyst-tips i området er Nodhagen turisthytte som byr på ren skjærgårdsidyll utenfor Sandnes. Nodhagen er en svær eiendom like ved fjorden på Bersagel i Sandnes, som er åpen for alle. Hytta har 14 soveplasser og ligger et steinkast fra sjøen. Området er særlig tilrettelagt for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Her kan du låne robåt, fiske, fyre bål og sove i hengekøye i gapahuken eller gå tur til Vårlivarden. 

Drammen

Drammens- og Finnemarka er fine og bynære skogsområder som er tilgjengelige for mange på Østlandet. Terrenget gir et preg av høyfjell kombinert med tette skogområder i dalene. Det er flere utsiktspunkter som gir et vidt perspektiv på hvor alene du kan føle deg, men likevel være så bynær. 

– Selv om tåken ligger lavt i Drammen og det ikke ser ut til å være skiforhold, er vi heldige med at marka ligger flere høydemeter over havet og det er ofte flere snøsikre alternativer i nærheten av Drammen by, sier Trym B. Solli, kommunikasjonsrådgiver i DNT Drammen

Rød laftet hytte med mye snø rundt, og sola skinner.
Den ubetjente DNT-hytten Goliaten er et populært turmål. Foto: Trym B. Solli. 

Familievennlig skitur fra Landfalltjern

Det finnes utallige steder å starte et tureventyr rundt Drammen. Skituren fra Landfalltjern i Drammen via Tverken til den ubetjente DNT-hytta Goliaten varer i 45-60 minutter. På Tverken er det servering og det er et naturlig stoppested for familieskituren for å hente seg inn med vafler og brus. 

– Er det skiforhold i marka i vinterferien er dette en ypperlig markatur. Ved å legge inn stopp på serveringsteder i marka er det lettere å motivere ungene. Da blir plutselig veien til målet ikke fult så lang. Eksempel på to serveringsteder i Finnemarka er Tverken og Eiksetra turisthytte, sier Solli i DNT Drammen. 

Det går også labbeløype om vinteren fra Landfalltjern til Goliaten, der kan du gå på beina uten å gå i skiløypene. 

Hyggelige Goliaten

Goliaten ligger idyllisk til midt i sti og løypenettet i Drammensmarka. Hytta er et populært turmål og overnattingssted, uansett årstid. Det er flott å gå hit, både til fots eller på ski. Hytta har en helt unik arkitektur og ligger nydelig til like under Tverråsen. For 330 kroner per seng er dette et rimelig overnattingstilbud i nærheten av Drammen. 

Fredrikstad og Sarpsborg

I Østfold er det mange fine turmuligheter i nærheten av de største byene. Plutselig er det nok snø til skiføre, ellers er det fint å gå på beina både på grusveier og stier.

Barnevennlige Østtorphytta

Om du bor i Fredrikstad eller Sarpsborg er Østtorphytta et hyggelig alternativ for dagsturer eller overnatting. Det er ca. 2,5 km fra parkeringsplassen til hytta. Det er koselig å ta kaffen i solveggen ved hytta eller i en av gapahukene på området. Ønsker du å lage bål er det flere anlagte bålplasser med tilgang på ved. 

– Her kan hele familien kose seg på tur enten gradestokken viser blått eller rødt. Onsdag i vinterferien varmer vi opp vaffeljernet og selger nystekte vafler, sier daglig leder i DNT Nedre Glomma, Rannveig Kildal Ramtvedt.

Du kan også overnatte på Østorphytta, som har høy komfort med både strøm og innlagt vann. Alternativt kan du velge å overnatte ute i en av gapahukene eller i hengekøye under åpen himmel.

Morsom aktivitetsløype

Aktivitetsløypa, i åsen ovenfor hytta, står klar for både store og små klatrere og med 20 plattformer og 17 forskjellige klatreelementer er det nok å bryne seg på. Elementene er såpass lave at foreldre kan gå på bakken ved siden av og følge barna.

Porsgrunn og Skien  

Grenland, med de sammenhengende byområdene Porsgrunn og Skien, byr på et allsidig friluftsliv nært byene så vel som i andre deler av Telemark. 

Familevennlig hytte på Svanstul 

Ved DNTs hytte Flekkerhytta, ligger det lysløype og akebakke rett utenfor hyttedøra. Du har den familievennlige Huldreløypa og den lengre og mer krevende Steinbruløypa kun et steinkast unna. Dessuten kan man begi seg ut på en mini-topptur til Narefjell med 360 graders utsikt. Det er også kort vei til Fugleleiken Turisthytte, hvor det er frivillige vaffelvakter i ferier og helger i skisesongen. 

– Svanstul er et skikkelig skieldorado bare en kort tur fra sentrum. Her er det snøsikkert, det store løypenettverket gir mange muligheter og området er virkelig Idyllisk, sier Mariann Eriksen, daglig leder i DNT Telemark.

Fottur: Fugletårnet på Jomfruland

Om man har muligheten til å reise ut til kysten, kan en oppleve den vakre nasjonalparken på Jomfruland med vakre rullesteinstrender, sjarmerende gammel eikeskog og yrende fugleliv hele året. Hit kan du ta gratis ferge fra Kragerø i vinterhalvåret! 

Rett ved siden av DNTs hyttetun Øitangen ligger det et 12 meter høyt fugletårn som gir fantastisk utsikt over området.  

–  Å reise til Øitangen på vinterstid gir en helt egen ro. Her ute får du stillheten fra et bilfritt øysamfunn, en fantastisk stjernehimmel og kan lade batteriene både dag og natt, forteller Mariann Eriksen i DNT Telemark. 

Kristiansand

– Vi sørlendinger er heldige. I alle byene kan du bevege deg 10 minutter i hvilken som helst himmelretning, og havne i et friluftsområde, enten til skogs eller sjøs. Vinterferien er en gyllen anledning til å utforske naturen. Dagsturhytta i Vennesla og rimelige overnattingsmuligheter som Tjortedal er perfekte eksempler på hvordan man kan kombinere frisk luft, naturopplevelser og kvalitetstid med familien, sier Bjørn Andersen-Steinslan, daglig leder i DNT Sør.

Dagsturhytta i Vennesla

Denne turen passer perfekt for barnefamilier. Turen til Vennesla sin populære dagsturhytte, Moseidhytta, er både kort og lett tilgjengelig, med flotte vinterforhold når det er snø. Hytta byr på en varm og hyggelig pause underveis, med en fantastisk utsikt over dalen. 

Den koselige DNT-hytta Tjortedal

Tjortedal er et rimelig og familievennlig overnattingssted bare en kort kjøretur fra Kristiansand. Den koselige hytta ligger nært flere turmuligheter og passer både for ski og fotturer, avhengig av vinterforholdene. Turen inn til hytta er på 20 minutter til fots. 

Hytta er en ubetjent DNT-hytte med fem sengeplasser. Her er det strøm, så her får du moderne fasiliteter som kjøleskap, kaffetrakter, vannkoker og vaffeljern. Likevel byr Tjortedal på god, gammeldags hytteferie uten at du trenger å reise langt.

Tønsberg

I Tønsberg er det skogsområdene i Andebu og ved Trollsvann som står ut som det beste lokale tipset. Det er mulig å sove på hele tre hytter i dette området. Både Annekset på Trollsvann og Hoggerstua har plass til to hele familier, og Hannevoldhytta har plass til én familie. Sistnevnte hytte er en enkel, ubetjent hytte med fire sengeplasser og akkurat det du trenger for litt avkobling med familie eller venner. Trollsvannstua er en stor hytte som egner seg for grupper med hele 23 sengeplasser. Her er det dessuten servering i helgene. 

DNT Tønsberg og Omegn har gratis truger til utlån, både barne- og voksentruger. Deres frivillige har merket opp anbefalte trugestier, og går de opp jevnlig gjennom vinteren. 

– Truger er innmari morsomt for store og små. Det beste er at man får tilgang til steder i skogen man aldri ellers får ferdes, og det åpner så mange muligheter, sier Mats Taranrød Kneppen, aktivitetsrådgiver. 

Ålesund

–  Vinteren på Sunnmøre kan være så mangt! Fra vårlig på kysten til sprengkulde i Tafjordfjella. Vi har noe for de fleste, både barnefamilien og de fjellsportinteressert, sier Linda Flem, daglig leder i DNT Sunnmøre

Og hennes forslag bærer preg av nettopp bredden i mulighetene lokalt.

Bynær rundtur med utsikt 

Lyst på en dagstur i byen? Denne turen på Aksla via Rundskue og Fjellstua er fin rundtur på grusveg med belysning, som byr på fin utsikt over øyene og havet. Turen går også innom det kjente utsiktspunktet Fjellstua med vakker utsikt til Ålesund by.

Turen starter på Aksla stadion og følger en bratt bakke helt i starten. Du kommer til Rundskue ganske fort. Her er det fint å gå opp for å se på utsikten. Ta gjerne også en svipptur innom utsiktspunktet og nyt utsikten til Ålesund by, havet og øyene. Videre går turen på belyst grusveg helt frem til stadioen. 

Rimelig overnatting i hjertet av Sunnmørsalpene

Kolåstindhytta ligger midt i hjerte av Sunnmørsalpene, men likevel veldig lett tilgjengelig for dem som ikke reiser vekk herfra i vinterferien. Hytta passer perfekt for familier som elsker vinteraktiviteter som topptur og aking. Du kommer deg litt vekk, men får samtidig nyte «det moderne hytteliv» med innlagt strøm og vann, trådløst nett, og kort vei fra parkeringsplass. Rett og slett en litt annerledes DNT-hytte.  

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem