Logo
Til DNT.no forside
Vakkert fjell med blå himmel

Turtips til Romsdalseggen

På få år har den spektakulære turen høyt over Åndalsnes og Romsdalsfjorden blitt en av Norges mest besøkte fjellturer.

Publisert: 17. juli 2020
Skrevet av: Trygve Sunde Kolderup
Inspirasjon

Vi har turtipsene du trenger for en flott tur over Romsdalseggen:

Ankomst Åndalsnes

Mange mener Raumabanen er Norges fineste togstrekning, og at den beste måten å ankomme Åndalsnes på er på skinner. Den siste delen av den halvannen timer lange togturen fra Dombås til Åndalsnes går nedover dalføret Rauma, og på venstre side (sitt på venstre side når du tar toget nedover!) av den knallgrønne dalen ligger stupbratte Trollveggen. På høyre side, nesten 1500 meter over togskinnene, sees Romsdalshorn og ryggen som utgjør morgendagens turmål: Romsdalseggen.

Annonse:

Overnatting

Det er mange overnattingssteder i og rundt Åndalsnes, men et av de triveligste alternativene er Hotel Aak – fem kilometer utenfor sentrum. Hotellet kan organisere henting på togstasjonen, og hver kveld dekker de langbordet i stua og serverer store porsjoner av det de kaller «rustikk gourmet». Rommene er oppkalt etter de omkringliggende fjellene, men hvis du egentlig ikke vil bo inne, har hotellet også satt opp lavvo og hengt opp svevetelt mellom trærne i hagen. Et rimeligere overnattingsalternativ er vandrerhjemmet, et snaut kvarters gange fra togstasjonen eller Romsdal Lodge i Isfjorden.. Det er også populært å telte rundt det vakre Venjedalsvatnet – nær startstedet for turen over Romsdalseggen.

Nærbilde av hvit skål med youghurt og bær.
HOTELLFROKOST: På Hotel Aak kan du fylle på energilagrene før tur. Foto: Matti Bernitz

Turstart

Turen over Romsdalseggen starter i Venjedalen (snaut 500 moh.) og avsluttes i sentrum av Åndalsnes. Hver dag går det buss fra togstasjonen (avgang kl 09.30) og opp til startpunktet. På visitromsdal.com kan du forhåndsbestille billetter.

Turskilt på fjellet som viser forskjellige retninger.
GODT SKILTET: Det er greit å finne veien over Romsdalseggen. Foto: Mattias Fredrikson/Visitnorway.com

 

Det er totalt 970 meter med stigning, og det meste av oppstigningen gjøres unna i den første delen av turen, der sherpaer fra Nepal har steinsatt deler av ruta. Går du turen på en varm sommerdag, må du være klar over at det er få steder du kan fylle drikkevann. Et av de beste stedene er et stykke etter den nye brua etter at du har gått ut av skogen, der det står skilt merket «Drikkevann». I stigningen fra postkassa i Jamnåbotn og opp på ryggen ligger det ofte snø lenge, noe som kan gjøre det litt vanskelig å finne ruta oppover.

Romsdalseggen

Etter rundt 2–3 timer kommer du opp på selve Romsdalseggen – og wow, plutselig har du utsikten til Trollveggen midt i fleisen. Få steder er det vakrere å spise matpakka enn akkurat her. Føler du deg ekstra sprek, kan du legge turen oppom Blånebba (1320 moh.), men for de fleste, er det mer enn flott nok å følge ryggen over Mjølvafjellet (1216 moh.) og utover mot Nesaksla (708 moh.). Stedvis er det nok noen som vil føle at det er luftig og det er høyt og bratt ned til dalføret.

Tre personer sitter i lyngen på toppen av et fjell og spiser.
STORSLÅTT UTSIKT: Fra Romsdalseggen har du vidsyn over Trollveggen og elva Rauma. Foto: Mattias Fredrikson/Visitnorway.com

Rampestreken

Turen nærmer seg slutten. Sannsynligvis kjenner du det godt i beina, og det er bra med en pause på den lange nedstigningen.

Bru/rampe i stål som henger over en by nederst i en dal omgitt av fjell.
LUFTIG UTSIKTSPUNKT: En tur ut på Rampestreken får det til å kile i magen. Foto: Roger Alstad

 

En drøy halvtime før du setter føttene på asfalten på Åndalsnes, ligger Rampestreken, en utsiktsplattform som henger ut i løse luften. Et perfekt sted å legge inn drikkepause og finne fram kamera og knipse noen bilder utover Romsdalsfjorden.

Sødahlhuset

Sødahlhuset er det triveligste spisestedet på Åndalsnes og et perfekt sted å avslutte turen. Kafeen har fokus på kortreist mat og trivelig stemning. Den lokale favoritten er burger med Kraftkar, osten fra Tingvoll noen mil lenger nord, som i 2016 ble kåret til verdens beste. Vær oppmerksom på at Sødahlshuset har litt varierende åpningstider, så sjekk gjerne Facebooksiden deres på forhånd.

Brett ut kartet og planlegg nye romsdalseventyr (det er for eksempel mange fine turmuligheter på toppen av Trollstigen, eller bruk flere dager på å gå Romsdalsstien - stien som blant annet går innom de flotte DNT-hyttene Vasstindbu og Måsvassbu).

Eller - kos deg med en god kopp kaffe før toget tar deg hjemover.

Tre personer ved serveringsdisken i en kafé med gammelt interiør.

TRIVELIG CAFÈ: Etter turen kan du avlegge Sødahlhuset et besøk. Foto: Matti Bernitz

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem