Turtips til Romsdalseggen
På få år har den spektakulære turen høyt over Åndalsnes og Romsdalsfjorden blitt en av Norges mest besøkte fjellturer.
Skrevet av: Trygve Sunde Kolderup
Vi har turtipsene du trenger for en flott tur over Romsdalseggen:
Ankomst Åndalsnes
Mange mener Raumabanen er Norges fineste togstrekning, og at den beste måten å ankomme Åndalsnes på er på skinner. Den siste delen av den halvannen timer lange togturen fra Dombås til Åndalsnes går nedover dalføret Rauma, og på venstre side (sitt på venstre side når du tar toget nedover!) av den knallgrønne dalen ligger stupbratte Trollveggen. På høyre side, nesten 1500 meter over togskinnene, sees Romsdalshorn og ryggen som utgjør morgendagens turmål: Romsdalseggen.
Overnatting
Det er mange overnattingssteder i og rundt Åndalsnes, men et av de triveligste alternativene er Hotel Aak – fem kilometer utenfor sentrum. Hotellet kan organisere henting på togstasjonen, og hver kveld dekker de langbordet i stua og serverer store porsjoner av det de kaller «rustikk gourmet». Rommene er oppkalt etter de omkringliggende fjellene, men hvis du egentlig ikke vil bo inne, har hotellet også satt opp lavvo og hengt opp svevetelt mellom trærne i hagen. Et rimeligere overnattingsalternativ er vandrerhjemmet, et snaut kvarters gange fra togstasjonen eller Romsdal Lodge i Isfjorden.. Det er også populært å telte rundt det vakre Venjedalsvatnet – nær startstedet for turen over Romsdalseggen.
Turstart
Turen over Romsdalseggen starter i Venjedalen (snaut 500 moh.) og avsluttes i sentrum av Åndalsnes. Hver dag går det buss fra togstasjonen (avgang kl 09.30) og opp til startpunktet. På visitromsdal.com kan du forhåndsbestille billetter.
Det er totalt 970 meter med stigning, og det meste av oppstigningen gjøres unna i den første delen av turen, der sherpaer fra Nepal har steinsatt deler av ruta. Går du turen på en varm sommerdag, må du være klar over at det er få steder du kan fylle drikkevann. Et av de beste stedene er et stykke etter den nye brua etter at du har gått ut av skogen, der det står skilt merket «Drikkevann». I stigningen fra postkassa i Jamnåbotn og opp på ryggen ligger det ofte snø lenge, noe som kan gjøre det litt vanskelig å finne ruta oppover.
Romsdalseggen
Etter rundt 2–3 timer kommer du opp på selve Romsdalseggen – og wow, plutselig har du utsikten til Trollveggen midt i fleisen. Få steder er det vakrere å spise matpakka enn akkurat her. Føler du deg ekstra sprek, kan du legge turen oppom Blånebba (1320 moh.), men for de fleste, er det mer enn flott nok å følge ryggen over Mjølvafjellet (1216 moh.) og utover mot Nesaksla (708 moh.). Stedvis er det nok noen som vil føle at det er luftig og det er høyt og bratt ned til dalføret.
Rampestreken
Turen nærmer seg slutten. Sannsynligvis kjenner du det godt i beina, og det er bra med en pause på den lange nedstigningen.
En drøy halvtime før du setter føttene på asfalten på Åndalsnes, ligger Rampestreken, en utsiktsplattform som henger ut i løse luften. Et perfekt sted å legge inn drikkepause og finne fram kamera og knipse noen bilder utover Romsdalsfjorden.
Sødahlhuset
Sødahlhuset er det triveligste spisestedet på Åndalsnes og et perfekt sted å avslutte turen. Kafeen har fokus på kortreist mat og trivelig stemning. Den lokale favoritten er burger med Kraftkar, osten fra Tingvoll noen mil lenger nord, som i 2016 ble kåret til verdens beste. Vær oppmerksom på at Sødahlshuset har litt varierende åpningstider, så sjekk gjerne Facebooksiden deres på forhånd.
Brett ut kartet og planlegg nye romsdalseventyr (det er for eksempel mange fine turmuligheter på toppen av Trollstigen, eller bruk flere dager på å gå Romsdalsstien - stien som blant annet går innom de flotte DNT-hyttene Vasstindbu og Måsvassbu).
Eller - kos deg med en god kopp kaffe før toget tar deg hjemover.