Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
mann med kamera i skogen

Slik tar du gode turbilder

Å komme hjem med gode turbilder er mye lettere enn du tror. Med noen enkle grep og litt innsatsvilje, er du langt på vei.

Publisert: 10. februar 2020
Skrevet av: Kristin Folsland Olsen
Tips

Som med det meste annet, er øvelse en forutsetning for å bli en god fotograf. Bli kjent med utstyret ditt slik at du vet hvor de ulike innstillingen er når du trenger dem, det skal «sitte i fingrene.» Har du det gøy med fotograferingen er du på god vei. Lek deg med kameraet, prøv deg frem med nye motiver og vinkler, og se mye på andres bilder. Det lærer du mye av. Finn ut hvorfor du liker noe ved et bilde og ta med deg lærdommen når du skal utvikle ditt eget billedspråk.

Kvinne i rosa t-skjorte ligger på ryggen på en steinknaus. I bakgrunnen skimtes høye og spisse fjell omgitt av tåke.
GJENSKAPE ØYEBLIKKET: Når opplever magi på tur, er det gøy å formidle opplevelsen gjennom gode bilder. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Når du skal vise frem bilder, vær kritisk til hva du viser frem. En viktig del av etterarbeidet med bilder er å velge ut bilder til å fortelle den historien du ønsker. Pass på å få med både detaljbilder, aktivitetsbilder og store oversiktsbilder, det skaper en god dynamikk i fortellingen.

For å bli en bedre fotograf, er det viktig å tenke KOMPOSISJON. Her er noen tommerfingerregler.

Annonse:

Rom

Plasser bildeelementene slik at de får rom rundt seg. Eksempelvis bør et bilde av en syklist ha rom foran syklisten. Det samme gjelder for blikkretning til turkameraten; rom i den retningen vedkommende ser.

Nærbilde i profil av en kvinne i svart dunjakke og rød lue. I bakgrunnen skimtes et høyt, spisst og snøkledd fjell.
ROM: Plasser billedelementene slik at de får rom rundt seg.

Horisont

Bruk rett horisont i bildene dine (såfremt det ikke er et bevisst grep å unnlate dette). Ellers kan betrakterne bli sjøsyke! I mange kameraer finnes hjelpelinjer i søkeren og på skjermen, noe som hjelper deg med å få til rett horisont.

Kajakkpadler i solnedgang.
RETT OPP: Bruk rett horisont i bildene dine, med mindre det det er et bevisst grep å holde den skjev. Kristin Folsland Olsen

Tredelsregelen

Et godt utgangspunkt når du skal komponere bildet ditt er å bruke tredelsregelen, også kjent som det gylne snitt. Ved hjelp av et tenkt rutenett med ni like store ruter, plasseres hovedmotivet i et av de fire punktene der linjene krysser hverandre.

Skikjører i gul jakke kjører ned en bratt fjellside omgitt av spisse og alpine fjell.
TREDELSREGELEN: Når du skal komponere bilder, tenk tredelsregelen. Ved hjelp av et tenkt rutenett med ni like store ruter, plasseres hovedmotivet i et av de fire punktene der linjene krysser hverandre.

Linjer

Linjer er et godt virkemiddel når du komponerer et bilde. Øynene vil følge linjer, og de er derfor nyttige for å trekke oppmerksomheten til betrakteren dit du vil ha den. Gjentagende geometriske former kan også skape en spennende dynamikk i komposisjonen.

Tips

  • Lær av andre: Se på andres bilder, det lærer du mye av. Finn ut hvorfor du liker noe ved et bilde, og ta med deg lærdommen når du skal utvikle ditt eget billedspråk
  • Variasjon: Når du skal vise fram bilder, vær kritisk til hva du viser fram. En viktig del av etterarbeidet med bilder er å velge ut bilder til å fortelle den historien du ønsker. Pass på å få med både detaljbilder, aktivitetsbilder og store oversiktsbilder, det skaper en god dynamikk i fortellingen.

Rydd

Hvor mange turbilder har ikke blitt ødelagt av en kiwipose? Ofte er man så konsentrert om hovedmotivet at man kan glemme detaljene eller helhetsinntrykket. Rydd opp i motivet ditt. Skal du ta et turportrett, sørg for at ikke uønskede elementer, som for eksempel skistaver eller en grein, er rett bak modellen slik at det ser ut som det vokser horn ut av hodet til personen. Flytt stavene, flytt på deg selv for å få et annet perspektiv, eller ta et annet utsnitt for å unngå rot.

Skygger

Sidelys gir gjerne mer liv til motivet ved at det dannes tydelige skygger. Pass på å unngå din egen skygge i bildet.

To turgåere med ryggsekk går opp en bakke med blankskurt fjell. På den grå himmelen er det en regnbue.
PLANLEGG: Vær årvåken når du er ute og se situasjoner i forkant. Gå foran eller etter turkameratene, beveg deg rundt. Foto: Kristin Folsland Olsen

Varmt lys

Å fotografere betyr «å male med lys». Både retningen og karakteren til lyset er av betydning. Tidlig og sent på dagen, når sola står lavt på himmelen, er lyset mykt og varmt. Dette er flotte forhold for fotografering. Midt på dagen med høy sol blir det sterke kontraster. Mørke deler av bildet kan bli for mørke eller lyse deler kan bli helt utbrent.

Motlys

Fotografering i motlys gir store kontraster. I motlys kan du ta fine silhuetter eller leke med skygger. Det går også an å ta med sola i bildet. For å få stjerneeffekt med stråler ut fra sola, bruker du en liten blender (høyt tall).

Tips

  • Øverst i sekken: Du kan ha et dyrt, stort og avansert kamera, men ligger det godt nedpakket i sekken, blir det ikke mange bilder å skryte av. Å ha kameraet lett tilgjengelig er det aller viktigste for den som ønsker å ta gode øyeblikksbilder.
  • Batteri: Pass på at du alltid har fulladet batteri og kapasitet på minnekortet før du drar på tur. Skal du ta mye bilder eller være på tur i flere dager, bør du ha med reserve. Om vinteren lades batteriene raskt ut, og det lønner seg å oppbevare ekstrabatteriene på et varmt sted, som i en innerlomme.
  • Pusseklut: Ha alltid en pusseklut lett tilgjengelig for å rengjøre linsa. Det er spesielt aktuelt i snø- eller regnvær.

Dybde

Å ha med elementer helt i forgrunnen kan skape mer dybde i bildet. Kryp ned på knærne og få med en fargerik blomst eller en rennende bekk i forgrunnen når du tar bilde av en fjellvandrer.

Person med hund står på toppen av et fjell i solnedgang.
DYBDE: Med elementer i forgrunnen, som blomster eller som her, en hund, skapes dybde i bildet.

Lek

Har du det gøy med fotograferingen, er du på god vei. Lek deg med kameraet, prøv deg fram med nye motiver og vinkler.

Beveg deg

Flytt på deg selv og bruk ulikt perspektiv når du fotograferer. Stå ikke bare rett opp og ned, men legg deg ned på magen eller klatre opp på en høyde i terrenget for å finne spennende synsvinkler. Vribar skjerm på kameraet er til god hjelp i slike situasjoner.

Planlegg

For å fange de mest spennende motivene må du være årvåken. Se an situasjoner og vær i forkant av hendelser. Gå foran og opp i fjellsiden for å få avstand til kameratene. Kom foran turfølget istedenfor bak, for å få med den beste utsikten når man forserer en luftig egg. Skal turfølget krysse en bekk, sørg for å være førstemann over og stå klar med kameraet når de andre kommer. Er det lov å håpe på et lite plump, for kunstens skyld?

Flatt lys

Å ha lyset i ryggen, altså at motivet blir belyst forfra, er enkelt å forholde seg til. Ulempen er at bildene kan bli noe «flate» og kjedelige.

Møkkavær er fotovær

De fleste tar solskinnsbilder, mens kameraet blir liggende ubrukt i snøstorm eller regnskyll. Dette kan fort bli de mest interessante bildene, så vær litt ekstra på hugget når været drar seg til. Når mørke skyer ruller inn og himmelen åpner seg, er det mulig å ta dramatiske og spennende bilder.

Person i rød jakke trekker en pulk i tett snødrev.
GODT LYS: Husk at møkkavær er veldig bra fotovær, så vær ekstra på hugget når det drar seg til - selv om det kan være krevende å være fotograf i snødrev. Kristin Folsland Olsen

Velg riktig kamera

Speilløse systemkamera

For turfotografer med ambisjoner kan de mindre systemkameraene, såkalte speilløse kameraer eller hybridkameraer, være et ypperlig valg. Som speilreflekskameraene har de utskiftbar optikk, men både kamerahus og objektiver er betraktelig lettere og mindre og er derfor mye enklere å ta med på tur. De speilløse kameraene kan ha raskere skuddtakt enn speilreflekskameraene, noe som er kjekt hvis du for eksempel tar bilder av en skikjører i farta. I mange tilfeller er de speilløse kameraene, og fremfor alt de tilhørende objektivene, også rimeligere.

Prisnivå: 3000–35 000 kroner

Speilreflekskamera

Bryr du deg ikke om vekt og volum, har speilreflekskameraene fremdeles noen fordeler. De har bedre batterikapasitet, et (foreløpig) større utvalg av objektiver og bedre ergonomi – spesielt for dem med store hender. Speilreflekskameraene har også svært gode egenskaper under fotografering i dårlig lys, noe som betyr at du kan skru opp isoen uten at det blir mye støy i bildet.

Prisnivå: 5000–60 000 kroner

Mobil

De beste mobilkameraer i dag er så gode at mange velger å kun bruke mobilen som sitt turkamera. Den tar liten plass og er alltid med. Kvaliteten på bildene er imponerende og bruksmulighetene mange. Enkelte modeller lar deg ta bilder i RAW-format, de har mulighet for manuelle innstillinger, og de har flere ulike linser, slik at du kan ta alt fra vidvinkelbilder til telebilder. I og med at smarttelefonen i prinsipp er en liten datamaskin, kan den gjøre mye av jobben for deg når det gjelder innstillinger og bildebehandling. Dessuten er det svært lett å dele bilder på sosiale medier.

Prisnivå: 2000–15 000 kroner

Kompaktkamera

Du kan få gode bilder ut av et kompaktkamera. Dette kan være tilstrekkelig for deg som ikke er interessert i å sette deg inn i teknikk, men som nøyer deg med å konsentrere deg om å komponere bildet, trykke på utløseren og så la kameraet ordne resten. Mange kompaktkameraer har kun en LCD-skjerm, og det kan være vanskelig å se noe som helst på skjermen i sterkt sollys eller snølandskap. Det er en fordel om kameraet har en søker, altså et fysisk kikkehull. Prisnivå: 900–15 000 kroner


POV-kameraer

Såkalte POV-kameraer (point of view), eller actionkameraer som de ofte blir kalt, kan også være interessant for den kreative turfotografen. GoPro er den mest kjente produsenten i dette segmentet. Disse kameraene er vanntette og har en rekke festeanordninger slik at du kan få svært spennende bilder. Bildekvaliteten er begrenset i forhold til et systemkamera, men lærer du deg actionkameraets begrensninger og styrker, kan du få virkelig gode bilder.

Prisnivå: 1000–7000 kroner

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem