
Del 1 Gjennom Narvikfjellene
Fra Bjørnfjell til Sijdasjávrre
Denne delen av Nordlandsruta er samlet 94,9 km. Denne delen av Nordlandsruta er den høyest liggende delen av hele ruta. Den går for det meste i høyfjellsterreng i en høyde mellom 700 og 1000 moh. Her finner du også to hytter som ligger 1000 moh. Høyeste punkt på Nordlandsruta finner du også her (1226 moh). Første del går gjennom dalganger ned til Katterat før ruta stiger opp mot høyfjellet.
Turbeskrivelser
1.etappe. Bjørnfjell – Vokterboligen (8,5 km)
Turbeskrivelse:
Til starten av denne etappen på Bjørnfjell kan du komme med tog fra Narvik eller du kan kjøre E10 fra Narvik eller Kiruna. Denne etappen følger Rallarveien. Den er skiltet fra sørsiden av Bjørnfjell stasjonen. Rallarveien i et lett terreng med et underlag av grus. Etter omtrent fire kilometer ankommer du Søsterbekk. Ta stien til høyre om du vil ta en avstikker opp til den lille stasjonsbygningen til Søsterbekk holdeplass. Her skiller sporet seg i to, hvorav den eldste delen går over den høye Norddalsbrua som du vil passere langs Rallarveien. Brua ble oppført etter et krav fra norske forsvarsmyndigheter, og den skulle sprenges hvis Russland invaderte Nord-Norge. Rallarveien videre kan være litt utfordrende å følge. Nå må du gjennom et stupbratt og rasutsatt parti, men til gjengjeld får du spektakulær utsikt over Norddalen. Ofotbanen følger deg på nedsiden av veien, men stort sett gjennom tunneler og rasoverbygg. På veien passerer du også en praktfull foss. Du må krysse jernbanelinja og fortsatte på den bratte stien ned fjellsiden. Kort etter at du har krysset jernbanelinje kommer du til Vokterboligen.
Kart over etappen finner du HER
Opplevelser underveis:
- Ofotbanen går langs stien.
- Opplev den 130 meter lange Norddalsbrua som på sitt høyeste ruver 40 meter over bakken
- Spektakulær utsikt over Norddalen
2.etappe Vokterboligen - Katterat (2,5 km)
Turbeskrivelse:
Følg Rallarveien ned lia til den krysser på bru over Hunddalselva. Ta så av fra Rallarveien og til venstre etter brua. Stien går oppover langs elva og slynger seg så til Katterat stasjon. Tar du stien til høyre etter brua og følger Rallarveien videre så havner du i Rombaksbotn.
Kart til etappen kan du se HER
Opplevelser underveis:
- Spor etter bygninger som ble bygd her på starten av 1900 tallet
- Gamle stasjonsbygninger på Katterat. De blir nå brukt som hytter.
- Fra Katterat stasjon har du utsikt mot Rombaksbotn
- «Katteratgubben» er en vel 4 meter høye steinformasjonen som befinner seg ca. 50 meter vest av jernbanestasjonsområdet. Selv om den omtrent ti tonn tunge steinblokken balanserer på en annen stein, har den ikke rast sammen på tross av to tunellspregningsprosjekter like ved.
3.etappe. Katterat - Hunddalen (9,9 km)
Turbeskrivelse:
Anleggsveien fra Katterat følges nordover oppover Sørdalen/Beatnatvuopmi og videre inn Hunddalen/Beatnatvággi nesten til enden. Rett vest for Sjufemtenhøgda tar ruta til Cunojavrihytta av. Ved enden av veien ligger det ei hytte som ikke er Hunddalshytta. Stien til Hunddalshytta tar av like før denne hytta og da er det ca. 900 m igjen. Her er det også stidele til Cunojavrehytta og Lossihytta.
Alternativ kan man gå umerket rute om Langryggen/Cáicačorru. Velger du den må du regne ca. 1t lenger. Følg først ca. 500 m langs anleggsveien. Ta så til høyre ved vannreservoaret og på god umerka sti sørover oppunder Hunddalstoppen, forbi Karlsenvatnet, Langvatnet og Krokvatnet på østsida. Videre på skrå ned mot enden av Passmyra og inn på anleggsveien og videre på den merkete ruta.
Kart over etappen kan du se HER.
Opplevelser underveis:
- Vandring langs Hunddalselva
- Vandring i en dal omkranset av 1200-1400 meter høye fjell.
4.etappe. Hunddalen – Cunojávri (17,6 km)
Turbeskrivelse:
Følg stien tilbake ca. 900 meter langs Hunddalselva til stidele like vest for privat hytte og demning. Ta så stien mot høyre som går over Hundalselva under demningen. Like etter demningen tar en sti av som går til Losishytta, men du følger stien rett fram. Stien runder så Nordbergryggen/Sillesčorru og inn dalen og videre langs en rekke små vann før den kommer til en kvilebu. Du må påregne å vade over et grunnvannsområde mellom to av vannene. Om lag 1 km før kvilebua treffer stien sti fra Katterat via Djevelpasset. Kvilebua kalles Oallavagge, har to senger og drives av Narvik og omegn turistforening. Følg stien videre på østsiden av to større vann og opp gjennom Oallavággi og forbi østenden av Sealggasjávri. Deretter går stien på østsiden av Sealggjohka. Om lag 1 kilometer før Cunojávri er det et stidele der stien mot øst går til Unna Allakas mens Nordlandsruta går rett sørover og passerer elva på bru.
Kart over etappen kan du se HER
Opplevelser underveis:
- Vandring langs en rekke fjellvann
- Utsikt ut over det om lag 1 mil avlange vannet Sealggasjávri
- Glimt av det 1689 meter høye fjellet Ristacohkka med tilhørende isbre
5.etappe. Cunojávri - Cáihnavággi (11,8 km)
Turbeskrivelse:
Fra Cunojávrihytta går det to stier vestover. Følg den sørligste stien som går nærmest vannet og til denne krysser brua ved nordenden av Ákšoluoppal. Stien går så videre sørvestover i flatt og småkupert terreng og sør for den lille fjelltoppen Báidedievva. Stien krysser så Gállanjohka og Kalikselva/Cáihnajohka før den går gjennom dalen Orjjescáihna, forbi vatn 933 og ned til Cáihnavaggi. Begge elvene må vades. Kan ikke Kalikselva vades kan elva følges nedover 1,5 km til bro sør for høyde 728.
Kart over etappen kan du se HER.
Opplevelser underveis:
- Vading over elver
- Utsikt mot Storsteinfjellet 1893 moh.
- Utsikt mot bremassivet rundt Storsteinfjellet
6.etappe. Cáihnavággi - Gauteslivatnet (10,3 km)
Turbeskrivelse:
Fra Cáihnavággihytta slynger stien seg sørvestover mellom Skjomenfjellvatnan/Čáihnajávrrit. Først går stien på nordsiden av vatn 1001 og deretter på sørsiden av vatn 1090 før den går opp lia og til Nordlandsrutas høyeste punkt på 1206 moh. Punktet ligger i en dalgang mellom mektige fjelltopper. På veien hit passeres to bekker/elver som må vades. Så følges stien gjennom dalgangen. På nedstigningen kommer man til et stidele. Stien til Gautelivatnet/Guovdelisjávri går til venstre og i småkupert terreng før den runder over nesen på Várdahančohkka og går frem til Gautelsihytta. Fra stidelet er det om lag 5,5 km. Å gå til Gauteslihytta betyr en omvei på totalt om lag 7,5 km.
Kart over etappen kan du se HER
Opplevelser underveis:
- Vandring på høyder over 1000 moh
- Vading over elever/bekker
- Nærkontakt med mektige fjell
7.etappe. Gauteslivatnet- Skoaddejávre (14,8 km)
Turbeskrivelse:
Fra Gauteslihytta går det sti vestover som går nært Gauteslivatnet. Etter å ha kommet inn på sti fra nordøst runder stien nordvestenden av vatnet. Stien krysser en del bekker/elver som normalt kan passeres uten vading. Etter å ha rundet nordvestenden av vatnet kommer stien inn på en anleggsvei som så følges i ca. 2,5 km før stien tar av sørvestover. Anleggsveien går videre ned til Skjomen. Når stein forlater anleggsveien går den videre sør for Øvre Kjørrisvatnet/Čoarddajávri og vatn 1029. Deretter runder stien sørvestsiden Juovvačorru (1243 moh) før den går ned til Skoaddejávre.
Du kan se kart over etappen HER.
Opplevelser underveis:
- Vandring i alpint fjellandskap
- Nærkontakt med det regulerte Gauteslivatnet. Vannet er ca. 14 km langt og ca. 3 km bredt.
8.etappe. Skoaddejávre-Sijdasjávrre (19,5 km)
Turbeskrivelse:
Fra Skoaddejávre går stien nordvestover tilnærmet parallelt med riksgrensen og ned til den treffer grusveien om lag 2 km sør for Iptojávri. Herfra følger du grusveien 13 km til Sitashytta. Like etter at du har kommet til grusveien går grusveien sørover og inn i Sverige, runder Coadgecorru (1054 moh) før den går tilbake til Norge på sørenden av Tjårdavatnet/Coadgejávri før den deretter svinger tilbake inn i Sverige og når nordvestenden av den enorme grensevannet Sijdasjávrre. Om lag 1 km før hytta går grusveien inn i Norge igjen. Siste del av grusveien er bomvei
Kart over etappen kan du se HER
Opplevelser underveis:
- En vandring i grenseland
- Nærkontakt med det 73 km2 store regulerte vannet Sijdasjávrre
- 7 riksrøyser ligger i kort avstand fra stien
Privat overnatting
Katterat Fjellstue
Riksgransen-vandrarhem (Bjørnfjell stasjon)
Foto: Gunder Garsmark
Overnattingssteder DNT
Se også

