Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Mann og dame stabler ved.

Språkspraksis i DNT

Språkpraksis i DNT er en arena for hverdagsintegrering og trygge fellesskap. DNT ønsker å være en inkluderende organisasjon som skaper fellesskap, tilhørighet og et friluftstilbud for alle, uavhengig av bakgrunn.

Hverdagsintegrering skjer i møtet mellom mennesker, og det er disse møtene som bygger tillit og styrker lokalsamfunn.

DNT har i flere år arbeidet systematisk med mangfold og inkludering gjennom aktiviteter som fremmer både tilhørighet til både natur og kultur, språkopplæring og nettverksbygging.

Flyktninger blir kjent med DNTs turer, dugnader og i turfellesskap

Vi har utviklet en rekke prosjekter der nyankomne flyktninger kan delta i arbeids- og språkpraksis, samt bli kjent med norsk natur og turkultur. Gjennom sitt frivillige nettverk og unike friluftstilbud inviterer DNTs lokalforeninger innvandrere til å møtes gjennom turer, dugnader og turfellesskap, som igjen bidrar til å bygge relasjoner og språklige ferdigheter.

DNTs hovedoppgave er å få folk ut i naturen – uansett hvor de bor i landet. Vi ønsker å invitere alle inn i vårt fellesskap, gjennom medlemskap, frivillig aktivitet og deltakelse. På denne måten skaper vi unike arenaer for både naturopplevelser så vel som språktrening, kulturutveksling og økt kunnskap om det norske samfunnet.

Slik bidrar DNT med å løse et viktig samfunnsoppdrag, hvor både friluftslivet, dugnaden og fellesskapet med og i naturen, gir økt hverdagsintegrering og bedre folkehelse for alle.

Forskning

Forskere fra NORCE skal over de neste tre årene drive følgeforskning på prosjektet. Målet er å evaluere prosjektet, og å undersøke om, og hvordan det kan rulles ut til andre lokallag i DNT. Evalueringen er en del av forskningsprosjektet PACT: Pathways to active citizenship, som i desember 2020 fikk 10,4 millioner av Norges Forskningsråd. Prosjektet handler om sosial og økonomisk integrering av unge og voksne migranter, og er et samarbeid mellom NORCE Helseog Samfunn, og NAV Vestland, flyktninge- og barneverntjenestene i Bergen, Stavanger og Drammen.

To mennesker tar en matpause i naturen

Trygghet starter med T

Trygghet starter med T er en kompetansepakke utviklet av DNT i samarbeid med RVTS Vest, RVTS Sør og fagmiljøet i naturbasert terapeutisk arbeid ved Sørlandet Sykehus, med støtte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Fagansvarlig for kompetansepakken er prosjektleder i DNT, Johanne Stokka Fjelde.

Kompetansepakken skal styrke tryggheten i rollen som ansatt eller frivillig i møte med egen og andres sårbarhet på tur. Kurset er relevant både for ansatte, dem som jobber med generell turledelse og for dem som tilrettelegger for et inkluderende friluftsliv for mennesker med økt sårbarhet.

Gjennom teori, refleksjon og praktiske øvelser skal deltakerne:

  • Skape økt bevissthet om egne og andres responser på sårbarhet.
  • Lære hvordan sårbarhet kan forstås som en naturlig del av livet.
  • Utvikle ferdigheter for å møte sårbarhet på en trygg og ansvarsfull måte i turfellesskapet.
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem