Fiks klær og tekstiler

Tekstiler er det som oftest går i stykker på tur. På denne siden får du tips til ulike typer stoff og skader, og forskjellige teknikker som kan brukes til å fikse disse. 

Dunjakker og soveposer

Dunjakker, soveposer og annet isolerende utstyr bør oppbevares luftig og ikke komprimert – spesielt gjelder det dun, men heller ikke kunstfiber har godt av å ligge tettpakket i en pose. Med mange soveposer følger det en stor oppbevaringssekk, og har du ikke det, så kan du enkelt sy en selv av tynt og pustende bomull. Vask etter vaskeanvisningen, og tørk dem sammen med tennisballer i tørketrommelen. Det vil spre duna/isolasjonen. Bruk mildt vaskemiddel og temperatur under 40 grader. 
Les mer om reparasjon ​​​​​​​hos vår turpartner Bergans. 

Glidelås

Glidelås svikter ofte på mye brukt turutstyr. Hold glidelåsen ren for å forlenge dens liv. Pass spesielt på å vaske den etter å ha vært på sjøen – saltvann kan fort tette igjen glidelåser. Det kan være lurt å ha et lager med assorterte typer i ulike lengder. På vanlige stoffbutikker finnes mange varianter, også lange til telt. Jakker og bukser kan også gjøres mer praktiske ved at man syr på flere lommer med bruk av glidelås.  

Før du vurderer å bytte ut en ødelagt glidelås, sjekk at problemet ikke ligger i at noe henger fast. Ofte er det stoff eller tråd som har kilt seg fast. Prøv å bruke såpe eller smøring for å få glideren til å komme forbi det vanskelige punktet. 

Om glider ikke lukker igjen glidelåsen, og alle tenner er på plass, kan glideren være problemet. De har en tendens til å utvide seg med tid, prøv forsiktig å bruke en tang her for å trykke sammen bakdelen av glideren. Det er også mulig å skifte ut kun selve glideren. For å gjøre det, må man fjerne den lille metallbiten som henger fast øverst i glidelåsen, slik at det er mulig å dra glideren opp. 

Ull

Hull i ullundertøy og annet som er strikket bør sys igjen. Legg på tett søm, og pass på å få med alle løkker i strikken. 

På tynne plagg, som ullundertøy, kan man dekke kantene med et tynt lag lim eller neglelakk før man syr igjen, slik at hullet ikke forplanter seg.Poenget med limet er å få de løse trådene til å feste seg til stoffet, og det er mulig å sy den igjen på en vanlig måte. Derfor skal man bruke veldig lite lim. 

Les mer om vedlikehold av ull hos vår turpartner Devold. 

Skallbekledning

Skallbekledning bør impregneres jevnlig for å bevare egenskapene. Den bør også vaskes, da smuss som kommer inntil membranen vil kunne gjøre at den slipper gjennom vann. Sjekk bruksanvisningen for vaskeinstrukser. Bruk spesialmiddel eller middel for ullvask, og bruk en skånsom innstilling/håndvask på vaskemaskinen. 

Går det hull i membranen, bør den lappes med lim fra begge sider. Bruk et silikonlignende lim som er elastisk og tåler å bli bøyd. Det er ofte kalt fugelim. Selvklebende lapper kan kjøpes på stoffbutikker, mange produsenter selger egne lapper, men det går også an å bruke gammel oljebukse eller annet vanntett stoff. På maritime butikker kan en finne selvklebende stoff som brukes til å fikse seil, kalt seilerteip eller spinnakerteip. Den er beregnet til å tåle mye, men husk at det tar noen timer før limet får sin endelige styrke.

Ikke bruk gaffateip på klær, da den vil etterlate lim som er vanskelig å få av. Det kan gjøre at det blir umulig å returnere varen om du har garanti på den. 


Se hvordan du lapper hull i dunjakke på tur:

Se video av hvordan du lapper et hull i jakken og fikser en ødelagt glidelås:

Enkel sømteori

Å sy trenger ikke å være vanskelig! Her er noen enkle tips som vil hjelpe å komme i gang med å sy for hånd:

  • Bruk sterk tråd som er flettet, unngå å bruke glatt tråd. 
  • Begynn og avslutt søm med å feste tråden. For å gjøre det, sy 5-6 seks sting på samme sted. 
  • Tett søm med korte sting gir sterkere hold. 
  • Skal en sy i kraftig stoff, og ikke har en fingerbøl tilgjengelig, bruk en liten trebit til å presse nåla. 

Her er tre mye brukte sømtyper: 

Rett sting

Brukes til å feste detaljer før de blir sydd sammen med maskin. Lag lange sting som er enkele å løsne opp igjen.

Attersting

Brukes til å feste glidelås, lapper og andre detaljer som ligger oppå hverandre.

Skråsting

Er sterkere og mer elastisk enn rett sting. Brukes til å sy igjen hull og feste lapper.

Flere tekstiltriks

Alt som ikke er vanntett kan både lappes og sys igjen, det spørs bare på hullet og hva du har tilgjengelig. En lapp vil holde best, men kan være vanskelig å sy på dunjakker og soveposer, der man ikke har tilgang til stoffet fra baksiden. Her går det an å bruke en bøyd nål eller lime lappen på. Spinnakerteip funker bra – og husk: Unngå å bruke gaffateip på klær. 

Er ikke stoff er blitt revet ut, så kan hullet syes igjen. Bruk skrå søm, og pass på å holde sømmen tett, slik at dun ikke kan komme ut. Om det ikke blir helt tett, er det mulig å dekke til med et tynt lag fleksibelt lim. Hvis stoff er blitt revet ut, så bør du sy eller lime på en lapp som dekker hele hullet og går minst 1 cm utenfor kantene. Lappingen vil vare lengre om stoffet  er sydd på på begge sider. Runde lapper uten hjørner vil holde best. 

Foto: Marius Dalseg Sætre, Sindre Nikolai Aker og Sindre Thoresen Lønnes.

Tekst og illustrasjoner: Konstantin Plotkin, Thorbjørn Kalland, Kasper Skjulhaug, Øystein Falkeid og Markus Malmin.