Våre beste mathytter
Den beste maten på fjellet finner du på våre mathytter. Her får du 10 tips til hytter du kan besøke om du vil ha en kulinarisk opplevelse i nydelig natur!
Skrevet av: Agnethe Larsen
Stranddalen turisthytte i Suldal i Rogaland
Det går gjetord om komlene på Stranddalen turisthytte og tar du turen til "Perlen i Ryfylkeheiane" en torsdag i sommersesongen, kan du få smake på denne tradisjonsrike maten fra Rogaland. Stranddalskokk og bestyrer Halvor Hedenstad, har gått i lære hos Eivind Hellstrøm og jobbet med å lage gode måltider til våre kongelige på slottet. Nå står han klar til å ønske deg velkommen i porten på Stranddalen og er genuint opptatt av at gjestene skal kjenne på en varm gjestfrihet når de kommer på besøk. De skal føle at de kommer på besøk "hjem" til hans hytte, der hver enkelt skal føle seg både sett og hørt.
Maten på Stranddalen er også mer enn bare komler. Halvor jobber for å lage raus og hjemmelaget mat med historie og identitet. Med raus mener han at porsjonene skal være gode, men også at vertskapet skal by på seg selv når maten serveres. Halvor vil selv være til stede under måltidene og forteller med glede historier om råvarene, de lokale leverandørene han kjenner personlig og hvordan maten er tilberedt på en hytte 1000 meter over havet uten bilvei.
Noen ganger i sesongen kommer også den sjarmerende kløvhesten opp med ferske forsyninger til hytta. Ingenting er tilfeldig på mathytta Stranddalen.
Les mer om Stranddalen
Lysefjorden turisthytte i Lysebotn i Rogaland
Den betjente hytta, Lysefjorden turisthytte, er Norges mest fargerike turisthytte. Dette konseptet tas også med inn i anretningen av måltidene du får servert her.
Kokken Sverre Schei har egen "hyttehage" hvor han dyrker smaksrike urter og fargerike spiselige blomster. Alt dette finner naturlig veien inn på tallerkenen. Det er en sann nytelse for øynene å få servert en av rettene fra den varierte menyen.
Gjestene innerst i vakre Lysefjorden skal kjenne på at det som de får servert er nøye utvalgt. Sverre er grundig i valg av retter, leverandører og råvarer og det beste er om han vet navnet på bonden eller produsenten. Det er bare å glede seg til en fargerik smakseksplosjon når du besøker Lysefjorden turisthytte.
Les mer om Lysefjorden Turisthytte
Haukeliseter fjellstue i Vinje i Telemark
Den flotte fjellstua, som ligger sentralt til på Haukelifjell 1000 meter over havet, er kjent for å servere kanskje verdens beste kanelboller. Med eget bakeri og utsalg, er dette et sted du bare må stoppe hvis du er disse trakter. Restauranten på Haukeliseter kan også by på en innholdsrik fjellmeny med råvarer som er nøye utvalgt og de tradisjonsrike kjøttkakene er virkelig en klasse for seg selv.
På Haukeliseter er kokken opptatt av at det skal serveres tradisjonell, norsk mat. Råvarene skal i størst mulig grad komme fra lokale leverandører, for å sikre den beste kvaliteten og den korteste reiseveien. Norsk mattradisjon, kombinert med moderne smaker, ny utførelse og en fantastisk utsikt - legger grunnlaget for en kulinarisk opplevelse du sent vil glemme på Haukeliseter!
Les mer om Haukeliseter
Mogen i Vinje i Telemark
Mogen er en flott innfallsport til Hardangervidda. Det er fire mil inn med båt og dermed en krevende logistikk. Kjøkkenet her satser på lokale råvarer og jobber tett med lokale bønder og fiskere for å tilby en matreise utenom det vanlige på en turisthytte.
Mogen har en veldig stolt og lang mattradisjon, takket være en av de fastboende damene på Møsstrond, Ginni Lien. Ginni og mannen hennes, Tore, drev Mogen på 80-tallet og Ginni jobbet på kjøkkenet i over 40 år. Gjennom alle årene har hun delt sin kunnskap med lokale oppskrifter, som gir sparsom, men god og mettende mat for fjellvandrere og har fokus på kreativitet med tilgjengelige råvarer. På menyen i dag står fortsatt Ginnis oppskrift på røyekaker med røye fra Møsvatn, opphengt mjølk til dessert og Ginnis rabarbrakake med fjellrabarbra som vokser nedenfor hytta.
Lokale matleverandører inkluderer Halvor Lien som har en fantastisk flokk skotsk høylandsfe. Mange mener at høylandsfe opprinnelig var en skandinavisk rase fra vikingtiden, som etter hvert døde ut i Norge. Kjøkkenet på Mogen bruker høylandsfe til både hjemmelaget pølser og karbonader. Røkt lammeskank får de fra Edland i Vinje.
På Mogen produseres nesten alt pålegg på stedet, som lammerull, leverpostei, hjemmelagde skinke og diverse syltetøy. Kjøkkenet er opptatt av at mange skal få oppleve lokale råvarer og bruke dem på den mest mulig fornuftig måte. Samtidig ønsker de å få det til og holde hele sesongen. Matsvinn er holdt ned på et absolutt minimum via fornuftig menyplanlegging som tillater bruk av rester til andre produkter.
Vertsskapet baker alt selv, fra brød og flatbrød, til kanelsnurrer og kaker. Matkonseptet på Mogen er en balanse mellom husmannskost som hører til på fjellet, men med det lille ekstra eller ny vri som løfter retten eller får folk til å tenke nytt og blir inspirert.
Fondsbu i Jotunheimen
På Fondsbu legger kjøkkenet sin sjel i å servere god mat til gjestene. Mange av råvarene kommer fra lokale produsenter i Valdres. Og alt lages fra bunnen av på kjøkkenet.
Alle som kommer til Fondsbu vil merke at kjøkkenet bryr seg om at maten skal være beste mulig hver dag, til alle tider på dagen.
Her får du skikkelig kost som lages fra bunn av og er laget av rene, lokale råvarer uten juks og tilsetningsstoffer. Dyrene som gir kjøtt til kjøkkenet på Fondsbu har hatt det godt!
Les mer om Fondsbu
Glitterheim i Jotunheimen
Det er tradisjonsrikt kjøkken på Glitterheim der kjøkkensjefen er bestyrer på hytta. Det har vært en tradisjon i fire generasjoner at bestyreren selv har styrt kjøkkenet.
Spekematen lager de selv. Det er et eget stabbur hvor kjøttet blir tørka og både rein, hjort, elg og rådyr blir brukt til spekemat. Reinsdyrhjerter speker de også selv og alle røkt ørret, både kaldrøkt og varmrøkt, blir også laget på Glitterheim.
Alt brød blir også bakt på Glitterheim, både boller og diverse brød. Grovbrød til frokost, pannebrød og loff til middager og alltid varme boller til frokost. Du kan ane den nydelige duften av fersk bakst gjennom dagen og alt smaker fortreffelig, spesielt etter en lang dag ute på tur!
Les mer om Glitterheim
Bjørnhollia i Rondane
Bjørnhollia ligger sør i Rondane omgitt av lune dalfører og flott natur. Tunet på Bjørnhollia er vel verdt et besøk, da det har fått byggeskikkspris som et av de flotteste turistanlegga i fjelleheimen. Men også maten her er en god grunn til å dra hit.
På Bjørnhollia er kjøkkenet opptatt av å servere god og hjemmelaget fjellmat. Her prøver de så langt det lar seg gjøre å bruke lokale råvarer i alle måltider.
Hytta er kanskje spesielt kjent for sine fantastiske frokost, og bestyrer Beate sine hjemmelagde brød.
Les mer om Bjørnhollia
Sota Sæter i Breheimen
På Sota Sæter har de et stort fokus på å bruke råvarer som er produsert i Skjåk. Gjennom deres 5-retters meny vil flere av de lokale ingrediensene komme frem i hver og en av rettene.
Deres filosofi er at gjestene skal kunne nyte god og bærekraftig mat i en historisk ramme. Det skal være en opplevelse å sette seg til bords på Sota Sæter.
Ove som er bestyrer på hytta forteller at det er veldig personlig å servere mat som man lager selv, derfor er maten de serverer mat som de kan stå inne for. Rettene har gjerne et lokalt og bærekraftig preg, og ettersom vi bor i et land med store forskjeller i årstider vil du oppleve at det som blir servert som oftest følger sesongene.
Les mer om Sota Sæter
Reindalseter i Tafjordfjella i Sunnmøre
Reindalseter er Sunnmøres storstue i Tafjordfjella. Reindalseter er et fantastisk sted å være for å oppleve roen og samtidig et perfekt utgangspunkt for turer inn Tafjordfjella.
Maten her er også en god grunn til å legge hytteturen til Sunnmøre. I hele 10 år har kokken Gaspar Urmos og kokkeassistent Melina Csaszar vertet opp gjestene på denne nydelige hytteperla.
De står for en utsøkt tre-retters middag, hjemmebakt brød og nydelig frokost hver dag i sommersesongen. Den ungarske kokken bruker lokale råvarer som for eksempel kjøtt, saft og syltetøy fra Valldal.
Jøldalshytta i Trollheimen i Trøndelag
Jøldalshytta er en av de tre betjente turisthyttene i den populære turklassikeren “Trekanten i Trollheimen”.
Området rundt hytta har flotte turmuligheter og like ved ligger den idylliske Jelsetra som har tradisjonell seterdrift i sommersesongen.
Jøldalshytta serverer lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner og mat levert fra lokale leverandører. Dette er blant annet meieriprodukter som ost og melk fra nabosætra, Jelsætra, reinsdyrkjøtt fra Trollheimsrein, og kjøtt og drikke fra Hognamat og Hognabrygg. På sommeren går det geiter og kyr og beiter i området rundt hytta, og blant annet osten fra dem kan du nyte til frokosten på hytta.