Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
En mann sitter ved et bord og smiler. Foran han er det en tallerken med mat og et norsk flagg.

Våre beste mathytter

Den beste maten på fjellet finner du på våre mathytter. Her får du 10 tips til hytter du kan besøke om du vil ha en kulinarisk opplevelse i nydelig natur!

Publisert: 12. juni 2024
Skrevet av: Agnethe Larsen
Inspirasjon

Stranddalen turisthytte i Suldal i Rogaland

Det går gjetord om komlene på Stranddalen turisthytte og tar du turen til "Perlen i Ryfylkeheiane" en torsdag i sommersesongen, kan du få smake på denne tradisjonsrike maten fra Rogaland. Stranddalskokk og bestyrer Halvor Hedenstad, har gått i lære hos Eivind Hellstrøm og jobbet med å lage gode måltider til våre kongelige på slottet. Nå står han klar til å ønske deg velkommen i porten på Stranddalen og er genuint opptatt av at gjestene skal kjenne på en varm gjestfrihet når de kommer på besøk. De skal føle at de kommer på besøk "hjem" til hans hytte, der hver enkelt skal føle seg både sett og hørt. 

Matlaging på primus med Stranddalen-bestyrer og kokk Halvor Hedenstad. Fra Fjogstadnuten i Sandnesmarka, ved Gramstad.
STRANDDALSKOKKEN: Halvor Hedenstad har en stor lidenskap for å servere gjestene på Stranddalen raus, hjemmelaget mat med historie og identitet. Foto: John Petter Nordbø

Maten på Stranddalen er også mer enn bare komler. Halvor jobber for å lage raus og hjemmelaget mat med historie og identitet. Med raus mener han at porsjonene skal være gode, men også at vertskapet skal by på seg selv når maten serveres. Halvor vil selv være til stede under måltidene og forteller med glede historier om råvarene, de lokale leverandørene han kjenner personlig og hvordan maten er tilberedt på en hytte 1000 meter over havet uten bilvei.

Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
VIDEN KJENT: Til Stranddalen kommer turfolk for å oppleve gjestfriheten, hjemmelaget mat og naturopplevelser som gir en indre ro. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik

Noen ganger i sesongen kommer også den sjarmerende kløvhesten opp med ferske forsyninger til hytta. Ingenting er tilfeldig på mathytta Stranddalen.

Tor Inge Bråtveit sammen med hesten sin Sølvfaks på vei til Stranddalen med varer
FORSYNINGER: Kløvhesten Sølvfaks og Tor Inge Bråtveit på vei opp til Stranddalen med ferske forsyninger.

Les mer om Stranddalen

Lysefjorden turisthytte i Lysebotn i Rogaland

Den betjente hytta, Lysefjorden turisthytte, er Norges mest fargerike turisthytte. Dette konseptet tas også med inn i anretningen av måltidene du får servert her.

Lysefjorden turisthytte sommeren 2022.
TIL Å BLI GLAD AV: Lysefjorden turisthytte ligger i Lysebotn og er betjent i sommersesongen. Hytta er malt i regbuens farger og gatekunst pryder flere av hytteveggene. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik

Kokken Sverre Schei har egen "hyttehage" hvor han dyrker smaksrike urter og fargerike spiselige blomster. Alt dette finner naturlig veien inn på tallerkenen. Det er en sann nytelse for øynene å få servert en av rettene fra den varierte menyen.

Lysefjorden turisthytte er Norges mest fargerike turisthytte! Den ligger innerst i Lysefjorden, i Lysebotn. Her kan du nyte god mat, flotte turer og en fargerik atmosfære hele sommeren.
FARGERIKT: Det er ikke bare bygningene på Lysefjorden turisthytte som er fargerike. Selv maten blir dekorert med spiselige blomster, urter og grønnskaker fra egen hyttehage. Foto: Agnethe Larsen

Gjestene innerst i vakre Lysefjorden skal kjenne på at det som de får servert er nøye utvalgt. Sverre er grundig i valg av retter, leverandører og råvarer og det beste er om han vet navnet på bonden eller produsenten. Det er bare å glede seg til en fargerik smakseksplosjon når du besøker Lysefjorden turisthytte.

Lysefjorden turisthytte er Norges mest fargerike turisthytte! Den ligger innerst i Lysefjorden, i Lysebotn. Her kan du nyte god mat, flotte turer og en fargerik atmosfære hele sommeren.
GODE MÅLTIDER: Ta med deg en god venn og kom til Lysefjorden turisthytte for å få både gjennomtenkte måltider og naturoppevelser i særklasse. Foto: Agnethe Larsen

Les mer om Lysefjorden Turisthytte

Haukeliseter fjellstue i Vinje i Telemark

Den flotte fjellstua, som ligger sentralt til på Haukelifjell 1000 meter over havet, er kjent for å servere kanskje verdens beste kanelboller. Med eget bakeri og utsalg, er dette et sted du bare må stoppe hvis du er disse trakter. Restauranten på Haukeliseter kan også by på en innholdsrik fjellmeny med råvarer som er nøye utvalgt og de tradisjonsrike kjøttkakene er virkelig en klasse for seg selv.

Haukeliseter sommer 2022.
FERSK BAKST: Haukeliseter byr alltid på fersk bakst fra eget bakeri og mange stopper her kun for å smake på de helt unike kanelbollene. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik

På Haukeliseter er kokken opptatt av at det skal serveres tradisjonell, norsk mat. Råvarene skal i størst mulig grad komme fra lokale leverandører, for å sikre den beste kvaliteten og den korteste reiseveien. Norsk mattradisjon, kombinert med moderne smaker, ny utførelse og en fantastisk utsikt - legger grunnlaget for en kulinarisk opplevelse du sent vil glemme på Haukeliseter!

Eksteriørbilder fra Haukeliseter fjellstue sommeren 2022.
FJELLMAT: Her på denne vakre seteren kan du nyte fantatiske matopplevelser med idyllisk utsikt ut over Ståvatn og fjellene rundt.

Les mer om Haukeliseter

Mogen i Vinje i Telemark

Mogen er en flott innfallsport til Hardangervidda. Det er fire mil inn med båt og dermed en krevende logistikk. Kjøkkenet her satser på lokale råvarer og jobber tett med lokale bønder og fiskere for å tilby en matreise utenom det vanlige på en turisthytte.

Rød hytte i naturomgivelser.
IDYLLISK: Mogen ligger vakkert til i Telemark og har en lang mattradisjon. Foto: DNT Telemark

Mogen har en veldig stolt og lang mattradisjon, takket være en av de fastboende damene på Møsstrond, Ginni Lien. Ginni og mannen hennes, Tore, drev Mogen på 80-tallet og Ginni jobbet på kjøkkenet i over 40 år. Gjennom alle årene har hun delt sin kunnskap med lokale oppskrifter, som gir sparsom, men god og mettende mat for fjellvandrere og har fokus på kreativitet med tilgjengelige råvarer. På menyen i dag står fortsatt Ginnis oppskrift på røyekaker med røye fra Møsvatn, opphengt mjølk til dessert og Ginnis rabarbrakake med fjellrabarbra som vokser nedenfor hytta.

Et langbord med frokostbuffet.
VÅKNE OPP TIL DETTE: Denne frokostbuffeten venter deg når du våkner opp på Mogen. Foto: Guro Vassbotn Skaara

Lokale matleverandører inkluderer Halvor Lien som har en fantastisk flokk skotsk høylandsfe. Mange mener at høylandsfe opprinnelig var en skandinavisk rase fra vikingtiden, som etter hvert døde ut i Norge. Kjøkkenet på Mogen bruker høylandsfe til både hjemmelaget pølser og karbonader. Røkt lammeskank får de fra Edland i Vinje.

En mann sol holder fram en tallerken med røkelaks, rundstykker og salat.
BESTYRER: Kyle O'Donoghue er bestyrer på Mogen og byr på en balanse mellom husmanskost som hører til på fjellet, men alltid med en ny vri. Foto: Guro Vassbotn Skaara

På Mogen produseres nesten alt pålegg på stedet, som lammerull, leverpostei, hjemmelagde skinke og diverse syltetøy. Kjøkkenet er opptatt av at mange skal få oppleve lokale råvarer og bruke dem på den mest mulig fornuftig måte. Samtidig ønsker de å få det til og holde hele sesongen. Matsvinn er holdt ned på et absolutt minimum via fornuftig menyplanlegging som tillater bruk av rester til andre produkter.

En tallerken med kjøtt, saus, potetstappe og sylta rødløk.
FRISTENDE: Denne middagsretten er et godt eksempel på god husmannskost med en ny vri. Foto: Guro Vassbotn Skaara

Vertsskapet baker alt selv, fra brød og flatbrød, til kanelsnurrer og kaker. Matkonseptet på Mogen er en balanse mellom husmannskost som hører til på fjellet, men med det lille ekstra eller ny vri som løfter retten eller får folk til å tenke nytt og blir inspirert.

Fondsbu i Jotunheimen

På Fondsbu legger kjøkkenet sin sjel i å servere god mat til gjestene. Mange av råvarene kommer fra lokale produsenter i Valdres. Og alt lages fra bunnen av på kjøkkenet.

En stor rød hytte som ligger rett ved et vann.
NYDELIG BELIGGENHET: På Eidsbugarden ved innsjøen Bygdins vestre ende ligger den betjente DNT hytta Fondsbu. Hytta er kjent for sin deilige lokalmat og gode service. Foto: Solbjørg Kvålashaugen 

Alle som kommer til Fondsbu vil merke at kjøkkenet bryr seg om at maten skal være beste mulig hver dag, til alle tider på dagen.

En dame som står foran en rekke med langbord hvor det sitter mennesker og hører på.
MOR FONDSBU: Bestyrer Solbjørg Kvålahaugen ønsker velkommen til bords på Fondsbu. Foto: Daniel Jacobsen

Her får du skikkelig kost som lages fra bunn av og er laget av rene, lokale råvarer uten juks og tilsetningsstoffer. Dyrene som gir kjøtt til kjøkkenet på Fondsbu har hatt det godt!

Les mer om Fondsbu

En familie med barn som sitter ved et bord og har det hyggelig.
GODSTEMNING: Det er ingen tvil om at gjestene på Fondsbu har en god matopplevelse. Foto: Linn Holstad Hines

Glitterheim i Jotunheimen

Det er tradisjonsrikt kjøkken på Glitterheim der kjøkkensjefen er bestyrer på hytta. Det har vært en tradisjon i fire generasjoner at bestyreren selv har styrt kjøkkenet.

Tre brune hyttebygninger som ligger på fjellet.
JOTUNHEIMEN: Glitterheim ligger i 1400-meters høyde nordøst i Jotunheimen med noen av de flotteste omgivelsene Jotunheimen kan by på rett utenfor hyttedøra. Foto: Morten Noremsaune

Spekematen lager de selv. Det er et eget stabbur hvor kjøttet blir tørka og både rein, hjort, elg og rådyr blir brukt til spekemat. Reinsdyrhjerter speker de også selv og alle røkt ørret, både kaldrøkt og varmrøkt, blir også laget på Glitterheim.

En dame som står og baker boller og smiler.
HJEMMEBAKT: På Glitterheim får du ordentlig hjemmebakst bakt med kjærlighet. Foto: Linn Holstad Hines 

Alt brød blir også bakt på Glitterheim, både boller og diverse brød. Grovbrød til frokost, pannebrød og loff til middager og alltid varme boller til frokost. Du kan ane den nydelige duften av fersk bakst gjennom dagen og alt smaker fortreffelig, spesielt etter en lang dag ute på tur!

Les mer om Glitterheim

En frokosttallerken i morgenlys.
GOD FROKOST: Dette kan du glede deg til om du skal besøke mathytta Glitterheim Foto: Linn Holstad Hines

Bjørnhollia i Rondane

Bjørnhollia ligger sør i Rondane omgitt av lune dalfører og flott natur. ​​​Tunet på Bjørnhollia er vel verdt et besøk, da det har fått byggeskikkspris som et av de flotteste turistanlegga i fjelleheimen. Men også maten her er en god grunn til å dra hit.

En stor brun hytte som ligger nede i en dal.
VAKKER LOKASJON: Her på Bjørnhollia kan du leve det gode liv. Foto: Stian Opsahl

På Bjørnhollia er kjøkkenet opptatt av å servere god og hjemmelaget fjellmat. Her prøver de så langt det lar seg gjøre å bruke lokale råvarer i alle måltider.

En dame stom stikker hodet ut av en åpning fra et kjøkken og holder fram et fat med mat.
VELKOMMEN: Bestyrer Beate Øygarden sørger for at gjestene får servert nydelig mat under oppholdet, og hun er kjent for baksten sin.

Hytta er kanskje spesielt kjent for sine fantastiske frokost, og bestyrer Beate sine hjemmelagde brød. 

Les mer om Bjørnhollia

En gruppe med mennesker som sitter i en stor matsal mens noen opptrer foran.
HYGGELIG MATSTUE: I matstuen er stemningen alltid god og turfolk møtes til en god drøs og et godt måltid. Foto: Stian Opsahl

Sota Sæter i Breheimen

På Sota Sæter har de et stort fokus på å bruke råvarer som er produsert i Skjåk. Gjennom deres 5-retters meny vil flere av de lokale ingrediensene komme frem i hver og en av rettene.

En mann og en dame som har på seg gensere hvor det står vertskap på.
100 år: Velkommen til den over 100 år gamle DNT-hytta Sota Sæter. Vi tilbyr overnatting i ti tradisjonelle og eventyrlignende hus, spredt rundt på tunet her på seteren i Breheimen Nasjonalpark.

Deres filosofi er at gjestene skal kunne nyte god og bærekraftig mat i en historisk ramme. Det skal være en opplevelse å sette seg til bords på Sota Sæter.

En mann som skjenker i gladd til en gjeng med mennesker som koser seg ved et bord.
STASELIG: Det er ingen tvil om at det er flott å være hyttegjest på Sota Sæter og bli vertet opp av den trivelige betjeningen her.

Ove som er bestyrer på hytta forteller at det er veldig personlig å servere mat som man lager selv, derfor er maten de serverer mat som de kan stå inne for. Rettene har gjerne et lokalt og bærekraftig preg, og ettersom vi bor i et land med store forskjeller i årstider vil du oppleve at det som blir servert som oftest følger sesongene. 

Les mer om Sota Sæter

En anretning på en tallerken med lys fisk og scampi på toppen.
5-RETTERS: På Sota Sæter kan du smake deg gjennom en fem-retters smaksmeny som virkelig får fart på smakssansene dine! Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Reindalseter i Tafjordfjella i Sunnmøre

Reindalseter er Sunnmøres storstue i Tafjordfjella. Reindalseter er et fantastisk sted å være for å oppleve roen og samtidig et perfekt utgangspunkt for turer inn Tafjordfjella.

En stor brun hytte i naturomgivelser.
MATHYTTA I TAFJORDFJELLA: Hit kommer mange fjellvandrere for å ta del i både maten og naturen du får oppleve her. Foto: Marius Dalseg Sætre

Maten her er også en god grunn til å legge hytteturen til Sunnmøre. I hele 10 år har kokken Gaspar Urmos og kokkeassistent Melina Csaszar vertet opp gjestene på denne nydelige hytteperla.

En mann og en dame med serverinsforkler står ute på et tun.
KOKKELAGET: Gaspar Urmos og Melina Csaszar har laget mat til turfolk på Reindalseter i 10 år og stortrives! Foto

De står for en utsøkt tre-retters middag, hjemmebakt brød og nydelig frokost hver dag i sommersesongen. Den ungarske kokken bruker lokale råvarer som for eksempel kjøtt, saft og syltetøy fra Valldal.

Et fat med sveler.
TRADISJONSRIKT: Sveler med smørkrem er nydelig tradisjonsmat som du kan få smake her på Reindalseter. Foto: Martin Hauge-Nilsen

Jøldalshytta i Trollheimen i Trøndelag

Jøldalshytta er en av de tre betjente turisthyttene i den populære turklassikeren “Trekanten i Trollheimen”.

En stor brun hytte som ligger ved et vann.
KORTREIST MAT: På Jøldalshytta får gjestene blant annet servert kortreist mat fra setra. Foto: Janne Horgen Tegnander

Området rundt hytta har flotte turmuligheter og like ved ligger den idylliske Jelsetra som har tradisjonell seterdrift i sommersesongen.

En mann som står foran en hytte og smiler til kamera mens han holder en kaffekopp i hånden.
MAT MED UTSIKT: Vertskapet sørger for at du får nyte lokale mattradisjoner. Foto: Marius Dalseg Sætre

Jøldalshytta serverer lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner og mat levert fra lokale leverandører. Dette er blant annet meieriprodukter som ost og melk fra nabosætra, Jelsætra, reinsdyrkjøtt fra Trollheimsrein, og kjøtt og drikke fra Hognamat og Hognabrygg. På sommeren går det geiter og kyr og beiter i området rundt hytta, og blant annet osten fra dem kan du nyte til frokosten på hytta.

En kvinne som sitter på huk og klapper en geit.
TETT PÅ LEVERANDØRENE: Geiteost fra disse lokale leverandørene kan du nyte ved frokostbordet. Foto: Marius Dalseg Sætre
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem