Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Retningslinjer for dugnad med DNT Hadeland

På dugnad med DNT Hadeland gjelder disse retningslinjene:

Publisert: 11. september 2023
Skrevet av: Christine Falck Løvvik
Om DNT

Generelt 

Med "dugnadsfolk" og "dugnader" mener vi frivillige mannskaper, medlemmer og ikke-medlemmer, som utfører avtalte oppdrag innenfor foreningens arbeidsområder. Dugnader kan være avtalte fellestiltak, for eksempel hyttevedlikehold og stidugnader, eller utføres individuelt. Dugnadsarbeid godtgjøres normalt ikke ut over kjøregodtgjøring, bompenger, bruk av eget motorisert verktøy o.l. 

De som deltar på dugnader, må selv vurdere og ta ansvar for at hun/han er fysisk og psykisk i form til å utføre oppdrag. Generelt er alle på dugnad forpliktet til å påse at eget (privat) utstyr (klær, kart, kompass, privat verktøy m.v.) er tilstrekkelig tilpasset oppgavene i felt, hensyntatt terreng, vær og føreforhold, arbeidets art og krav til kunnskaper m.m. 

Enhver virksomhet er pålagt å ha et kvalitetssystem som innebærer et systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet (HMS). HMS er viktig både for de som gjør jobben og for de som er på tur. 

Skriftlig risikovurdering før dugnader gjennomføres når dette er relevant. 

Merking og tilsyn med stier og ruter 

Generelt følges Merkehåndbokas kapittel 4 om sikkerhet og ansvar. 

De som gjør jobben, må tenke sikkerhet når arbeidet utføres. Dette gjelder med hensyn til verktøybruk, førstehjelpsutstyr, kart og kompass (GPS). To personer bør jobbe sammen. 

Den enkelte utøver som er på tur, har selv ansvaret for sin sikkerhet ved ferdsel på sjøen, i fjell, skog og mark. Verken grunneier, rettighetsinnehaver eller tilrettelegger kan normalt gjøres ansvarlig for skader eller som kan oppstå på mennesker og dyr under utøvelse av friluftsliv. Den som bruker naturen, må selv ta i betraktning at det alltid vil være en viss risiko ved dette. Likevel bør de som bruker tilrettelagte turruter, kunne stole på at de der kan ferdes trygt under normale forhold. 

Den som har ansvaret for turrutene, må sørge for: 

o    At en unngår farlige partier 

o    Tydelig merking, skilting og informasjon 

o    Forsvarlig teknisk utførelse og vedlikehold av bruer og andre innretninger 

o    At utstyr og gjenstander som inngår i tilretteleggingen er forsvarlig og i forskriftsmessig stand 

Bygge- og vedlikeholdsoppgaver 

o    Arbeid i høyden må sikres med stiger, evt. stillas, av tilfredsstillende og godkjent kvalitet. Underlaget må være plant, og stigen sikres ved høyder over 3 meter. 

o    Arbeid på stiger/tak/snørydding på tak skal alltid utføres av to personer sammen. 

o    Den som deltar i dugnader med selvstendige arbeidsoppgaver skal være fylt 18 år og ha fått tilstrekkelig opplæring i bruk av motordrevet verktøy og utstyr hvis dette inngår. 

o    Det skal til enhver tid være førstehjelpsutstyr tilgjengelig. Aktivitetsansvarlig skal ha vurdert mulighet for å tilkalle hjelp ved eventuell ulykke. 

Bruk av elektrisk/motorisert verktøy m.m. i felt 

All bruk skal til enhver tid følge bruksanvisning og ha fullt fokus på sikkerhet og riktig bruk av verneutstyr, bl.a. hjelm, hørselvern, vernebriller m.v. 

Bruk av motorsag bør i alminnelighet følge lov og forskrifter (arbeidsmiljøloven) med hensyn til bruk av arbeidsutstyr, herunder: 

o    vernebukse 

o    vernestøvler 

o    hjelm m. visir og hørselvern 

o    hansker 

Generelt bør to personer jobbe sammen (arbeidsforhold, avstander og varighet vurderes). Det er ikke tillatt å bruke motorsag alene når man er på oppdrag for DNT Hadeland. 

Bruk av snøskuter / ATV 

Transportoppdrag skjer ved leie/avtale med samarbeidende organisasjoner eller grunneiere. Den som bestiller oppdraget må forvisse seg om at transport for foreningen skjer i henhold til gjeldende lovverk/forskrifter (motorferdsel i utmark, naturmangfoldsloven) og at alle alminnelige krav til kjøretøy og personlig utstyr følges. 

Arbeid med større klopper og bruer 

Arbeid med utlegging og vedlikehold av større klopper og bruer krever særlig kompetanse. Det er foreningens ansvar (styreleder, leder av sti- og løypekomiteen) å sørge for at slik kompetanse er til stede i nødvendig grad under planlegging og utføring av oppdrag. Ut over dette må de som utfører oppdrag selv vurdere forholdene og krav til nødvendig sikringsutstyr. 

Det må tas hensyn til at arbeidet i alminnelighet krever styrke og kunnskap hos dem som utfører oppdraget. Kommunikasjonsutstyr (mobiltlf. med dekning) og førstehjelpsutstyr må være tilgjengelig. 

 Det må alltid være til stede minst to personer under utførelse. 

Melding av avvik og varsling av ulykker 

Se kap. 5 i Beredskapsplan for DNT Hadeland.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem