Hytter på kanten

Her er et fem hytter som ligger helt på kanten. Hvilke hytter pirrer mest å besøke?

Publisert: 07. august 2023
Skrevet av: Ågot Caroline Nilssen
Artikkel

Fonnabu, 27. juni 2021.

Fonnabu - på kanten av Folgefonna

Fonnabu turisthytte ligger ved brekanten av Folgefonna og består av to hytter og uthus. Hytten er nyrenovert og er et ettertraktet sted for alle med breoppleving på turprogrammet, for brekurs, for skiglade som ønsker å gå Folgefonna på langs eller tvers, og for alle som vil svette litt for en sjelden tur- og friluftsopplevelse. 

Skålatårnet og Skålabu på Skåla, september 2018.

Skålatårnet og Skålabu – på kanten av Skåla

Turen til landets mest eiendommelige turisthytte starter med god sti i frodig landskap. 1843 høydemeter skal forseres, og første del tar deg gjennom vakker norsk vestlandsnatur. Stien er omkranset av trær, busker og blomster det første stykket. Etter hvert kommer du over tregrensen, og litt over halvveis forsvinner det meste av vegetasjonen. Videre oppover går det i stein og sherpatrapper – nærmere bestemt cirka 1000 trinn.

Det grå og golde er en fascinerende kontrast til utsikten du får når du ser nedover og utover området du har passert. Fascinerende er også selve Skålatårnet – bygget i 1891 etter en idé av distriktslege Hans Henrik Gerhard Klouman i Innvik. Han mente at dette burde være det perfekte stedet for turberkulosesyke å hente seg inn igjen.

Skålabu ble bygget i 2016 og erstatter nå tårnet som hovedhytte. Her er atskillig bedre fasiliteter, men utsikten er den samme mektige. Velger du å bli natten over, får du oppleve det magiske lyset både kveld og morgen – helt uforglemmelig!

Stovegolvet, november 2022.

Stovegolvet - på kanten av stupet

Stovegolvet ligger 703 meter over havet med stup rett ved siden av stuevinduene. Her får man et fantastisk skue 360 grader over Stord og resten av øyriket. Du kan her se solen komme opp i øst bak Folgefonna og gå ned vest i havet. Fra gammelt av blir det sagt at en på klarværsdager kan se naustene på Englandskysten. Ta med kikkert og finn ut om dette stemmer. 

Stovegolvet er godt egnet for helgeturer for både store og små. Turen opp er godt skiltet og følger merket sti. 21 sengeplasser, oppholdsrom, kjøkken, gang, solcelledrevet el-anlegg og utedo.  

Fra tur til Stavali opp Husedalen 27. august 2022 med samarbeidsparntere og æresmedlemmer. Markering av at hytten er renovert og har fått 43 nye solcellepaneler 80 år etter at den sto ferdig.

Stavali – på kanten av Hardangervidda

Stavali turisthytte er et glimrende sted å være noen dager, med mange fine dagsturer på Vestvidda. Her kan du også låne båt og fiskeutstyr. Hytten er nylig renovert, og du kan velge om du vil lage mat selv eller nyte hjemmelagede måltider fra hyttevertene. Det er mulig å booke overnatting med fullpensjon på Stavali. Det inkluderer middag m/dessert, frokostbuffet, matpakke og påfylling av termos.  

Kiellandbu. September 2022.

Kiellandbu – på kanten mot Botnen og Hardangerfjorden

Kiellandbu ligger flott til på Løkjedalsnuten med imponerende utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden. 

Turen til Kiellandbu kan fint gås som dagstur, men tar du deg tid til å overnatte, får du med deg så mye mer. Kvelds- og morgenlyset skaper en helt egen stemning og gir både utsikten og området et vakkert fargespill.

Annonse:
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Turer og kurs
Personaltur til Solrenningen, 12.–13. september 2023.
Turer og kurs
Turtips på Vestlandet
Grottetur til Telavåg på Sotra, april 2020.
Turtips på Vestlandet