Logo
Til DNT.no forside
Historiske kvistebilder fra Stølsheimen.

Bergen og Hordaland Turlag sin historie

Turistforeningen for Bergens By og Stift ble etablert 17. april 1890 med det formål å legge til rette for tilreisende turister i byen. Stiftet omfattet både Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordfjord.

Publisert: 06. juni 2023
Om DNT

Bergen og Hordaland Turlags forløper «Turistforeningen for Bergens By og Stift» ble stiftet i 1890. Foreningens første sekretær Kristian M. Bing var en eventyrer som selv ville opp på fjell og bre. Han stiftet sitt eget Bergen Fjellmannalag i 1895. Fjellmannalagets medlemmer var nok de første lokale fotturister.

Vekst

I 1897 fikk Turistforeningen sin første «hytte» Skålatårnet , bygget i 1891, som gave fra oppsitterne i Loen. Foreningen får også konsesjon på kabelbane til Fløien i 1913, senere AS Fløibanen. Interessen for urørt natur og norske fjell vokser utover på 20-tallet og det etableres en rekke overnattingskvarter på Hardangervidda, i Nordhordland, i Kvam og Os. Turistforeningen oppretter egen fotturkomite og skiller ut den kommersielle delen til et eget selskap: Turisttrafikkomiteen for Bergen, Hordaland, Sogn og Fjordane, kjent som  TTK.

Navneendring

Foreningen endrer navn i 1928 til Bergens Turistforening. Samme år stiftes Kjenn Ditt Land, Bergen, med fotturer som hovedmål. De to foreningene med sammenfallende interesser går i 1936 sammen om å bygge den første selvbetjente hytten;  Skjerjevass i Steinslandsfjellene, området som senere ble døpt Stølsheimen. Året etter starter Kjenn Ditt Land byggingen av hytten Høgabu i Bergsdalsfjellene, innviet i 1938. Nå er hyttebyggingen kommet godt i gang og Bergens Turistforening starter i 1939 reisingen av Stavalihytten på Hardangervidda Vest. Men så kom krigen og hytten kunne ikke innvies før i 1942.

Sammenslåing

De to foreningene Kjenn Ditt Land og Bergens Turistforening fant det etter hvert lite hensiktsmessig å konkurrere. I 1947 slo de seg sammen til en forening: Bergen Turlag. Året etter arrangeres den første 7-fjellsturen i lagets regi. Et arrangement som gjennom årene har utviklet seg til å også omfatte 3- og 4-fjellsturen. 

Etter sammenslåingen øker aktiviteten med fellesturer i Stølsheimen, i Bergsdalen, på Folgefonna og Hardangervidda. Lagets påsketurer til Skei  Hotell i Jølster, til Stavali , Hedlo- og Stordalen Fjellstue var meget populære. 

Utover på  1950-60 tallet opphører driften av flere støler og setre hvor Turlaget hadde etablert overnattingskvater. Bergen Fjellmannalag går inn i Turlaget i 1957. Behovet for egne hyttebygg økte. Det kjøpes tomt på Kvamskogen og Jonshøgdi blir bygget. I Stølsheimen reises Norddalshytten. Trimmelinegruppen dannes med formål å utstyre hyttene på en praktisk og trivelig måte.

Milepæler i Turlagets historie

1890 - Turistforeningen for Bergens By og Stift blir stiftet.

1891 -Foreningens første sekretær Kristian M. Bing går opp seks ruter over Folgefonna. 

1895 - Bergen Fjellmannalag stiftes.

1897 - "Turistforeningen" får Kloumanstårnet på Skåla i gave fra oppsitterne i Loen.

1913 - "Turistforeningen" får konsesjon på drift av kabelbane til Fløien.

1915 - På dugnad utbedres fotsti/rideveg Hodnaberg-Botn (gammel buføringsvei). "Skiveien" til Ulriken bygges på dugnad i samarbeid med Bergen kommune.

1921 - Den første T-merking og varding i foreningens regi, etter avtale med DNT. Ruten er Lofthus-Sandhaug, Hardangervidda Vest.

1928 - Kjenn Ditt land, Bergen, stiftes.

1935 - Skjerjevasshytten bygges i samarbeid med Kjenn Ditt Land.

1937 - Kjenn Ditt Land bygger Høgabu i Bergsdalen. I bruk 1938. 

1938 - DNT inngår samarbeidsavtale med Bergens Turistforening og 24 andre turistforeninger. Gjensidige rettigheter på hyttene.

1939 - Bergens Turistforening starter byggingen av Stavalihytten. Ferdigstilt 1942.

1947 - Sammenslåing av Bergens Turistforening og Kjenn Ditt Land. Nytt felles navn: Bergen Turlag.

1948 - Den første organiserte 7-fjellsturen arrangeres av Bergen Turlag.

1951 - "Damekomitéen" opprettes.

1959 - Norddalsshytten bygges. Jonshøgdi på Kvamskogen står ferdig.

1960 - Naturvernutvalget opprettes.

1961 - Lagets første organiserte ungdomstur (16-20 år) arrangeres i Stølsheimen.

1962 - Skjerjevasshytten flyttes pga. oppdemming.

1964 - Fjellsportgruppen opprettes under navnet "Fjellmannalaget".

1965 - Egen hytte på Solrenningen innvies. Bergen Turlag overtar drift og vedlikehold av "Breidablikk", v/Folgefonna (bygget 1893).

1968 - Egen hytte innvies i Åsedalen.

1970 - Alexander Grieghytten står ferdig i Bergsdalen. Bergen Turlag starter brekurs på Folgefonna. Det første nummer av medlemsbladet Sti og Varde kommer ut.

1974 - Selhamarhytten bygges. Ungdomsgruppen (Ten-Tur gruppen) opprettes. Fonnabu ble reist etter å bli bygd som elevarbeid ved Bergen yrkesskole. 

1975 - Det første turlederkurset arrangeres på Alexander Grieghytten.
"Damegruppen" skifter navn til "Trimmeline".

1977 - DNT-medlemmene i Odda søker om opptak i Bergen Turlag. Organiserte pensjonistturer startes.

1982 - Odda Turlag opprettes som lokallag.

1983 - Bergen Turlag påtar seg den forretningsmessige driften av Ulriksbanen.

1985 - Pensjonistgruppen opprettes.

1987 - Os Turlag opprettes som lokallag.

1988 - Bergen Turlag slutter seg til den nye DNT-Landsforeningen. Ullensvang Turlag opprettes som lokallag.

1989 - Hytten på Vatnane bygges.

1990 - Bergen Turlag feirer 100-års jubileum. Holmaskjer bygges av Odda Turlag.
Vardadalsbu står ferdig som erstatning for Skjerjevasshytten.

1991 - Bergen Turlag overtar driften av Hallingskeid Turisthytte. Laget flytter inn i nye lokaler i Tverrgaten 4-6.

1993
Nordhordland Turlag opprettes som lokallag.

1994
Kvam Turlag opprettes som lokallag.  Stord/Fitjar Turlag opprettes som lokallag. 

1996 - Barnas Turlag etableres som gruppes. Bergen Turlag kjøper Hallingskeid Turisthytte.

1997 - 
Ny organisasjonsstruktur. DNT blir paraplyorganisasjon for alle medlemsforeninger. 

1998 - Skavlabu bygges i Stølsheimen Vest. Kvinnherad Turlag opprettes som lokallag.

1999 - Bergen Turlag kjøper Træet Gård på Osterøy.

2001 - Lokallagene Odda og Ullensvang går sammen i et lokallag. Kalvedalshytta står ferdig i Lindås.

2008 - Bergen Turlag markerer 115 år med utgivelse av en praktbok om historien til laget. Vending åpnes som turisthytte. Kiellandbu åpnes som turisthytte.

2013 - Askøy Turlag, Fjell Turlag, Sund Turlag, Fusa Turlag Bømlo Turlag og Austevoll Turlag opprettes som lokallag. Tverrgt. 4-6 kjøpes og etableres som Friluftslivets hus. Brydalseter og Breidablik blir turisthytte. 1. november 2013 endrer Bergen Turlag navn til Bergen og Hordaland Turlag. 

2014 - Gullhorgabu åpnes.

2015 - Samnanger Turlag og Osterøy Turlag opprettes som lokallag.

2021 - Tysnes Turlag opprettes som lokallag.

2023 - Eidfjord Turlag opprettes som lokallag.

Naturvernutvalg opprettes

Kraftutbyggerne viser økt interesse for Stølsheimen. Lagets naturvernutvalg opprettes. Skjerjevass hytten må flyttes grunnet oppdemming og Steinslandstølene legges under vann. Hyttebyggingen fortsetter i Stølsheimen med Solrenningen og Åsedalen. Laget overtar driften av Breidablikk ved Folgefonna (bygget 1893). I 1970 står Alexander Grieghytten ferdig i Bergsdalen.

Fjellsportgruppen etableres i 1964 og Tenturgruppen (senere Ungdomsgruppen) ser dagens lys tidlig på 1970 tallet. Turlagets Årbok, som var gitt ut siden starten ble nå avviklet og medlemsbladet Sti og Varde styrker medlemskontakten 4 ganger årlig.

Lokallag

I 1974 settes den første hytten Fonnabu opp ved Folgefonna etter å blitt bygget av elever ved Bergen Yrkesskole. Nå starter også et fruktbart samarbeid med Rosendal Turnlags turgruppe. Dette var spiren til fremveksten av lokallag. 1982 starter Odda Turlag som det første lokallaget. Så fulgte Os Turlag. Siden har fremveksten av lokallag under Turlaget vært formidabel og utgjør i dag 17 lokallag. 

Organisasjon

Den Norske Turistforening, Oslo og Bergen Turlag samarbeidet godt siden starten og var begge med i etableringen av Norske Turistforeningers Landsforbund i 1979. I 1988 går DNT og NTF sammen til en forening. Alle landets medlemmer får samme rettigheter på hyttene, får medlemsbladet Fjell og Vidde og DNTs Årbok. I 1985 ble Turlagets pensjonistgruppen (Seniorgruppen) stiftet.

Turlagskontoret hadde holdt til i C. Sunds gate fra tidlig på 70-tallet. I 1991 kjøper Bergen Turlag deler av Tverrgaten 4/6 i Marken og flytter inn i egne lokaler med 4 ansatte og sivilarbeider. Siden er resten av Tverrgaten kjøpt og «Friluftslivets Hus» etablert. Turbutikken har inngang fra gateplan og antall ansatte er økt betydelig. Tillitsvalgte i grupper og lokallag, sammen med frivillige, utgjør en vesentlig del av nedlagte årsverk i alle deler av Turlagets virksomhet.

Barnas Turlag ble opprettet som egen gruppe i Bergen Turlag i 1996.  Året etter vedtas ny organisasjonsstruktur for DNT Landsforeningen, som blir paraplyorganisasjon for alle landets turistforeninger. Barnas Turlag vedtas som overbygning for barne- og familiearbeidet i landets turistforeninger. Bergen Turlag slutter seg til, som landets nest største forening. DNT Ungdom og DNT Fjellsport vokser også frem av dette fellesskapet.

Fylkeslag

Medlemsveksten og tilveksten av lokallag etter år 2000 medførte at Bergen Turlag gradvis ble omorganisert til et fylkeslag. Konsekvensen av dette var at navnet ble endret i 2013, for tredje gang, til Bergen og Hordaland Turlag. Voss Utferdslag samarbeider godt med BHT, men har valgt å stå som et selvstendig lag under DNT. 

Annonse:
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Turer og kurs i BHT
Personaltur til Solrenningen, 12.–13. september 2023.
Turer og kurs i BHT
Turtips på Vestlandet
Grottetur til Telavåg på Sotra, april 2020.
Turtips på Vestlandet