Høst av naturen – sank urter til mat og te
Tenk så fint å kunne nyte en god, varm kopp te laget av planter du selv har plukket, eller å kunne spe på salaten med ville vekster.
Skrevet av: Ågot Caroline Nilssen

Mange tenker gjerne at det kun er sopp man sanker om høsten, men det finnes veldig mye annet som også kan plukkes til nyttebruk på denne årstiden.
– En del grønne vekster inneholder mer mineraler om høsten, så sankere velger gjerne å plukke dem på sensommeren eller tidlig om høsten, forteller nyttevekstkyndig Kristine Enger, som deler praktiske tips på sosiale medier via profilen @sankeliv.
Kristine vokste opp på et lite småbruk i Østfold.
– Der begynte min kjærlighet til plantene og til alt det som vokste både i hagen, på åkeren og i naturen.
Nå bor hun i Randaberg kommune på Nord-Jæren og er blitt ekspert på spiselige ville vekster her i landet. Sertifisering som nyttevekstkyndig fikk hun det første året det var mulig, i 2021.
Artig og nyttig
Sanking har hun holdt på med i mange år, og nå deler hun jevnlig erfaringer og tips til sine følgere på Instagram. Her er mye artig og nyttig å få med seg – til alle årstider.
Nå på høsten kan du plukke urter og planter du kan bruke i maten, som smakstilsetning og som te. Engsyre er for eksempel en plante mange kjenner. Den kommer med førsteårsplanten på høsten og har da fine og gode blader.
– Jeg bruker den fersk i blandet salat, men den inneholder oxalsyre (kan brukes i stedet for sitron), så en bør ikke spise for mye av den, spesielt ikke barn, sier Kristine.
Ellers kan engsyre gjerne hakkes opp og has i rømme, som da nøytraliserer syren. Det passer godt til fisk.
– Planten er lett å finne og kjenne igjen og kan plukkes helt til frosten kommer. Den finnes stort sett overalt der vi ferdes, langs stier og på enger, forteller Kristine.
Veldig rik på vitamin C
Ikke alle er like begeistret for nyperosen rynkerose (Rosa rugosa), som er på fremmedartlisten, men visste du at nyper inneholder tjue ganger så mye C-vitamin som appelsiner? Steinnyper kan sankes fram til vinteren kommer. Alle viltvoksende nyper i Norge er spiselige. Rosa rugosa, som har de største og mest kjøttfylte nypene, brukes gjerne til nypesyltetøy eller -mos. Det å lage nypesirup er også en fin måte å utnytte nyper på.
– Under 2. verdenskrig i England var det ikke mulig å få tak i sitrusfrukter på grunn av handelsblokade, og barn ble syke av mangel på vitamin C. Da oppfordret myndighetene folk til dugnad for å plukke nyper, lage nypesirup og så gi dette til barna, forteller Kristine. Hun plukker selv nyper på høsten og lager nypesirup.
– Jeg bruker den britiske oppskriften fra den gang, men da blir sirupen ganske tynn. Jeg liker å gjøre den litt tykkere. De nypene som har tynnere fruktkjøtt, som steinnyper, tørker jeg og lager te av.
Noen synes det er vanskelig å rense nyper. Til dem har Kristine et nyttig tips:
– Jeg deler dem i to, fryser dem og tar dem opp igjen når de er frosne. Da er de lettere å rense. Når du deler dem i to, ser du dessuten med en gang om det er mark i dem, om de er fine.
Te av ville planter
På senhøsten kan det også være greit å sanke tyttebærblader, einer (både bær og bar) og furunåler.
– Fellesnevner for disse tre er at de er kjent for å hjelpe mot urinveisplager. Hvis en er tidlig nok ute og starter med å drikke te laget på disse plantene, kan det gi støtte til urinveissystemet og kanskje forhindre at du trenger medisiner.
Disse regnes som klassiske urter i folkemedisinen og har vært brukt som urtemedisin i Norge gjennom alle tider.
– Jeg tar noen furunåler, brekker dem og gnir litt på dem. Så koker jeg dem i vann i et par minutter, lar det trekke i 15 minutter før jeg siler av og drikker. På einer er det best å plukke de nyeste barene eller bærene. Tyttebærbladene trenger ikke kokes, de kan du bare helle kokende vann over og la trekke.
Det beste er å drikke teen usøtet, ettersom sukker trigger betennelse i kroppen.
– Bruk 1 ss fersk plante per kopp på ca. 2,5 dl. Går veldig fint å blande disse tre urtene, og legg gjerne en skive ingefær oppi, selv om dét ikke er en vill urt.
Kan forhindre sykdom
Skjørbuksurt er en annen plante som er rik på C-vitamin. Den vokser ved sjøen, inne i fjorden og langs kysten. Den har en ganske sterk karseaktig smak. Høst- og vinterstid er bladene mildest på smak.
– Urten smaker godt til fisk, men jeg tar også gjerne et par blader på en brødskive med gulost, og bruker den ellers helst som spiselig garnityr. Når blomstene kommer tidlig på våren, blir smaken på bladene beskere, sier Kristine.
Skjørbuk er en dødelig sykdom som skyldes mangel på C-vitamin og som var vanlig før i tiden.
– Den gang visste de ikke hva som forårsaket skjørbuk, men på et eller annet tidspunkt må de ha forstått noe, for de fant ut at skjørbuksurt kunne forhindre at folk fikk sykdommen. Det var slik denne planten fikk navnet sitt.
Godt til middag
Har du mye løvetann i hagen, kan du ha glede av dem nå.
– Så lenge du ser bladene til løvetannen, kan du sanke røttene – gjerne både høst, vinter og tidlig vår. Tar du røttene før våren, slipper du å ha så mange av dem i plenen. De kan brukes på samme måte som vanlige rotgrønnsaker til mat, smiler Kristine.
Ønsker du flere nyttige tips, finner du det på nettadressen sankeliv.no eller på Instagram: @sankeliv.
Oppskrift nypesirup (fra England)
1 kg nyper
3 liter vann
500 g brunt sukker
Kok opp 2 liter vann. Hakk nypene i en kjøkkenmaskin til de er godt moset og hell dette i det kokende vannet. Kok opp, trekk så gryten av platen og la dette stå i 20 minutter. Hell alt i et klede og la saften renne igjennom. Press forsiktig for å få klemt ut all væsken.
Ta så nypemassen tilbake i en gryte med 1 liter vann og kok opp. Trekk så av platen og la dette stå i 20 minutter. Gjenta prosessen med kledet.
Tilsett sukker i det som er silt av, la det løse seg opp og deretter småputre i 5 minutter. Hell det så over i steriliserte glass.
Se også

