7-fjellsturens historie
7-fjellsturen ble første gang arrangert i 1948.
Tanken om å få mange bergensere ut i naturen lå også bak ideen om å organisere en tur over de syv fjellene som omkranser Bergen. Det var ikke noe nytt for enkeltpersoner og mindre grupper å ta seg over fjellene på én dag. Det var imidlertid nytt at turen nå ble organisert og tilrettelagt for mange mennesker – av Bergen Turlag (Tekst hentet fra Bergen Turlags jubileumsbok «Vilt, vått og vakkert» fra 2005).
206 deltakere i 1948
7-fjellsturen ble arrangert for første gang søndag 9. mai 1948. Forut for arrangementet gikk det selvsagt for seg en stor diskusjon om hvilke fjell en skulle velge, en diskusjon som også har dukket opp med jevne mellomrom helt frem til vår tid. Tallrike artikler i Årboken og Sti og Varde vitner om engasjementet, både i spørsmålet om hvilke fjell som kan betegnes som de syv fjell, og hvilke fjell 7-fjellsturen bør gå innom.
Turen over de syv fjell ble denne første gangen arrangert med 206 deltakere, hvorav 170 kom i mål og fikk sitt velfortjente diplom. Turen begynte på Danmarksplass og så gikk ruten Ulriken–Fløyen–Sandviksfjellet–Askøyfjellet–Lyderhorn–Damsgårdsfjellet–Løvstakken.
Året etter gikk deltakerantallet ned til 120, og da ble det bestemt å arrangere turen annethvert år. Slik var det fram til 1963, da turen ble en årviss begivenhet. Fra 1970 ble det innført en ordning der de som hadde gjennomført turen 7 ganger skulle få en plakett med Turlagets emblem på.
I 1981 ble Askøyfjellet utelatt fra traseen og dagens løype har vært uendret siden den gang.
I 2017 ble 3-fjellsturen arrangert for første gang (Fløyen–Rundemanen–Sandviksfjellet). Det var en suksess med 728 deltagere.