Logo
Til DNT.no forside
Haukeliseter. Mars 2020.

Fem anbefalte toppturer

Endelig er det på tide å planlegge sesongens toppturer. Nybegynner eller ekspert, med eller uten barn; toppturentusiast Eivind Eidslott har plukket ut fem av sine ypperste favoritter.

Publisert: 09. oktober 2023
Skrevet av: Eivind Eidslott
Inspirasjon

Uranostinden i Jotunheimen - giganten over alle

Hvis du kommer kjørende opp fra Tyinkrysset og parkerer ved Eidsbugardvegen i Vang kommune, ser du et fjell så stort og mektig at det er lett å tenke at du aldri vil komme deg opp dit. Men det gjør du – hvis du vil det nok. Og du vil ikke angre. Uranostinden (2157 moh.) er et av disse fjellene som har oppnådd legendestatus i toppturmiljøet.

Kanskje fordi fjellet er så iøynefallende, så selvstendig, så selvsikkert. Kanskje fordi det kreves en lang dag – og solid innsats – for å komme til topps. Eller kanskje fordi du føler at du, på merkelig vis, aldri har vært mer i balanse enn når du forsiktig rusler bortover den sylskarpe toppeggen.

Person som ser utover snødekte fjell i solskinn
MÅ OPPLEVES: Utsikten i skaret mellom Uranostinden og Slingsbytinden i Jotunheimen. Foto: Espen Haagensen.

Turbeskrivelse

Ta buss eller bil til sørenden av Tyin og sett deg inn i Norges mest eksotiske kjøretøy: en beltebil fra Jotunheimen-Valdres Billag. Denne transporterer deg inn til Fondsbu og Solbjørg Kvålshaugens praktfulle vertskap. Fra Fondsbu følger du kvistet løype vestover mot Skogadalsbøen (sjekk UT.no for når ruta er kvistet). Ta av fra løypa ved Kvitevatnet, følg østsiden av vannet opp mot Uranosbreen, kryss breen og gå opp i skaret mellom Uranostinden og Slingsbytinden (2017 moh.). Følg ryggen til topps. Og vær obs på at hvis snøen er hard, er det nødvendig med isøks og stegjern.

  • Lengde: 8–10 timer tur/retur
  • Nivå: Svært krevende
  • Verdt å merke seg: Dette er en lang dagstur med mange kilometer i slakt terreng før du når selve toppmassivet. Bruk derfor vanlige fjellski med stålkanter eller svært lett randonnéeutstyr. Sjekk UT.no for hyttenes åpningstider.
  • Les mer: UT.no

Lauvnostinden i Hurrungane - inngangsbilletten til paradis

Hurrungane er intet mindre enn en «best-of-samling» av noen av de mest spektakulære skifjellene vi har i Norge. Flere topper krever klatreutstyr, lang erfaring og alpine ferdigheter. Men det er ingen grunn til å tenke at «dette området er ikke noe for meg» – her fins det flere relativt enkle topper også. Lauvnostinden (1950 moh.) er en av mine absolutte favoritter og fullt mulig å bestige sammen med barna. Fjellet ligger som en hemmelig spion mellom de mer kjente naboene Store Dyrhaugstinden og Store Soleibotntinden. Fra toppvarden kan du finstudere en taggete fjellverden i ro og mak. Ta med kikkert og store teleobjektiver til fotoapparatet – du vil aldri angre på at sekken ble litt tyngre.

To jenter stående stående med utsikt over snødekte fjell i bakgrunnen
MEKTIG: Fra toppen av Lauvnostinden kan du besikte fantastiske fjell som Store Ringstind, Austanbottstindane og Soleibotntinden. Foto: Eivind Eidslott.

Turbeskrivelse

Buss eller bil til Turtagrø. Følg vestsiden av Ringsdalen og ryggen over Lauvnosi. Du kan også gå rundt Lauvnosi på vestsiden. Herfra er det en lang motbakke helt opp til toppvarden – hvor du kan sitte og glede deg til fantastisk skikjøring på returen.

  • Lengde: 6–8 timer tur/retur
  • Nivå: Krevende
  • Verdt å merke seg: Turtagrø hotell er et slags Storting for alpin kultur i Norge. Her bodde klatrepionerene i gamle dager – og her bor dagens toppturentusiaster med breie smil og like breie ski. Mot en liten avgift kan du sette opp teltet like ved hotellet. Hvis du bruker dette som base camp en langhelg, kan du også velge å gå på for eksempel Dyrhaugsryggen, Fannaråki eller Store Ringstind – avhengig av hvilket ferdighetsnivå du er på. Ta kontakt med en av guidene på hotellet hvis du ønsker føring til topps. Etter 1. mai kan du kombinere en vårskitur i Hurrungane med et opphold på den unike DNT-hytta Fuglesteg like ved.
  • Les mer: UT.no
Annonse:

Suletinden i Skarvheimen - super nybegynnertopp

Fjellfolk har en tendens til å framheve toppturene som er bratte, eksponerte eller – på en eller annen måte – krevende. Slike turer gir ofte mer å snakke om og spenstige bilder på Instagram. Men vi må ikke glemme hvor vi kommer fra: fjellskituren. Suletinden (1780 moh.) i Skarvheimen er kanskje selve inkarnasjonen av en fjellskitur.

Her glir du av sted i preparerte skiløyper til DNT-hytta Sulebu før du inntar villmarka og sikksakker deg opp en enkel og grei fjellside. Du kan selvsagt bruke randonnéeutstyret ditt her, men de fleste velger å bestige Suletinden med fjellski med stålkanter eller, i gode snøforhold, helt vanlige langrennsski. Fra toppen ser du Jotunheimens stortopper i det fjerne, Hemsedalsfjella og flerfoldige fristelser i Lærdal og Valdres.

Den snødekte Suletinden i Skarvheimen i solskinn
EN BRA START: Suletinden i Skarvheimen kan gås med fjellski eller til og med langrennski hvis snøforholdene er gode. Foto: Eivind Eidslott.

Turbeskrivelse

Buss eller bil til Tyin-Filefjell. En merket, preparert skiløype tar deg fra Tyin-Filefjell skisenter til den selvbetjente DNT-hytta Sulebu. Herfra går du på kvistet rute over Øvre Sulevatnet til toppen av Suleskaret (se UT.no for når ruta er kvistet). Ved Suleskartjerni går du vestover, rundt fjellet og opp til toppen.

  • Lengde: 4–6 timer tur/retur
  • Nivå: Middels
  • Verdt å merke seg: Suletinden egner seg svært godt som toppturmål for familier med barn. På helge- og feriedager med godvær er både Sulebu og Suletinden svært populære turmål for hyttefolket på Tyin-Filefjell. Hvis dere har krefter igjen, er det morsomt å ta med seg naboen Sulefjellet (1812 moh.) etter besøket på Suletinden.
  • Les mer: UT.no

Maudekollen i Sunnmørsalpene - Slogens ukjente lillesøster

De siste ti årene har flere og flere oppdaget gleden ved å gå toppturer på ski. Sportsbransjen melder om rekordsalg av randonnéeutstyr, og ulike turer og kurs blir fulltegnet på en, to, tre. Men hva i all verden har dette med Maudekollen (1021 moh.) i Sunnmørsalpane å gjøre? Jo, stadig flere randonnéeentusiaster på jakt etter forholdsvis enkle skifjell, fører til at hittil ukjente topper blir nye publikumsvinnere.

For bare noen få år siden gikk nesten ingen på Maudekollen. Nå kommer hundrevis hver sesong. Jeg forstår godt hvorfor: Etter en enkel adkomst fra Patchellhytta – eller via Langsæterdalen –kommer du til en varde hvor du føler deg som en ravn. Slogen reiser seg mot himmelen, og rett foran skituppene dine ligger verdens vakreste fjord, Hjørundfjorden. Og rundt deg, på alle kanter, ser du så flotte sunnmørske tinder at du får lyst til å flytte til Ørsta kommune med det samme.

Jente på randonee-ski med snødekte fjell i bakgrunnen
POPULÆR: Selv om den ikke er så høy (1021 moh.), får stadig flere øynene opp for Maudekollen i Sunnmørsalpane. Foto: Eivind Eidslott.

Turbeskrivelse

Ta buss eller bil til Stranda eller Urke. Bruk Patchellhytta som utgangspunkt, DNT Sunnmøres selvbetjente storstue. Hit kommer du fra Stranda via Habostaddalen eller fra Øye via Skylstadbrekka. Fra hytta går du vestover mot Langsæterdalen og starter oppstigningen til Maudekollen ved Storevatnet. Du kan også starte ved Urke og gå hele Langsæterdalen til Storevatnet derfra.

  • Lengde: 4–6 timer tur/retur
  • Nivå: Middels
  • Verdt å merke seg: Maudekollen egner seg veldig bra for deg som ønsker enkle skifjell og for familier som vil ta med barna på topptur. Hvis dere har én dag til på Sunnmøre, anbefaler jeg en tur opp på Blæja (1420 moh.) med start på Fivelstadhaugen øverst i Norangsdalen. Dette er også en enkel og grei topptur.
  • Les mer: UT.no

Styrmannstinden i Tromsø - opplev legenden

Hvis du befinner deg i Tromsø med skiutstyr, vil du egentlig ikke være noe annet sted på kloden. Her er det så mange fristende fjell i nærheten at du kan holde det gående hele livet – og et par liv til. Men man må jo velge, og vi valgte en dag å kjøre ut til Vågbotn i Grøtfjord for å gå på Styrmannstinden (955 moh). Denne legenden av et fjell er en del av den berømte Ersfjordtraversen mellom Skamtinden og Store Blåmannen. Men du trenger på ingen måte å gå hele traversen for å få en stor opplevelse. Styrmannstinden er en spektakulær dagstur som byr på minner-for-livet-utsikt i alle retninger.

Person på vei ned fjellsiden på ski. Fjell, fjord og solnedgang i bakgrunnen
STOR OPPLEVELSE: Toppturfristelsene er mange i Tromsø. Styrmannstinden på Kvaløya er virkelig en av dem du bør gi etter for. Foto: Timme Ellingjord.

Turbeskrivelse

Fra Tromsø kjører du til Kvaløya og videre ut til Vågbotn i Grøtfjord. Ruta opp går i nærheten av stien til Hollenderhytta: Følg dalen, og senere en slags hylleformasjon, opp mot skaret mellom Styrmannstinden og Hollendaren. Vel oppe i skaret følger du ryggen til topps. Mange velger å ta av seg skiene før selve toppunktet. Retur samme vei.

  • Lengde: 4–6 timer tur/retur
  • Nivå: Krevende
  • Verdt å merke seg: Det er Tromsø Klatreklubb som eier og driver Hollenderhytta like ved Styrmannstinden, men den er åpen for alle. DNT har også mange hytter i nærheten av Tromsø.
  • Les mer: Klatrehytta (tromsoklatresenter.no) og Ut.no
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem