Fem fine turer langs kysten

På tur med familien til Skongenes fyr (Vågsøy, Ytre Nordfjord) for å overnatte.
På tur med familien til Skongenes fyr (Vågsøy, Ytre Nordfjord) for å overnatte. Foto: Sigbjørn Ørjavik

Stadig flere stier langs hele den flotte norskekysten ryddes og tilrettelegges for vandrere. Vi har plukket ut et knippe av dem, og lover deg flotte natur- og kulturopplevelser.

TEKST: JULIE MASKE  /  FJELL OG VIDDE 4/2018

Barnevennlig i vest - Vågsøy

Få øyer på vestlandskysten kan tilby så mange merkete stier som Vågsøy, der Ytre Nordfjord Turlag gjør en formidabel innsats med å rydde og merke turer til topper og strender. Legger du turen hit, kan du planlegge både for flotte fotturer langs havet og til fjells – og overnatte på idylliske Skongenes fyr.

Når det er lavvann er det gøy å utforske fjæra ved Skongenes fyr.
Når det er lavvann er det gøy å utforske fjæra ved Skongenes fyr. Foto: Julie Maske

Anbefalt tur starter fra Setra. Derfra er det en time ut til Skongsneset, som plutselig ligger foran deg etter at du har gått gjennom værbitt furuskog og over lyngheier, med utsikt mot det berykta Stadhavet. Ved lavvann er det fine muligheter for lek i fjæra og på skjæret rett nedenfor fyret. Her er det anemoner, tang, krabber, skjell og fugler. 

Ikke langt fra fyret ligger Skongsneshelleren, der bølgene har gravd ut en imponerende hule hvor folk har holdt til allerede i steinalderen. Hit er det særlig morsomt å dra på tur med unger, og grave ut gamle beinrester. Husk at svaberg er svært glatt i vått vær, så legg turen til Skongsneshelleren på en solskinnsdag.

Rute: Setra ved Halsøyra–Skongenes fyr–dagsturer i området–Setra
Nivå: Lett
Lengde: 3 km

Les mer om Skongenes fyr

Historisk i Trøndelag - Inderøya

Følger du den vakkert anlagte kultur- og kyststien fra Vangshylla til Straumen på Inderøya, har du utsikt over Trondheimsfjorden, og mot Ytterøya, Levanger og helt inn mot svenskegrensa i øst. Horisonten er åpen og vid, himmelen høy og stien snor seg gjennom utmark og helt ned i fjæresteinene, gjennom gårdstun og langs gamle krøtterstier. Her har bønder i århundrer arbeidet og hentet grøde, og mellom husmannsplasser og nyere bebyggelse ligger storgårder med karakteristiske trønderlåner.

Følger du kulturstien på Inderøy, kan du ta en avstikker og følge alleen fra Trondheimsfjorden opp til Rostad gård.
Følger du kulturstien på Inderøy, kan du ta en avstikker og følge alleen fra Trondheimsfjorden opp til Rostad gård. Foto: Ingolf Zeiner Petersen

Legger du turen innom Rostad gård og undres over det ruvende mausoleet, kan du tenke på Ole Richter som er begravet her. Han falt for egen hånd da han var norsk statsminister i Stockholm i 1884–1888. Kjæresten hans tok pistolen med til Rostad gård. Denne ble funnet i 2008, et lite stykke Norgeshistorie som også er beskrevet på informasjonstavle på Rostad. For øvrig fins det mange flere severdigheter langs stien, som du kan lese om på 50 opplysningstavler underveis. 

Rute: Vangshylla–Rostad–Håggåholmen–Jægtvolden–Straumen
Nivå: Middels–krevende
Lengde: 20 km

Les mer om Kulturstien Straumen  

Fristende Kragerø

Kyststien i Kragerø er en del av kyststiprosjektet som starter i Oslo og ender i Stavanger. Foreløpig er det stykkevis og delt, men om få år blir det forhåpentligvis mulig å følge merket sti langs hele kysten i det sørlige Norge. Ideen med en slik sti var å bruke de gamle veisystemene som en gang gikk langs sjøkanten.

Kyststien fra Bamble til Risør har flott utsikt underveis.
Kyststien fra Bamble til Risør har flott utsikt underveis. Foto: Haakon Sundbø

I Kragerø er det rester etter gamle ferdselsårer mange steder i kommunen, men bare i korte biter. Det meste av den ligger under private brygger og plener. Derfor går kyststien i Kragerø i store buer. Den følger sjøkanten der det er mulig, men har gode svinger inn i skogen eller over en fjellrygg. Du kan starte hvor som helst på stien og følge blå merker.  Flere av stedene går du over svaberg, som på solvarme dager er deilige å sette seg ned på for å hvile blikket mot horisonten.

Rute: Fossing–Helle–Kragerø og Kragerø-Stabbestad– Ellingsvik
Nivå: Enkel–middels
Lengde: 42 km (deles opp i tre etapper)

Les mer om Kyststien i Kragerø

Vannøya i Troms

Lengst ut mot storhavet i Karlsøy kommune i Troms ligger Vannøya eller Várdná (nordsamisk). Vannøya er et spesielt stykke natur- og kulturlandskap langs kysten, med daler og skar, myrer og heier, elver og vann, strender og alpine topper på 1000 moh. Fiskeri- og sjømat, helårsreindrift og sauehold setter spesielt preg på øya.

På Vannøya er du nærme havet, enten du befinner deg i strandlinja eller går på topptur.
På Vannøya er du nærme havet, enten du befinner deg i strandlinja eller går på topptur. Foto: Bjørn Joachimsen

For deg som søker nye steder å vandre, gir de historiske stiene og løypenettet på Vannøya et variert tilbud, langs sjøen og mellom fjordene over fjell og skar, sommer som vinter. Den lengste sammenhengende ruta går fra Fugløyfjorden til Hamrefjorden i et landskap uten andre tekniske inngrep enn småbruk og ei lita kraftlinje. Vi anbefaler å starte fra Kristoffervalen i Vannavalen, der det er informasjonstavle, og gå inn i eventyret med Fugløyfjorden på din høyre side. 

Rute: Vannavalen–Gammelhuset i Skipsfjorden–Hamre
Nivå: Middels-krevende
Lengde: 20 km 

Les mer om Kyststien på Vannøya

Les mer om Gammelhuset i Skipsfjorden

Variert på Hvaler - Kjøkøya

Like utenfor Fredrikstad ligger Kjøkøya, en liten, men særdeles innholdsrik øy. Her har seniorene i DNT Nedre Glomma gjort en fabelaktig jobb med å merke og rydde en skikkelig skattkiste av en tursti. Det er få andre steder i landet du på samme tur kan klatre inn i en geologisk sprekk, gå gjennom løpeganger i et fort bygget under krigen og se gravrøyser fra bronsealderen, vel 3000 år gamle.

Fotturen på Kjøkøy gir deg Skams klove (øverst til venstre) og Kjøkøy kystfort, med utsikt over Hvaler-arkipelet.
Fotturen på Kjøkøy gir deg Skams klove (øverst til venstre) og Kjøkøy kystfort, med utsikt over Hvaler-arkipelet. Foto: Julie Maske

Midt på øya ligger Skams klove, den mest kjente sprekk-kløften i Østfold, 200 meter lang, 10–12 meter dyp og bare et par meter bred. Kjøkøy kystfort ble bygget under andre verdenskrig av den tyske okkupasjonsmakten og brukt av det norske forsvaret frem til nedleggelse i 1993. Det er spennende å gå rundt i de gamle ruinene, og blant annet se kanonstillinger. Når dere er mettet på kulturhistoriske og geologiske inntrykk, har tatt en pause i en sjarmerende bukt, finner dere en høyde og nyter utsikten over hele Hvaler-arkipelet.

Rute: Putten–Skams klove–Kjøkøy kystfort–Putten
Nivå: Enkel–middels
Lengde: 6 km

Les mer om turen på Kjøkøya

Annonse