Her er Norges fineste DNT-hytter

Gjevilvasshytta i Trollheimen er kåret til DNTs fineste hytte.
Gjevilvasshytta i Trollheimen er kåret til DNTs fineste hytte. Foto: Jonny Remmereit

Fjell og Viddes lesere, DNTs medlemmer og juryen har talt.

Gjevilvasshytta i Trollheimen og Rabothytta på Helgeland er Norges fineste DNT-hytter!

I vinter nominerte Fjell og Viddes lesere mange hundre av DNTs totalt 550 hytter som sine favoritter. Juryen valgte deretter ut 15 betjente og 15 selv- eller ubetjente hytter. Gjennom sommeren har en avstemning på ut.no samt en jury kåret de aller flotteste. 

– Perfekt eksempel på vern gjennom bruk 
Gjevilvasshytta ved Gjevillvatnet i Trollheimen kan fra og med i dag smykke seg med tittelen “DNTs fineste betjente hytte”. Førsteplassen begrunnes med både beliggenhet og kulturhistorie. Trondhjems Turistforenings storstue har 64 sengeplasser og deler av hytta er over 200 år gammel.  

 Som innfallsport til Trollheimen er den et perfekt eksempel på vern gjennom bruk, da Gjevilvasshytta er fredet etter kulturminneloven. Noen av tømmerveggene dateres tilbake til 1739, dette gjør at Gjevilvasshytta er landets eldste bygning som brukes som turisthytte. Med historien, den lune peisestua, tilgjengeligheten for alle og trivelig vertskap, er Gjevilvasshytta en verdig vinner, sier Julie Maske på vegne av juryen.  

Suveren vinner på Helgeland 

Av de ubetjente hyttene var det Rabothytta som trakk det lengste strået. Hytta ligger ved Okstindan i Indre Helgeland og bærer navnet etter en fransk geolog som kartla området på slutten av 1800-tallet. Rabothytta har 30 sengeplasser og bygget har blitt en verdenskjent arkitektperle, og et referanseprosjekt for hyttebygging i krevende værforhold. 

– Hytta passer godt inn i naturen, og arkitekturen oppleves svært vellykket enten man er utenfor eller inne i hytta. Man skal ikke se bort fra at hytta i fremtiden kan bli et viktig kulturminne, som tradisjonsrike Gjevilvasshytta, sier Julie Maske.  

Hytta ble til takket være en enorm lokal entusiasme og dugnadsinnsats av en forholdsvis liten medlemsforening.  

– Rabothytta blir ofte trukket fram som Norges råeste DNT-hytte. Heldigvis er turen inn til hytta verken spesielt rå, luftig eller bratt, bare veldig, veldig vakker. Det gjør at mange kan oppleve denne unike hytteperlen. sier Maske. 

Rabothytta er den suverene vinneren i kategorien selv-/ubetjente hytter.
Rabothytta er den suverene vinneren i kategorien selv-/ubetjente hytter. Foto: Line Hårklau

På 2. og 3. plass 

Betjente hytter:  

2. plass: Skogadalsbøen i Utladalen, Jotunheimen. Hytta eies av DNT Oslo og Omegn og har 87 sengeplasser. 

Juryens kommentar:  

«Skogadalsbøen er en av DNTs første hytter, og fjellfolk har overnattet på stølen i Utladalen siden 1888. Beliggenheten er svært vakker – i en bratt og frodig dal, ved foten av spisse, bredekte 2000-meters topper. Dette, i kombinasjon med hyttevertskapet og stemningen på hytta, gjør at Skogadalsbøen er en av DNT-medlemmenes hyttefavoritter og en plass mange kommer tilbake til igjen og igjen. Skogadalsbøen er en hytte du må gå forholdsvis langt for å nå, men som definitivt er verdt både slit, svette og gnagsår. I nominasjonsprosessen ble både matserveringen, utsikten og vertskapet på hytta trukket fram som argumenter for at Skogadalsbøen burde vinne kåringen. Det klarte hytta – nesten.» 

3 plass: Stranddalen Turisthytte i Rogaland, Ryfylkeheiene. Eies av Stavanger Turistforening og har 48 sengeplasser. 

Juryens kommentar:  

«Det er enkelt å forstå hvorfor denne hytta alltid omtales som «perlen i Ryfylkeheiene». Stranddalen turisthytte ligger 1000 moh. i et landskapsvernområde – omgitt av vakre blomster, topper og fiskerike vann. Hyttas historie går tilbake til 1926 og er et eksempel på DNTs «hytteluksus» – høy kvalitet, men nøktern standard. Her får du god, tradisjonsmat – og i nominasjonsprosessen var det nettopp maten som ofte ble trukket fram – de tradisjonsrike komlemiddagene er en institusjon for fjellvandrerne. Hytta har mange stamgjester – alt fra barnefamilier til jegere. Det er også svært positivt at Stranddalen denne sommeren har investert to millioner kroner i et effektivt solcellanlegg som har overtatt for dieselaggregatet. I tillegg til at stillheten er tilbake, har dieselforbruket bare i sommer blitt kuttet med nærmere 3000 liter.»  

Ubetjente hytter:  

2. plass: Innerdalshytta i Trollheimen. Eies av Kristiansund og Nordmøre Turistforening og har 34 sengeplasser. 

Juryens kommentar:  

«Innerdalshytta ligger i det veldig mange omtaler som «Norges vakreste dal», og kombinasjonen av en gammel, sjarmerende hytte og vakkert kulturlandskap gjorde at denne selvbetjente hytta nesten nådde helt til topps. Hyttas historie går tilbake til 1893 og var den første store overnattingshytta for fjellturister nord for Dovre. I dag er hytta koblet sammen med DNTs rutenett i Trollheimen og i Dovre- og Sunndalsfjella. Selv om mange av toppene rundt Innerdalen er bratte og gjennom tidene er blitt brukt mye til klatring, er heldigvis Innerdalshytta tilgjengelig for mange – fra parkeringsplassen ved Nedal i Viromdalen bruker de fleste rundt halvannen time langs stølsveien inn til hytta.»   

3. plass: Kiellandbu i Bergsdalen. Hytta har fem sengeplasser og eies av Bergen og Hordaland Turlag. 

Juryens kommentar: 

«Når en av DNTs minste hytter er blant dem som får flest stemmer i nettavstemningen, må det være noe med hytta som er ekstraordinært. På femsengs lille Kiellandbu er det den imponerende utsikten og den spektakulære beliggenheten. Utsynet mot Botnen, Fyksesund og Folgefonna gjør hytta til en Instagram-favoritt. Selve Kiellandbu er drøyt ti år gammel, og gjenreist etter at en gammel hytte på stedet hadde blåst ned. Dagens hytte er en kopi av en eldre bu, gjenskapt i detalj av et entusiastisk dugnadslag. En fin representant for historisk byggeskikk som aldri går av moten. Både eksteriør og interiør gir hytta særpreg – og den vesle hytta i det storslåtte landskapet gjør at alle som besøker Kiellandbu, tar opp mobilkameraet for å ta bilder.»  

Juryen har bestått av:  

Nils Øveraas, styreleder i Sparebankstiftelsen DnB og tidligere generalsekretær i DNT  

Hanna Kosonen Geiran, Riksantikvar 

Julie Maske, redaktør Fjell og Vidde 

Ingvild Skyberg, Norsk Tipping 

Trygve Sunde Kolderup, Fjell og Vidde 

Kristin Folsland Olsen, Fjell og Vidde/Ut.no 

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 10. september 2020