Logo
Til DNT.no forside
Moderne hytte i fjellandskap

Norges fineste DNT-hytter

Gjevilvasshytta i Trollheimen og Rabothytta på Helgeland er kåret til Norges fineste DNT-hytter.

Publisert: 11. september 2020
Skrevet av: Julie Maske og Trygve Sunde Kolderup
Inspirasjon

Vinteren 2020 inviterte Fjell og Vidde leserne til å nominere kandidater til Norges fineste DNT-hytter. Etter å ha mottatt flere hundre nominasjoner på epost, Instagram og Facebook ble 30 finalister valgt ut; 15 betjente hytter og 15 selv- eller ubetjente hytter. En avstemning gjennom sommeren på turportalen UT.no dannet grunnlaget for juryens arbeid.

I tillegg til stemmetallene, la juryen også vekt på geografi og at kåringen skulle vise fram mangfoldet i DNTs omfattende hyttenettverk – både når det gjaldt historie, arkitektur, tilgjengelighet og hyttestørrelse.

Det resulterte i seks svært forskjellige hyttefavoritter - i to kategorier; Betjente hytter og selv-/ubetjente hytter.

Annonse:

Vinner (betjent hytte): Gjevilvasshytta

Juryens begrunnelse: Mange av DNTs hytter er viktige kulturminner. Gjevilvasshytta er fredet etter kulturminneloven. Som innfallsport til Trollheimen er den et perfekt eksempel på vern gjennom bruk. Deler av hytta er over 200 år gammel. Noen av tømmerveggene dateres tilbake til 1739. Dette gjør at Gjevilvasshytta er landets eldste bygning som benyttes som turisthytte.

Fugleperspektiv av stor rød i ei grønnkledd li. Foran hytta sitter flere mennesker langs hytteveggen.
FREDELIG: Gjevilvasshytta regnes som innfallsporten til Trollheimen, og er et yndet mål for fjellvandrere, pensjonister og barnefamilier. Foto: Jonny Remmereit

 

Hytta er vakkert plassert over Gjevillvatnet, med bilvei helt inn. Beliggenheten gjør den tilgjengelig for alle – og den er en favoritthytte enten man vil gå langt eller kort. På Gjevilvasshytta trives både barnefamilier og fjellvandrere. Hytta fikk soleklart flest stemmer i nettavstemningen. I nominasjonsprosessen ble den beskrevet som «en ærverdig hytte med sjel og med en helt fantastisk vertinne».

Gjevilvasshytta er et strålende eksempel på en klassisk DNT-hytte, og i en tid der moderne arkitektur og signalbygg ofte får mye oppmerksomhet, synes juryen det er interessant å se at en tradisjonell DNT-hytte har så mange tilhengere at den vinner kåringen.

Andreplass (betjent hytte): Skogadalsbøen

Juryens begrunnelse: Der de fleste veiene gjennom Jotunheimen krysses fra nord til sør, øst og vest, og en passelig dagsmarsj fra Fondsbu, Sognefjellshytta, Turtagrø og Fannaråkhytta, ligger Skogadalsbøen. En av de første gjestene her var den britiske klatreren William Cecil Slingsby, i 1870-årene. Dagens gjester vil oppleve den samme storheten i landskapet som ham. Elven bruser, fjellene steiler og dalen er grønnere enn grønn. Men for dagens gjester er standarden langt bedre enn den var for Slingsby: Her har betjeningen lagt seg i selene for et formidabelt opphold, med en trivelig spisesal, meget god matservering og historiefortelling på veggene.

Stor og brun hytte inntil foten av et høyt fjell.
ÆRVERDIG FAVORITT: Skogadalsbøen i Utladalen har vært populær siden friluftslivets barndom. Foto: Marius Dalseg Sætre

 

Skogadalsbøen er en av DNTs første hytter, og fjellfolk har overnattet på stølen i Utladalen siden 1888. Beliggenheten er svært vakker – i en bratt og frodig dal, ved foten av spisse, bredekte 2000-meters topper. Dette, i kombinasjon med hyttevertskapet og stemningen på hytta, gjør at Skogadalsbøen er en av DNT-medlemmenes hyttefavoritter og en plass mange kommer tilbake til igjen og igjen. Skogadalsbøen er en hytte du må gå forholdsvis langt for å nå, men som definitivt er verdt både slit, svette og gnagsår. I nominasjonsprosessen ble både matserveringen, utsikten og vertskapet på hytta trukket fram som argumenter for at Skogadalsbøen burde vinne kåringen. Det klarte hytta – nesten.

Tredjeplass (betjent hytte): Stranddalen Turisthytte

Juryens begrunnelse: Det er enkelt å forstå hvorfor denne hytta alltid omtales som «perlen i Ryfylkeheiene». Stranddalen turisthytte ligger 1000 moh. i et landskapsvernområde – omgitt av vakre blomster, topper og fiskerike vann. Hyttas historie går tilbake til 1926 og er et eksempel på DNTs «hytteluksus» – høy kvalitet, men nøktern standard.

En klynge med røde hytter ute på en grønnkledd odde ved et fjellvann
HIMLA FINT: Mange tar veien inn til Stranddalshytta i Rogaland for å fiske eller spise komlemiddag. Foto: Kjell Helle-Olsen

Her får du god, tradisjonsmat – og i nominasjonsprosessen var det nettopp maten som ofte ble trukket fram – de tradisjonsrike komlemiddagene er en institusjon for fjellvandrerne. Hytta har mange stamgjester – alt fra barnefamilier til jegere. Det er også svært positivt at Stranddalen denne sommeren har investert to millioner kroner i et effektivt solcellanlegg som har overtatt for dieselaggregatet. I tillegg til at stillheten er tilbake, har dieselforbruket bare i sommer blitt kuttet med nærmere 3000 liter.

Vinner (selvbetjent/ubetjent hytte): Rabothytta

Juryens begrunnelse: I DNTs omfattende hyttenettverk er det store flertallet av hyttene selv- eller ubetjent. I likhet med Gjevilvasshytta, som fikk flest stemmer blant de betjente hyttene, var det også en suveren vinner i denne kategorien.

Grå og plankekledd hytte med store vinduer på snaufjellet. Utenfor hytta sitter flere mennesker. I bakgrunnen er det høye, spisse fjell og isbreer.
Rabothytta er oppkalt etter en fransk geolog som kartla området – og har blitt et referanseprosjekt for hyttebygging i krevende værforhold. Foto: Line Hårklau

 

Rabothytta i Okstindan i Indre Helegland var et umulig prosjekt som ble en suksess både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Det storslåtte bygget ved Okstindmassivet på Helgeland er tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter – et av Norges fremste arkitektkontor. Hytta sto ferdig i 2014 og markerer på mange måter starten på en ny hyttetradisjon for DNT – både når det gjelder uttrykk og størrelse. Hytta passer godt inn i naturen, og arkitekturen oppleves svært vellykket – enten man er utenfor eller inne i hytta. Det kan ikke utelukkes at denne prisbelønte hytta i fremtiden vil kunne bli et viktig kulturminne – akkurat som tradisjonsrike Gjevilvasshytta.

Hytta ble til takket være en enorm lokal entusiasme og dugnadsinnsats av en forholdsvis liten medlemsforening. «Når vi fikk muligheten til å sette opp en hytte på en tomt man bare kan drømme om, bestemte vi oss for å gjøre noe ekstra og vise resten av samfunnet hvor stor pris vi satte på denne unike muligheten» er den prisverdige begrunnelsen fra lokallaget.

Flere ganger – senest i sommer i VG – har Rabothytta blitt trukket fram som Norges råeste DNT-hytte. Heldigvis er turen inn til hytta verken spesielt rå, luftig eller bratt – bare veldig, veldig vakker. Det gjør at mange kan oppleve denne unike hytteperlen.

Andreplass (selvbetjent/ubetjent hytte): Innerdalshytta

Juryens begrunnelse: Innerdalshytta ligger i det veldig mange omtaler som «Norges vakreste dal», og kombinasjonen av en gammel, sjarmerende hytte og vakkert kulturlandskap gjorde at denne selvbetjente hytta nesten nådde helt til topps.

Kvinne står i døra og strekker armene ut på ei lita grå hytte høyt til fjells. I bakgrunnen skimtes fjord og fjell.
VÆRBITT: Sjarmen fra Innerdalshyttas over 125 år lange historie lever fortsatt i tømmerveggene, takket være svært omfattende dugnadsinnsats av Kristiansund og Nordmøre Turistforening. Foto: Marius Dalseg Sætre

 

Hyttas historie går tilbake til 1893 og var den første store overnattingshytta for fjellturister nord for Dovre. I dag er hytta koblet sammen med DNTs rutenett i Trollheimen og i Dovre- og Sunndalsfjella. Selv om mange av toppene rundt Innerdalen er bratte og gjennom tidene er blitt brukt mye til klatring, er heldigvis Innerdalshytta tilgjengelig for mange – fra parkeringsplassen ved Nedal i Viromdalen bruker de fleste rundt halvannen time langs stølsveien inn til hytta.

Tjedjeplass (selvbetjent/ubetjent hytte): Kiellandbu

Juryens begrunnelse: Når en av DNTs minste hytter er blant dem som får flest stemmer i nettavstemningen, må det være noe med hytta som er ekstraordinært. På femsengs lille Kiellandbu er det den imponerende utsikten og den spektakulære beliggenheten. Utsynet mot Botnen, Fyksesund og Folgefonna gjør hytta til en Instagram-favoritt.

Kiellandbu. September 2022.
FOTO-FAVORITT: Den vesle hytta Kiellandbu ligger på Løkjedalsnuten over Fyksesundet og har en utsikt som har gjort den til en favoritt på Instagram. Foto: Marius Dalseg Sætre

 

Selve Kiellandbu er drøyt ti år gammel, og gjenreist etter at en gammel hytte på stedet hadde blåst ned. Dagens hytte er en kopi av en eldre bu, gjenskapt i detalj av et entusiastisk dugnadslag. En fin representant for historisk byggeskikk som aldri går av moten. Både eksteriør og interiør gir hytta særpreg – og den vesle hytta i det storslåtte landskapet gjør at alle som besøker Kiellandbu, tar opp mobilkameraet for å ta bilder.

Utfordrende juryarbeid

– Å kåre Norges fineste DNT-hytte er nærmest en umulig oppgave, og jeg er glad for at vi fikk så god hjelp av alle som hadde stemt, sier Riksantikvar og jurymedlem Hanna Kosonen Geiran. Sammen med Fjell og Viddes redaksjon, tidligere generalsekretær i DNT og styreleder i Sparebankstiftelsen Nils Øverås og Ingvild Skyberg fra Norsk Tipping har Geiran sett gjennom nominasjonen, og kommet til enighet om vinnerhyttene.

– Hyttene er ulike, ligger på ulike steder, og alle har «fans». Juryvervet har vært å velge fra øverste hylle i norsk kultur, tradisjon, byggeskikk, friluftsliv, begeistring og entusiasme, sier Geiran.

Ingvild Skyberg i Norsk Tipping er glad så mange har vært med på stemme fram hyttene.

– Dette viser hvor viktig DNT-hyttene er for det norske folk. Jeg håper dette vil få enda flere til å ta turen innom og oppleve det flotte tilbudet DNT har. Det enorme mangfoldet gjør at det fins noe for alle, sier Skyberg.

NRK var tilstede på prisutdelingen - sjekk saken om de skrev om Gjelvilvasshytta som Norges fineste DNT-hytte.

Juryen

Nils Øveraas (styreleder i Sparebankstiftelsen DnB og tidligere generalsekretær i DNT), Julie Maske (Redaktør Fjell og Vidde), Ingvild Skyrberg (Norsk Tipping), Trygve Sunde Kolderup (Fjell og Vidde), Hanna Kosonen Geiran (Riksantikvar) og Kristin Folsland Olsen (Fjell og Vidde).

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem