Vi gir deg sommer ved kysten

DNT er mer enn hytter på fjellet - sjekk ut våre kystnære hytter og fyr!

AUST - AGDER

Lyngør

Utenfor Tvedestrand finner du Lyngør. Med alle sine hvite sørlandshus ble Lyngør kåret til Europas best bevarte landsby i 1991. Det er ca. 80 fastboende på øyene, men om sommeren mangedobles antallet. Ikke så rart; Dette er en sommerperle! Lyngør fyr ligger på Kjeholmen like nordøst for Lyngør og består av to bygninger; Betjentboligen og Annekset som begge har 11 senger. Av disse er cirka halvparten ledig på de fleste ukedagene i juli, mens helgene og perioden 24/7-28/7 er hele hytta opptatt. I august er alle ukedager ledig, mens helgene er opptatt. Overnattingen må forhåndsbestilles på nettsidene til Oslofjorden Friluftsråd.

Store Torungen

Store Torungen drives i samarbeid mellom Torungens Venner og Aust-Agder Turistforening. På Store Torungen er Fyrvokterboligen og Annekset innredet som en turisthytte, mens Naustet leies ut til arrangementer. Overnatting må forhåndbestilles. Fyret har totalt 26 senger og mye ledig ut juli. I august er det mye ledig første uka, men opptatt ukedagene i august. Torungen er åpne hele året. Sjekk tilgjengelighet på www.oslofjorden.org eller www.aat.no

Seilerhytta

Seilerhytta ligger idyllisk til på Bjorholmen rett utenfor Borøya i Tvedestrand. Borøya ligger mellom Hagefjorden og Oksefjorden. Nærmeste tettsted med butikk og marina er Kilsund. Fra Seilerhytta er det havutsikt mot Møkkalasset fyr og kort vei til holmer og skjær i Raet Nasjonalpark. Hytta er pusset opp innvendig, og holder en enkel standard. Hytta har 12 senger og er mye ledig i juli og i ukedagene i august. Hytta stenger 1. 10. Sjekk tilgjengelighet på www.oslofjorden.org eller www.aat.no

Furøya

Furøya er en øy med vakre, gamle bygninger i et gammelt kulturlandskap. Det er konserter og kystkulturaktiviteter på øya sommerstid. Her kan du vandre i et ekte kulturlandskap med flotter turstier rundt hele øya. Furøya ligger midt i Tvedestrandsfjorden og det er adkomst med taxibåt fra Sagesund eller Hagefjordbrygga. Furøya har alle ukedagene i august ledige, sjekk sengeplasser på www.oslofjorden.org eller på www.aat.no. Furøya stenger ca 1.10.


NORDLAND

Gjælentunet

Gjælentunet ble i 2014 kåret til den vakreste kysthytta i landet og er ubetjent (uten proviant) og siste hytte på rutenettet over Saltfjellet, Beiarfjellet og ned Falkflågdalen langs sørvestsiden av Børvasstindan. Kjøkkenkrok, gassbluss og vedovn gir de samme fasilitetene som de fleste andre hyttene til BOT. Vann finner du i en kran 20 meter unna. For å bedre mulighetene til å komme denne veien er det lagt ut flytebrygge i sommerhalvåret ved naustet. DNT er i samarbeid med Forbundet Kysten og andre om kystledhytter, og Gjælentunet er en av dem.

ROGALAND

Geitungen fyr

Geitungen fyr ble automatisert og avfolket i 1994 og er nå fredet etter lov om kulturminner. Geitungen fyr er et av de yngste fyrene i Norge. Det ble tent første gang i 1924, og erstattet da fyret på Skudenes som hadde vært i drift siden 1799. Geitungen fyr er tilgjengelig for overnatting i  perioden mai-oktober og har ledige senger i juli og august. Kode til nøkkelboksen får hos Haugesund Turistforening når du har bestilt. 

Nordvikgården

Hytta har 43 sengeplasser. Ønsker du å bestille hele hytta eller seng kontakter du Haugesund Turistforening på telefon 52 71 53 11 eller e-post haugesund@dnt.no. Den er ikke åpen for tilfeldig innlosjering. Les mer her


VEST-AGDER

Tømmerstø

Her bor du rett ved sjøkanten. Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage. Det er sengeplasser til 6 personer, strøm, fullt utstyrt med komfyr og kjøleskap, «snurredass». Begge hyttene er enkelt utstyrt. Mellom hyttene er friområde hvor barn og voksne kan boltre seg med forskjellige aktiviteter. Det er mange fine friluftstilbud i området med turstier, bademuligheter og båttransport til øyene i Kristiansand skjærgård. Randøya som ligger i området ved Tømmerstø, og Bragdøya på vestsiden av byen er flotte naturperler som er verd et besøk.

Gammeløya

Gammeløya ligger er en ny hytte innen Kysteleden på Sørlandet og ligger i Vestergapet mellom Flekkerøya og fastlandet (Kroodden, Møvik). Den var i privat eie fra 1876 til 2017 og er nå åpnet for alle gjennom DNT Sør. Hytta har fire soverom med totalt ni sengeplasser. Du må selv ta med redningsvest til båten og vann til øya.


SOGN OG FJORDANE

Skongenes fyr

Skongenes fyr ligger ved værharde Stad. Her kan du overnatte i fyrvokterboligen, kose deg på det lune tunet og oppleve et eldorado av klipper, stier og spennende steder. Det er montert standard DNT lås, så vanlig DNT nøkkel brukes. Husk lakenposer/sengetøysett/handkle/kopphandkle, mat og gode klær. Vinden kan være sterk og været skifter fort her ute i havgapet. Hele året anbefales det å pakke med seg regntøy, ullundertøy og godt skotøy. Fyret inngår i kystledsamarbeidet mellom DNT, Forbundet Kysten og andre.

Kråkenes fyr

Fyret ble opprettet i 1906 med Stadhavet som nærmeste nabo, det ble automatisert i 1986 og fraflytta i 1991. Fyret er plassert på et platå 45 moh og omkranset av hav på 3 sider. Dette er kanskje en av de plassene i Norge der det blåser mest langs kysten vår. Det er alltid noe å se være seg bølger, naturen eller om havørnen flyr forbi. Lyset er særlig vakkert, det skifter ofte og fort. Fra grått i det ene øyeblikket til lyseblått i det neste, være seg solstråler gjennom skyene eller fantastiske farger under en solnedgang i havet.

Kinn

Kinn er en øy lengst vest i havet ved Florø. Øya er mest kjent for middelalderkirken, Kinnaspelet og fine turmulighetet. Det er også fantastiske padlemuligheter her. Naturen på den grønne øya vest i havet er unik. Her får du det vide utsynet og solnedgangen i horisonten. Her bor du i det gamle skolehuset, der det var skole frå 1920-talet. I 1. etasje var skolestua og på loftet hadde læreren et rom og kjøkken. Er du medlem i DNT får du leie nøkkel til hytta på turistinformasjonen i Florø.

Råkeneset

Råkeneset er en gammel husmannsplass og DNTs vestligste hytte. Råkeneset ligger på Råke nord for Hardbakke i Solund kommune. All bebyggelse og mye av omgivelsene er fredet av Riksantikvaren, noe som krever varsomhet når man oppholder seg og bor i huset her. Få høydemeter opp fra stranda har man storslagen utsikt over øyer, kyst og Nordsjøen. Har du kajakk gir øyene vest for Råkeneset mange flotte opplevelser.


OSLO

Langøyene

Her kan du bo i et sjarmerende sveitserhus i Oslofjorden med 15 sengeplasser. Standard utrustet for selvhushold med elektrisk komfyr og strøm. Utedo i kommunens anlegg 100 meter fra hytta.  Huset ble bygd i 1853-1854 av Hans Andersen og hans hustru Mathea. Etterkommerne av Hans og Mathea bodde i huset helt til siste øybeboer måtte flytte i 1952. Dette var ett av få hus som ikke ble revet da kommunen forvandlet "søppeløya" til badeøy. Her kan du sjekke tilgjengelighet og booke plass. 

Breivoll gård

Breivoll Gård er en liten oase innerst i Bunnefjorden i Ås kommune. Breivoll er det mest omfattende innslaget i DNT Oslo og Omegns nye storsatsing på bynært friluftsliv. NB: Offisielle åpning lørdag 31. august 2019. Men allerede nå kan du melde deg på kajakk-kurs som går hele sommeren igjennom og hver søndag er det åpen kafè. Dessuten arrangeres Ferskingkurs og BaseCamp for unge, Breivolls venner åpner Gårdskaféen hver søndag og det blir også Natt-i-naturen, Kom Deg Ut-dagen, Breivollmarsjen og Lokalmatdag. Følg med på nettsiden Breivoll Gård og Breivoll Gård på fb.


MØRE OG ROMSDAL

Runde fyr

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av fugleøya Runde. Fyret er et av 80 fredede fyr i Norge og inngår i kystledsamarbeidet mellom DNT, Forbundet Kysten og andre. Fyrbygningene og fyrområdet er fredet etter Kulturminneloven.  Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent hytte med 24 senger fordelt på to rom med 6 senger. Les mer om forhåndsbestilling av seng herIkke-medlemmer som forhåndsbestiller seng kan låne nøkkel mot framvisning av kvittering for bestilling.

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 17. juli 2019