Vi gir deg sommer ved kysten

DNT er mer enn hytter på fjellet - sjekk ut våre kystnære hytter og fyr!

SØRLANDET

​​​​​​​Lyngør fyr 

Utenfor Tvedestrand finner du Lyngør. Med alle sine hvite sørlandshus ble Lyngør kåret til Europas best bevarte landsby i 1991. Det er ca. 80 fastboende på øyene, men om sommeren mangedobles antallet. Ikke så rart; Dette er en sommerperle! Lyngør fyr ligger på Kjeholmen like nordøst for Lyngør og består av to bygninger; Betjentboligen og Annekset som begge har 11 senger. 

Lyngør fyr.
Lyngør fyr. Foto: Marius Dalseg Sætre

Store Torungen fyr

Store Torungen drives i samarbeid mellom Torungens Venner og Aust-Agder Turistforening. På Store Torungen er Fyrvokterboligen og Annekset innredet som en turisthytte, mens Naustet leies ut til arrangementer. Overnatting må forhåndbestilles. Fyret har totalt 26 senger. Sjekk tilgjengelighet og bestill plass her.

Store Torungen fyr.
Store Torungen fyr. Foto: Marius Dalseg Sætre

Seilerhytta i Tvedestrand

Seilerhytta ligger idyllisk til på Bjorholmen rett utenfor Borøya i Tvedestrand. Borøya ligger mellom Hagefjorden og Oksefjorden. Nærmeste tettsted med butikk og marina er Kilsund. Fra Seilerhytta er det havutsikt mot Møkkalasset fyr og kort vei til holmer og skjær i Raet Nasjonalpark. Hytta er pusset opp innvendig, og holder en enkel standard. Sjekk tilgjengelighet og bestill overnatting her. 

Seilerhytta.
Seilerhytta. Foto: Marius Dalseg Sætre

Furøya

Furøya er en øy med vakre, gamle bygninger i et gammelt kulturlandskap. Det er konserter og kystkulturaktiviteter på øya sommerstid. Her kan du vandre i et ekte kulturlandskap med flotter turstier rundt hele øya.
På Furøya kan du overnatte på Gjestehuset, der du kan bestille sengeplass, eller i den hyggelige Forpakterboligen, der du i sommermånedene kan bestille hele hytta.
Furøya ligger midt i Tvedestrandsfjorden og det er adkomst med taxibåt fra Sagesund eller Hagefjordbrygga. Sjekk tilgjengelighet på Gjestehuset eller Forpakterboligen.

Furøya.
Furøya. Foto: Marius Dalseg Sætre

Tømmerstø

Her bor du rett ved sjøkanten. Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage. Det er sengeplasser til 6 personer, strøm, fullt utstyrt med komfyr og kjøleskap, «snurredass». Begge hyttene er enkelt utstyrt. Mellom hyttene er friområde hvor barn og voksne kan boltre seg med forskjellige aktiviteter. Det er mange fine friluftstilbud i området med turstier, bademuligheter og båttransport til øyene i Kristiansand skjærgård. Randøya som ligger i området ved Tømmerstø, og Bragdøya på vestsiden av byen er flotte naturperler som er verd et besøk.

Tømmerstø.
Tømmerstø.

Gammeløya

Gammeløya ligger er en ny hytte innen Kysteleden på Sørlandet og ligger i Vestergapet mellom Flekkerøya og fastlandet. Den var i privat eie fra 1876 til 2017 og er nå åpnet for alle gjennom DNT Sør. Hytta har fire soverom med totalt ni sengeplasser. Du må selv ta med redningsvest til båten og vann til øya.

Gammeløya.
Gammeløya. Foto: Frank Otto Pedersen

Li

DNT-hytta Li ligger vakkert til på fastlandet med utsikt over øya Hidra. Gården med våningshus og stegeløe ble restaurert og åpnet for publikum i 2009 i regi av Flekkefjord og Oplands Turistforening.

Gården Li
Gården Li Foto: Alf Sverre Torgersen.

ØSTLANDET

Øitangen

På nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av Nasjonalparken, tilbys gode overnattingsmuligheter og herlige turomgivelser. De 4 utleieenhetene har til sammen 53 sengeplasser + muligheter for ekstra madrasser. Utleieområdet har store uteplasser, badestrand og brygge.

Øitangen, Jomfruland
Øitangen, Jomfruland Foto: Marius Dalseg Sætre

Sildevika

Sildevika er ei godt utstyrt kystledhytte med flott beliggenhet på fastlandet ved Ormerfjorden, cirka 1 mil sør-sørøst for Porsgrunn. Det gamle fiskebruket med hovedhus, naust og brygge ligger rett ved sjøen og har plass til 13 personer. Hele anlegget er fredet av Riksantikvaren.

Sildevika.
Sildevika. Foto: Marius Dalseg Sætre

Mule Varde

Mule Varde er en kystledhytte ved vakre Eidangerfjorden, som drives av DNT Telemark på vegne av Porsgrunn kommune. Turisthytta er en av flere bygninger på det gamle herskapelige landstedet Mule Varde.

Mule varde.
Mule varde. Foto: Marius Dalseg Sætre

Veslekillingen

Veslekillingen er et riktig sommerparadis i Sandebukta med overnatting for 12 personer fordelt på to leiligheter, stor uteplass og muligheter for bading, padling, roturer til naboøyer og fiske. 

Veslekillingen.
Veslekillingen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Langøyene

Her kan du bo i et sjarmerende sveitserhus i Oslofjorden med 15 sengeplasser. Standard utrustet for selvhushold med elektrisk komfyr og strøm. Huset ble bygd i 1853-1854 av Hans Andersen og hans hustru Mathea. Etterkommerne av Hans og Mathea bodde i huset helt til siste øybeboer måtte flytte i 1952. Dette var ett av få hus som ikke ble revet da kommunen forvandlet "søppeløya" til badeøy. Hytta åpner igjen 3. juni 2022.

Langøyene.
Langøyene. Foto: Elin Hansson

Breivoll gård

Breivoll Gård er en liten oase innerst i Bunnefjorden i Ås kommune. Breivoll er det mest omfattende innslaget i DNT Oslo og Omegns nye storsatsing på bynært friluftsliv. Her er store gressplener, strand, kajakkanlegg, gapahuk, lavvo, ubetjent hytte, nå står også sovehuset klart, og det er mulig å leie møte- og selskapslokaler. Følg med på nettsiden Breivoll Gård og Breivoll Gård på fb.

Breivoll Gård.
Breivoll Gård. Foto: Linn Holstad Hines

Sjåførboligen på Elnestangen

Sjåførboligen på Elnestangen ligger like ved Vollen i Asker og åpnet høsten 2021. Hytta har 11 sengeplasser, innlagt strøm og er låst med standard DNT-nøkkel. Hytta er beregnet på grupper.

Sjåførboligen på Elnestangen.
Sjåførboligen på Elnestangen. Foto: Marius Hestbråten

Gressholmen Babord

Babord er en ubetjent hytte på Gressholmen i Oslofjorden. Hytta er helt nyrenovert med flott kjøkken, toalett og uteplasser.

Gressholmen Styrbord

Styrbord er den største DNT-hytta på Gressholmen og er beregnet for grupper, skoleklasser, lag- og foreninger og også vennegrupper. Hyttene på Gressholmen ligger idyllisk til i indre Oslofjord. Fra Gressholmen har du en fantastisk utsikt ut over fjorden og inn mot store deler av byen og marka.  

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Bekkensten

Bekkensten ligger like ved Svartskog i Nordre Follo kommune, ca 3 km sør for Ingierstrand. Hytta er ubetjent, og har innlagt vann. Åpner 7. juni 2022. 

Lågøya

1. juli 2022 overtar DNT Oslo og Omegn og Oslofjordens Friluftsråd de 21 hyttene på Lågøya i Oslofjorden. Hyttene vil bli ubetjente DNT-hytter eller enkle kystledhytter og har i dag hverken vann eller strøm.
Informasjon om hver enkelt hytte og informasjon om når det blir mulig å bestille hyttene, kommer så snart som mulig.
Adkomst: Rutebåt sommerstid. Kajakk. Det vil bli tilrettelagt med gjestehavn for småbåter og ilandstigningsmuligheter for padlere.
Les mer: Lågøya, en egen øy for friluftsliv i Oslofjorden

Lågøya, Oslofjorden.
Lågøya, Oslofjorden. Foto: Linn Holstad Hines

VESTLANDET

Geitungen fyr

Geitungen fyr ble automatisert og avfolket i 1994 og er nå fredet etter lov om kulturminner. Geitungen fyr er et av de yngste fyrene i Norge. Det ble tent første gang i 1924, og erstattet da fyret på Skudenes som hadde vært i drift siden 1799. Geitungen fyr er tilgjengelig for overnatting i  perioden mai-oktober Kode til nøkkelboksen får hos Haugesund Turistforening når du har bestilt. 

Geitungen fyr.
Geitungen fyr. Foto: Haugesund Turistforening.

Nordvikgården

Hytta ligger på Utsira, helt vest i havet. Nordvikgården har 43 sengeplasser. Bestill ditt opphold på forhånd. Romoversikt finner du her. Ønsker du å bestille hele hytta eller seng kontakter du Haugesund Turistforening på telefon 52 71 53 11 eller e-post haugesund@dnt.no

Nordvikgården.
Nordvikgården.

Flokehyttene  

Flokehyttene er fem hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio. Her opplever du havet og naturen på nært hold. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge. Inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

Flokehyttene.
Flokehyttene. Foto: Marius Dalseg Sætre

Villa Vibrandsøy

Villa Vibrandsøy utenfor Haugesund åpner i juni 2022, og vil tilby både overnattingsmuligheter og aktiviteter. Villa Vibrandsøy er antagelig DNTs mest bynære hytte. Mer informasjon kommer på UT.no snart!

Fjøløy

Få nærkontakt med havet på Fjøløy turisthytte. Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser. Fra Stavanger tar det bare en drøy halvtime å kjøre ut til Fjøløy fort – hit går det også buss. Hytta ligger perfekt til for å oppleve alt det Fjøløy og øyene rundt har å by på av naturopplevelser.

Fjøløy turisthytte.
Fjøløy turisthytte. Foto: Kjell Helle-Olsen

Nodhagen

DNT-hytta Nodhagen ligger en 45 minutters kjøretur unna Stavanger og er et eldorado for de som vil drive friluftsaktiviteter som fisking, bading, padling eller roing. Det er robåter tilgjengelig på hytta.

Nodhagen turisthytte i Sandnes.
Nodhagen turisthytte i Sandnes.

Eigerøy fyrvokterbolig

Eigerøy fyrvokterbolig åpnet vinteren 2022, og er et eventyrlig sted i havgapet utenfor Egersund! Et par hundre meter fra fyret, blant glattskurte svaberg og vindskjeve trær, ligger fyrvokterboligen som huset vokterne som drev landets første støpejernsfyr.

Eigerøy fyr og fyrvokterbolig.
Eigerøy fyr og fyrvokterbolig. Foto: John Petter Nordbø

Rongevær kysthytte

Bergen og Hordaland Turlag åpner sin første kysthytte den 19. juni 2022 på Rongevær. Det er et eventyrlig sted for kystaktiviteter som padling, bading og fiske. Her kan du komme padlende alene eller ta med deg bedriften, storfamilien eller vennegjengen og få noen uforglemmelige dager i havgapet.

Padletur ved Rongevær i Austrheim.
Padletur ved Rongevær i Austrheim. Foto: André Marton Pedersen

Skongenes fyr

Skongenes fyr ligger ved værharde Stad. Her kan du overnatte i fyrvokterboligen, kose deg på det lune tunet og oppleve et eldorado av klipper, stier og spennende steder. Det er montert standard DNT lås, så vanlig DNT nøkkel brukes. Husk lakenposer/sengetøysett/handkle/kopphandkle, mat og gode klær. 

Skongenes fyr.
Skongenes fyr. Foto: Line Hårklau

Kråkenes fyr

Fyret ble opprettet i 1906 med Stadhavet som nærmeste nabo, det ble automatisert i 1986 og fraflytta i 1991. Fyret er plassert på et platå 45 moh og omkranset av hav på 3 sider. Dette er kanskje en av de plassene i Norge der det blåser mest langs kysten vår. Det er alltid noe å se være seg bølger, naturen eller om havørnen flyr forbi. Lyset er særlig vakkert, det skifter ofte og fort. Fra grått i det ene øyeblikket til lyseblått i det neste, være seg solstråler gjennom skyene eller fantastiske farger under en solnedgang i havet.

Kråkenes fyr.
Kråkenes fyr. Foto: Line Hårklau

Kinn

Kinn er en øy lengst vest i havet ved Florø. Øya er mest kjent for middelalderkirken, Kinnaspelet og fine turmulighetet. Det er også fantastiske padlemuligheter her. Naturen på den grønne øya vest i havet er unik. Her får du det vide utsynet og solnedgangen i horisonten. Her bor du i det gamle skolehuset, der det var skole frå 1920-talet. I 1. etasje var skolestua og på loftet hadde læreren et rom og kjøkken. Er du medlem i DNT får du leie nøkkel til hytta på turistinformasjonen i Florø.

Kinn ligger vest i havet ved Florø.
Kinn ligger vest i havet ved Florø. Foto: Eivind Nordvik Hauge

Råkeneset

Råkeneset er en gammel husmannsplass og DNTs vestligste hytte. Råkeneset ligger på Råke nord for Hardbakke i Solund kommune. All bebyggelse og mye av omgivelsene er fredet av Riksantikvaren, noe som krever varsomhet når man oppholder seg og bor i huset her. Få høydemeter opp fra stranda har man storslagen utsikt over øyer, kyst og Nordsjøen. Har du kajakk gir øyene vest for Råkeneset mange flotte opplevelser.

Råkeneset.
Råkeneset. Foto: Arne Lerum

Runde fyr

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av fugleøya Runde. Fyret er et av 80 fredede fyr i Norge og inngår i kystledsamarbeidet mellom DNT, Forbundet Kysten og andre. Fyrbygningene og fyrområdet er fredet etter Kulturminneloven.  Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent hytte med 24 senger fordelt på to rom med 6 senger.

Runde fyr.
Runde fyr. Foto: Line Hårklau

Veøystua

Enkel hytte på historiske Veøya i Romsdalsfjorden. Kun adkomst sjøveien med båt eller kajakk. Se info om DNT Romsdals kajakkutleie kun 3 km pa dling fra Veøystua.

Veøystua ligger flott til ved sjøen.
Veøystua ligger flott til ved sjøen. Foto: Maria Holo Leikarnes

Imarbu

Imarbu ligger på Nordmøre, og er den eneste av hyttene til Kristiansund og Nordmøre Turistforening som ligger nede ved sjøen. Beliggenheten gjør den til et attraktivt turmål også for kajakkpadlere. Ved Imarbu er et naust hvor det ligger to flotte geitbåter til disposisjon for alle som bruker hytta. I tillegg finner du fiskeutstyr, krabbeteiner og kokestasjon for krabbe i naustet. Her ligger med andre ord alt til rette for aktive dager for hele familien med middag rett fra havet som motivasjon.

Imarbu.
Imarbu.

NORD-NORGE

Gjælentunet

Gjælentunet ble i 2014 kåret til den vakreste kysthytta i landet og er ubetjent (uten proviant) og siste hytte på rutenettet over Saltfjellet, Beiarfjellet og ned Falkflågdalen langs sørvestsiden av Børvasstindan. Kjøkkenkrok, gassbluss og vedovn gir de samme fasilitetene som de fleste andre hyttene til BOT. Vann finner du i en kran 20 meter unna. For å bedre mulighetene til å komme denne veien er det lagt ut flytebrygge i sommerhalvåret ved naustet. DNT er i samarbeid med Forbundet Kysten og andre om kystledhytter, og Gjælentunet er en av dem.

Gjælentunet.
Gjælentunet.

Selfjordhytta

Midt blant Lofotens luftigste topper ligger Selfjordhytta. Med sin lette adkomst egner den seg ypperlig for familier. Hytta ligger lunt til på nordsida av Stormarkpollen innerst i Selfjorden inne i et plantefelt av gran. Den er et fint utgangspunkt for både korte og lange turer sommer som vinter.

Selfjordhytta.
Selfjordhytta. Foto: Marius Dalseg Sætre

Guvåghytta

Guvåghytta på Oksneset i Bø kommune ble bygget i 1999, og ble raskt Vesterålen Turlags mest populære hytte. Med robåter og seks kanoer til fritt utlån, klatrevegger rett ved hytta, 15 mål stor eiendom og flere hundre meter til nærmeste nabo, tilbyr hytta både idyll og aktivitet.

Guvåghytta i Vesterålen.
Guvåghytta i Vesterålen. Foto: Kristin Folsland Olsen

Gammelhuset i Skipsfjorden

Troms Turlags hytte Gammelhuset i Skipsfjorden er stedet for å nyte midtnattsolens vandring over havoverflaten eller om du bare vil være nært sjøen. Gammelhuset ligger i et grønt, vennlig landskap, omringet av høye, mektige fjell - enkelte strekker seg 1000 meter over havet. Her er fine turmuligheter, både på sletta og på fjellryggene.

Gammelhuset i Skipsfjorden.
Gammelhuset i Skipsfjorden. Foto: Harald Strand

Indre Syltevik

På nordøstspissen av Varangerhalvøya ligger denne lille hytta. Det er den østligste DNT-hytta og ligger lenger øst enn Istanbul. Hytta ligger på grensa til Varangerhalvøya nasjonalpark og Ytre Syltevika naturreservat i Syltefjorden et stykke vest for Hamningberg.

Indre syltevik.
Indre syltevik.

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 31. mai 2022