Lytt til «Utestemmer» 

DNTs friluftspodkast «Utestemmer» gir deg bredden av norsk friluftsliv.

Stadig flere nordmenn hører regelmessig på podkaster og i DNTs nye friluftspodkast «Utestemmer» inviterer friluftsjournalist Eivind Eidslott og Mari Stephansen kjente og ukjente gjester med. Målet med serien er å vise bredden i norsk friluftsliv og bidra med diskusjon, engasjement og entusiasme.

​​​​​​​«Utestemmer» kan du laste ned fra de mest populære podkast-plattformene. ​​​​​​​

Her er episodene som så langt er lansert:

TATT AV SKRED
Fotojournalisten og skikjøreren Thomas Kleiven ble tatt av et snøskred i Alpene i 2016. Det siste han tenkte på før han besvimte under snømassene, var kona og den vesle datteren hjemme i Norge. I denne episoden av DNTs «Utestemmer» forteller Thomas hele historien om den dramatiske skidagen, om hva de 30 minuttene under skredet har gjort med ham i ettertid og om hvilke forholdsregler han tar på skiturer i dag. 

KLATRELEGENDEN ROBERT CASPERSEN

Robert Caspersen er Norges mest meritterte klatrer. Han har vunnet NM i sportsklatring flere ganger og deltatt i verdenscupen. Han har klatret noen av de vanskeligste klipperutene vi har her i landet. Han besteg Trollveggen som 18-åring. Og han har senere stått i spissen for grensesprengende storveggsklatring i Himalaya, Patagonia og Antarktis. Men Robert har også opplevd klatringens mørke sider: han har mistet broren og flere gode venner i klatreulykker. Hvorfor fortsetter han å klatre? Hvor mye betyr klatring for Robert? Hva er det som driver ham? I denne episoden av DNTs podkast "Utestemmer" snakker vi om klatring – i utvidet forstand. 


TEMA:SNØSKRED

Toppturer og bratt skikjøring blir mer og mer populært. Hvordan kan vi best mulig sikre oss mot skredulykker? Hvilket utstyr – og hvilken kunnskap – bør vi ta med oss ut i fjellet? Hvilke vurderinger bør vi gjøre underveis? Og hvordan bør vi snakke sammen i turgjengen? I denne episoden av DNTs podkast Utestemmer snakker tindevegleder og skredobservatør Marit Svarstad Andresen om hvordan vi kan forberede oss best mulig til neste topptur på ski.


Foto: Ole Magnus Kinapel

THOR GOTAAS OM UTEDOER
Utestemmer tør der andre tier! I denne episoden av DNTs podkast tar vi et dypdykk i utedoens rike historie og studerer den i et helt nytt perspektiv. Gjesten vår - forfatter og folkeminnegransker Thor Gotaas - tar oss med på en ellevill reise fra romerske bad via middelalderen og helt fram til dagens 500 utedoer på DNT-hyttene rundt omkring i landet. 

Vet du hvorfor det henger så mange bilder av kongelige på norske utedoer? Vet du hva utedoene skjulte under krigen? Hvorfor er DNT eksperter på moderne utedoer? Og vet du hva «nattmannen» gjorde? Thor Gotaas har svarene på alt dette - og mye, mye mer.


MIRAKELET KARINA HOLLEKIM
Mange har hørt om Karina Hollekims fallskjermulykke i 2006, om alle operasjonene hun måtte gjennomgå, om den møysommelige opptreningen og den strålende deltakelsen hennes i NRK-programmet «Mesternes mester» mange år senere. Men det er ikke alle som kjenner til Karinas dramatiske forhistorie, livet som profesjonell skikjører, det første BASE-hoppet hennes på ski, det sterke forholdet til naturen – og dagens ønske om å ta barna med inn i friluftslivet. I denne episoden av DNTs podkast «Utestemmer» skal du få høre mer om alt dette.
LIVEPODCAST MED STEIN P. AASHEIM

Stein P. Aasheim er en av Norges største eventyrere – med en merittliste de færreste vil klare å matche. Aasheim har blant annet klatret Everest, Denali, Great Trango Tower og nordveggen på Eiger. Han har syklet gjennom Sahara, gått Norge på langs, padlet rundt Svalbard, gått til Sydpolen og bodd i ei fangsthytte sammen med familien i et helt år. Som gjest hos DNTs podkast Utestemmer forteller han utrolige historier fra flere av disse turene og forsøker å nærme seg svaret på hva som er meningen med livet. Intet mindre! Denne episoden av Utestemmer ble spilt inn med publikum i storsalen, på DNTs Utdanningskonferanse i oktober på Myrkdalen Hotel ved Voss.


HAUSTFERIE-TIPS
Det nærmar seg haustferie over heile landet. Sjølv om det går mot sesongslutt for dei betjente hyttene til DNT i fjellet, har fortsatt ti av dei opent til ut i oktober. Ei av dei er Gjendesheim i Jotunheimen og i denne episoden får du turtips frå Marius Haugaløkken, vertskap på Gjendesheim. Han kjenner Jotunheimen og Rondane betre enn dei fleste.


HARVEST-GRÜNDERNE
I 2013 ble «Harvest – et nettmagasin om natur, mennesker og miljø» startet av fire gode turkompiser. Siden den gang har «Harvest» blitt en viktig kanal for samtalene om friluftsliv og bærekraft i Norge – og et leirbål som svært mange har et nært forhold til. I denne episoden av DNTs podkast «Utestemmer» møter vi to av gründerne – Kjetil Østli og Torbjørn Ekelund. De forteller om alt fra veps, pinnsvin og vandrefalker til miljøjournalistikkens innebygde moralske pekefinger, lange fotturer og utfordringene ved å komme seg til Demmevasshytta.


EVENTYRER, KLATRER OG SMÅBARNSMOR CECILIE SKOG
​​​​​​​Cecilie Skog er kanskje den aller største profilen i norsk friluftsliv. Hun har besteget Mount Everest, gått til Nordpolen og Sydpolen, gitt ut en rekke bøker og vært programleder for flere populære tv-serier. I denne episoden av DNTs podkast «Utestemmer» forteller hun blant annet om da hun oppdaget tindene på Sunnmøre, om hvordan hun planla sine første ekspedisjoner, om den tragiske ulykken på K2 i 2008, om gleden ved å klatre vanskelige klipperuter – og om det nye friluftslivet sammen med døtrene Vilja og Vega.

VERTSKAPET PÅ SKOGADALSBØEN
Mange av oss har en drøm om å jobbe på en DNT-hytte høyt til fjells. I denne episoden av Utestemmer har programleder Eivind Eidslott gått fjelltur til Skogadalsbøen. Der besøker han det unge vertskapet Trine Marie Johansen og Ole Martin Moen som driver den populære turistforeningshytta vest i Jotunheimen, 14 kilometer fra nærmeste bilvei. Vi får høre om hverdagen til vertskapet, om hvor viktig det er å ha nok kald drikke i kranene, om ulike typer gjester og om små og store utfordringer på bøen.

SEILER OG EVENTYRER - MATS GRIMSÆTH

Mats har elsket livet til sjøs fra han var liten. I fjor seglet han over Nordatlanteren i storm og han har krysset Barentshavet tre ganger. Han er også naturfotograf og foredragsholder og dette i en alder av 24 år. Sist, men ikke minst, er han åpen om egen angst og har som hjertesak at flere av oss skal tørre å snakke om det som er vanskelig.

TURTIPS I NORD-NORGE

Mange drømmer om å bruke sommerferien i Nord-Norge. Utestemmer har reist til øya Skrova utenfor Lofoten for å høre måkeskrik, kjenne lukten av ramsalt hav og få turtips fra tre av de som kjenner Vesterålen, Troms og Lofoten best. Hvor tøff er egentlig Dronningruta i Vesterålen og hvor bør man legge turen for å oppleve midnattsolen på sitt beste? 

SOMMERENS TURTIPS

Mange planlegger små eller store eventyr til fjells i sommer. Utestemmer tar med seg DNTs turveiledere Britt Ingunn Tafjord Walle og Espen Opaker Moreite til den nye Fuglemyrhytta i Nordmarka i Oslo, så de kan gi oss oppdatert informasjon om forholdene i de største fjellområdene i Sør-Norge, tips om arrangementer og fine opplevelser i sommerfjellet og – ikke minst – gode råd til deg som er fersk på en turistforeningshytte. 

KNEKK HENGEKØYEKODEN - TURSØSTRENE 

Tursøstrene Stine og Hege Schultz Heireng, inspirerer svært mange med sine historier om hengekøyeturer og det nære friluftslivet – både gjennom foredrag, sosiale medier og i bøkene «Norges beste tureventyr» og «Kortreist» . I 2017 ble de kåret til «Årets Villmarkinger» og fikk tildelt «Friluftsprisen». I denne episoden av DNTs podkast «Utestemmer» blir vi med søstrene, og hengekøye-ekspertene, til Grefsenkollen i Oslo og lærer mer om hva som skal til for å gjennomføre en vellykket overnattingstur i hengekøye

NYFRELST TOPPTURENTUSIAST –​​​​​​​ ANNE LINDMO

Anne Lindmo intervjuer kjendiser og aktuelle gjester i sitt eget talkshow på NRK1. Men visste du at Anne er lidenskapelig opptatt av friluftsliv? Visste du at hun reiser til Jotunheimen og Lyngsalpene med én gang hun får anledning? I denne episoden av DNTs podkast Utestemmer har Anne byttet rolle og er vår gjest. Hør hva ordkunstneren tenker om single kvinner på DNT-hyttene, nærturer, Strava og om folk som strekker hendene i været på topptur. For å nevne noe. 

STORM OM VINDKRAFT – PER HANASAND
Vindkraftdebatten skaper storm både lokalt og nasjonalt – og fikk ny aktualitet da Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) i april la fram den nasjonale rammen for landbasert vindkraft. DNT er en av organisasjonene som jobber aktivt mot utbygging av nye vindkraftanlegg i sårbar natur. Derfor har vi invitert DNTs styreleder Per Hanasand til Utestemmer – for å snakke om DNTs engasjement, alternative energiløsninger og – ikke minst – verdien av friluftsliv i urørt natur. Utestemmers reporter Mari Stephansen har også pratet med olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP) og fått hans umiddelbare kommentarer på NVEs rapport.

ÅRETS TURJENTE – GURO KREMPIG
Gjennom fire tv-sesonger på NRK ble hele Norge kjent med «Villmarksbarna» og familien Krempigs friluftsliv i nord. Nå har storesøsteren i familien, Guro (19), tatt stafettpinnen videre og inspirerer mange med sitt allsidige turliv – både gjennom tv-serien «Eventyrjenter» og på sosiale medier. Guro ble nylig kåret til «Årets Turjente». Juryen skrev følgende i begrunnelsen: «Vinneren av Årets Turjente spiller på friluftslivets mange fasetter. Enten det er å lage middag på bålet en onsdagskveld, sette dype puddersvinger i eksponert terreng, henge mil etter mil bak en hundeslede, sanking fra matfatet naturen har å by på eller rett og slett å nyte naturens stillhet helt alene.»

HEMMELIGE HYTTER – MARIUS NERGÅRD PETTERSEN
Marius Nergård Pettersen er ekspert på DNT-hytter etter flere år som Fjell og Vidde-journalist og friluftsforfatter. Men nå har han kanskje blitt mest kjent som ekspert på bortgjemte og ukjente krypinn – etter at boka «Hemmelige hytter» ble en braksuksess. Her har han skrevet om hemmelige hytter som ligger skjult i hele landet – og det nesten ubeskrevete fenomenet der turfolk, jegere, uteliggere og motstandsmenn har bygd små, ulovlige krypinn der ingen andre går. Marius har også utforsket natur i alt slags vær og til alle årstider. Han har blant annet brukt to år i Nordland, gått seks måneder gjennom Oslos nære villmark og dratt på ulike mikroeventyr. I denne episoden av «Utestemmer» får du vite mer om hemmelige hytter – og kanskje få noen tips til hvordan du kan bygge ei slik hytte sjøl.

DE ALPINE REDNINGSGRUPPENE  TURE BJØRGEN
Så lenge tindesporten har eksistert har klatrere hjulpet hverandre når uhellet er ute. Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratt og utilgjengelig terreng, er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. Ture Bjørgen var med på å starte Rogaland Alpine Redningsgruppe i 1993. Nå har han skrevet boka «På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden» og i denne episoden av «Utestemmer» forteller han dramatiske historier fra norsk fjellredning.

MØRKEREDSEL – SIGRI SANDBERG
I denne episoden av «Utestemmer» møter vi forfatteren, friluftsentusiasten og Fjell og Vidde-skribenten Sigri Sandberg. Hun har akkurat gitt ut en ny bok med tittelen «MØRKE» – som har fått strålende kritikker. I bokprosjektet skulle Sigri utfordre sin egen mørkeredsel. Men etter å ha jobba med bokprosjektet i lang tid, er Sigri fremdeles mørkeredd – og har i tillegg blitt redd for noe helt annet; hva gjør alt det nye lyset med oss som mennesker?

TOPPTURER PÅ SKI –ERLEND SANDE
De siste årene har stadig flere blitt interessert i toppturer i vinterhalvåret. I denne episoden av DNTs podcast «Utestemmer» skal vi ta et dypdykk i nettopp toppturer – og derfor har vi invitert Erlend Sande som gjest. Han er ansvarlig redaktør i skimagasinet Fri Flyt og har gitt ut flere prisbelønte bøker om toppturer. Erlends forteller om sine favoritt-fjell, hvor vi finner de vakreste toppturene I landet og hva du bør tenke på når det gjelder utstyr og sikkerhet – uansett om du er nybegynner eller en erfaren toppturentusiast.

​​​​​​​«Utestemmer» kan du laste ned fra de mest populære podkast-plattformene. ​​​​​​​


Annonse

Skrevet av Oda Ruud Framstad 11. juli 2019