Den beste tida på fjellet

Skitur i Sylan.
Skitur i Sylan. Foto: Odd Harald Eriksen

Det er fortsatt rikelig med snø i fjellet og flere betjente hytter er åpne. Dra nå og få fjellheimen nesten for deg selv.       

Våren er helt klart den beste tida på fjellet, endelig begynner sola og varme.Det er noe eget å gå på ski uten å måtte pakke seg inn i klær fra topp til tå nå når dagene blir lengre og varmere.

Åpne hytter

Mange av de betjente hyttene fortsetter vintersesongen til 1. mai. I tillegg er så godt som alle selvbetjente og ubetjente hytter åpne.

Disse betjente hyttene er fortsatt åpne:

• Glitterheim (til 24. april)              
• Fondsbu (til 1/5)
• Gjendesheim (til 1. mai)
• Haukeliseter Fjellstue (helårs)
• Finsehytta (til 8/5 og 13-18/5)
• Krækkja (til 1/5)
• Geiterygghytta (til 1/5)
• Sota Sæter (helgeåpent til 1/5)

Nyt lange lyse dager i fjellet.
Nyt lange lyse dager i fjellet. Foto: Marius Dalseg Sætre

Fortsatt fint føre

Påskeforholdene holder seg i høyefjellet. Nok snø både i Ryfylkeheiane, på Hardangervidda, Jotunheimen, Skarvheimen, Breheimen, det blir mer snø jo lengre vest du kommer i Sør-Norge. Trollheimen, Sylan og Nord-Norge har masse snø. Sjekk føremeldingene for oppdaterte forhold. 

Vær obs på skredfare enkelte steder, og vær forsiktig i leområder hvor det samler seg fokksnø.  Det er skredfare med faregrad tre Vestafjells og i Nord- og Midt-Norge, sjekk varsom.no for detaljer.

Anbefalte vårskiturer

April og mai er vårskisesongen - her har vi samlet et lite knippe turer som garantert gir deg nok snø denne helga. Finn flere turforslag på ut.no.

Tafjordfjella.
Tafjordfjella. Foto: Tone Drabløs

​​​​​​​Rundtur på ski i Tafjordfjella
Det er helt nydelige forhold i Tafjordfjella nå! Med et par fridager og god værmelding er denne turen i Tafjordfjella enkel å gjennomføre sjøl uten bil. Du går fra Grotli på Strynefjellet og kommer ned igjen på Billingen noen kilometer lengre sør, uten å ha krysset dine egne spor en eneste gang.

Tredagers rundtur i Skarvheimen
Rundturen fra Finse til Geiterygghytta og Hallingskeid er en høyfjellstur av klassisk kaliber som du rekker på tre dager.Turen tar deg gjennom et variert terreng med flott utsyn mot Hallingskarvet, Sankt Pål, Hardangerjøkulen og Finsenuten.

Sveigen på Haukelifjell
Kort topptur med muligheter for bratt nedkjøring. Så lenge isen er trygg starter turen med å krysse Ståvatn. Oppstigning fra Ståvassvika via undertoppen (1490 moh.)Hvis det er nedkjøringen som er det viktigste med turen er ikke toppunktet et must. Fra 1490 moh. kan man kjøre ned samme vei som man gikk opp, eller velge det noe brattere alternativet på nord-østsiden av Grjothalsen.

Gaustatoppen
Fra Gaustatoppen har man Norges største utsikt målt etter areal, under  ideelle forhold ser man nesten en sjettedel av fastlands-Norges. Mange av dem som er oppe om vinteren, går på fjellski og velger letteste vei ned. Best nedkjøring finnes derimot i de sju rennene på østsida av fjellet (nord for tårnet på toppen).

Familievennlig skitur til Skjenegge i Jotunheimen 
Skjenegge  ligger sør for Bygdin, mellom Yksendalsbu og Fondsbu, og har hele Jotunheimen for sine føtter. Herfra ser du nordover mot Torfinnstindane, vestover mot Falketind, og mellom disse hele Jotunheimen.

Fra Lid til Høgabu i Bergsdalen
Ta det som en nydelig dagstur eller overnatt på Høgabu og utforsk området i Bergsdalen. Vinterruten følger stort sett sommerruten sørover og opp på vestsida av Gråfjellet og fram til hytta, men er tilpasset snøforholdene. Turen passer også for barn som er vant til å gå på ski. Lengde 4,4 km. Varighet 2-3 timer.

Trollheimen eller Sylan
De selvbetjente hyttene i Sylan og Trollheimen er perfekte baser for skiaktiviteter og varierte dagsturer. Et eksempel er Vassendsetra, ei trivelig selvbetjent tømmerhytte som ligger i ei setergrend i vestenden av Gjevillvatnet. Hytta er en fin base for skiturer i området rundt hytta, og det er ofte oppkjørte løyper innen rekkevidde.

Vårskitur på Saltfjellet
Med sola steikende i ansiktet er denne skituren fra nordsiden til sørsiden av Saltfjellet en vårskitur akkurat slik man vil ha den. Turen tar 3 dager, og hyttene er ubetjente.

Helgetur i Indre Troms
Selv om du bare har en helg til rådighet er fortsatt Indre Troms godt innenfor rekkevidde. Gappohytta ligger helt opp mot svenskegrensa og inviterer til spennende turer i nabolandets natur for den som har en dag å avse.

Vær obs på at DNT stenger flere hytter på Hardangervidda fra 1. mai til 10. juni, i kalvingsperioden til villreinen.

Mange velger å feire 17. mai til fjells. Her fra Skarvheimen.
Mange velger å feire 17. mai til fjells. Her fra Skarvheimen. Foto: Trond Rønneberg

Bli med på fellestur

Ønsker du nye utfordringer og nye venner? Prøv en fellestur med DNT. Vi har mange fine fjellturer å anbefale i vår.

PÅ SKI OVER SVARTISEN: TÅKEHEIMEN OG SNØTIND

Fellestur
20. mai 2022
(3 dager)

Tåkeheimen er kåret til Norges mest utilgjengelige hytte i turistforeningen. Turen til hytta, som ligger på 1073 moh, går over ...

Passer spesielt for Voksne
Arrangeres av Bodø og Omegns Turistforening

AVLYST. Vårskitur til Raubergshytta via Vakkerdalsbakken

Fellestur
20. mai 2022
(3 dager)

AVLYST ! Helg med vårskitur Vårskitur til Raubergshytta via Vakkerdalsbakken Fredag: Oppmøte klokken 18.00 ved Vakkerdalsbekken (ved garasjen der veien normalt ...

Passer spesielt for Voksne og Seniorer
Arrangeres av Kristiansund og Nordmøre Turistforening

Avlyst Skitur til Ålfotbreen. Samarbeidstur Keipen, Flora og Midtre Nordfjord Turlag

Fellestur
21. mai 2022
(1 dag)

3 turlag grenser mot topp-punktet på Ålfotbreen, som er Norges vestlegaste isbre og ligg på 1385 moh. Då er det gledeleg at ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av Keipen Turlag

Topptur Haukelifjell

Fellestur
21. mai 2022
(7 timer)

Om været og føre tillater - flott vårtopptur med randonee/telemarksski på Haukelifjell. Aktuelle topper kan for eksempel være Stavsnuten eller ...

Passer for alle
Arrangeres av Vinje Turlag

Skitur på Folgefonna

Fellestur
22. mai 2022
(9 timer)

Opplev Folgefonna på sitt vakraste. Ein vårskitur på fonna i mai er noko alle bør få med seg. Då er ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av Kvinnherad Turlag

Skitur til Skåla

Fellestur
22. mai 2022
(1 dag)

Skitur til Skåla 22 mai. Turen går berre i fint ver! Oppmøte på Best stasjon Sandane kl 08.00, eller på parkeringsplass ...

Passer for alle
Arrangeres av Midtre Nordfjord Turlag

Josten på langs med TTF

Fellestur
25. mai 2022
(5 dager)

Siste helg i mai skal vi repetere den originale ruta fra 1788 da Ole Bøyasva gikk fra Fjærland til Erdal ...

Passer spesielt for Fjellsportinteresserte
Arrangeres av TT Fjellsportgruppa

Kristi Himmelfartsdag på Okstindbreen

Fellestur
26. mai 2022
(1 dag)

Turen starter fra Melkerhella ved Tverrå(vinterparkeringen) så tidlig som mulig for å få mest mulig ut av dagen i Okstindmassivet. Deltagerne ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom, Seniorer og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av Hemnes Turistforening

Topptur til Rundtinden (ski)

Fellestur
29. mai 2022
(1 dag)

OBS: Dato annonseres senere. Månedsskifte mai/juni. Avhengig av vær- og snøforhold samt åpnet vei til fjells. Topptur til Rundtinden. Turen ...

Passer spesielt for Voksne og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av DNT Narvik

Pinsecamp i Romsdalen

Fellestur
3. juni 2022
(4 dager)

Vi utnytter lange, lyse dager i mai og reiser på langhelg til toppturmekkaet Romsdalen. Her kan vi svinge oss ned fra ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av DNT fjellsport Oslo
Se 17 flere turer og aktiviteter  

Annonse