Statsbudsjettet: – Ikke et budsjett for friluftslivet
– Skuffer friluftslivet på vei inn i Friluftslivets år, sier Dag Terje Klarp Solvang, Generalsekretær i Den Norske Turistforening, om regjeringens forslag til statsbudsjett.
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 ble presentert mandag 7. oktober.
– 2025 er Friluftslivets år, men det synes ikke i dette budsjettforslaget, som skårer dårlig på både folkehelse, natur og friluftsliv. Vi står midt i en naturkrise og vet at mange sliter med både fysiske og psykiske helseproblemer. Nettopp da trenger vi friluftslivet, og nettopp da er det alvorlig at regjeringen leverer et så svakt friluftslivsbudsjett som dette, sier Dag Terje Klarp Solvang.
Friluftsliv: – Holder ikke det de har lovet
Regjeringen har lovet å styrke tilskuddsposten for friluftslivsformål i forbindelse med Friluftslivets år 2025. Nå viser det seg at økningen tas fra annen friluftslivsaktivitet. Det reagerer Solvang kraftig på.
– Regjeringen bryter sine egne løfter. Vi var mange som feiret da regjeringen lovet å styrke støtten til friluftslivet i forbindelse med Friluftslivets år, men nå trekker de i realiteten gaven tilbake. Det er virkelig provoserende, sier en skuffet Solvang, og fortsetter:
– Med friluftslivets år vil vi få enda flere med ut på tur og lage en folkefest i naturen. Den feiringen virker det ikke som at regjeringen har lyst til å være med på.
Det er heller ikke foreslått å tilbakeføre støtten til turportalen ut.no, som ble kuttet i 2023. Portalen har årlig over 7 millioner besøkende.
– Turportalen ut.no bidrar til at flere kan komme seg ut på tur, og ta trygge og gode valg når de ferdes i naturen. Det er synd at regjeringen ikke ser verdien av dette, fortsetter generalsekretæren.
Natur: – Svikter naturen når det gjelder
Solvang mener videre at regjeringen ikke gjør nok for å stanse og reversere tapet av natur i statsbudsjettet.
– Bare uker etter at vi ble lovet en historisk innsats for naturen, ser vi at flere av natursatsningene fra fjorårets budsjettforlik i Stortinget er tilbakestilt. Bit for bit bygger vi ned naturen vår, og nå haster det handling. Likevel svikter regjeringen naturen når det gjelder, sier Solvang.
Han mener det er positivt at regjeringen setter av midler til mer kunnskap om natur og til restaurering av ødelagt natur, men at dette er langt fra tilstrekkelig for å stanse og reversere naturtapet.
– Dette holder ikke. Blant annet foreslås det et stort kutt i potten for å ivareta naturmangfold i kommunes arealplanlegging. Regjeringen virker ikke å ha tatt innover seg at vi står midt i en naturkrise og overlater problemene til neste generasjon, fortsetter han.
Svak folkehelseprofil
Solvang mener også at budsjettet leverer dårlig for folkehelsen og viser blant annet til at posten mobilisering mot ensomhet, som ble kuttet i fjor, ikke er tilbake i år – til tross for at ordningen skulle ha vart ut 2025.
– Å satse på det enkle friluftslivet er noe av det viktigste norske politikere kan gjøre for å styrke folkehelsen. Likevel velger regjeringen å kutte i lavterskel friluftslivsaktivitet. Det er svært bekymringsverdig, og i det lange løp vil det bli dyrt, fortsetter generalsekretæren.
DNT har etterlyst en ny tilskuddsordning for aktivitetstiltak i regi av frivillige organisasjoner, med mål om å få flere i aktivitet i nærnaturen sin. Heller ikke dette ligger inne i budsjettet.
– Det organiserte friluftslivet får mennesker som ellers ikke ville vært i aktivitet, med ut på tur. Det er knallviktig for å forebygge sykdom, ensomhet og helseplager, og langt billigere enn å behandle. Regjeringen gjør seg selv en bjørnetjeneste når de kutter i disse ordningene, sier Solvang.
Han mener de kommende budsjettforhandlingene på Stortinget blir svært viktige.
– Nå gjelder det virkelig. Vi setter vår lit til at SV og de andre partiene på Stortinget får forhandlet frem et sterkere budsjett for naturen, folkehelsen og friluftslivet enn dette, avslutter Solvang.