Til Aktuelt

Ny Historisk vandrerute i Finnmark

Nå kan du følge i fotsporene til 1600-tallets postbud. Postruta fra Alta til Karasjok tar fem dager og byr på store naturopplevelser og samiske kulturmiljøer.

Publisert: 28. september 2023
Nyheter
Postruta er ni mil lang, og gås på fem dager. Foto: Rune Sjøsted. Foto:

2. september lanseres en av de gamle postrutene over Finnmarksvidda som Historisk vandrerute i samarbeid mellom Riksantikvaren, Alta og Omegn Turlag og DNT nasjonalt. Ruta som ligger i det samiske kjerneområdet, er en del av det gamle rutenettet over Finnmarksvidda som blant annet ble brukt til postombæring.  

– Jeg er stolt av at vi i DNT med turlaget i spissen, sammen med samarbeidspartnere og lokale eksperter, kan inspirere turfolket til å oppleve Finnmarksvidda på denne måten! Jeg tror kombinasjonen av spektakulære omgivelser, naturopplevelser og kultur kommer til å slå an, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Les også: Historiske vandreruter

Annonse:

Tur med historie er populært 

En Historisk vandrerute er en turrute som går langs en gammel sti eller et veifar hvor det har vært ferdsel i tidligere tider. Postruta blir historisk vandrerute 17 i samarbeidet mellom DNT og Riksantikvaren.  

Alta og Omegn Turlag har i tre år jobbet med historieinnsamling og ny merking av den historiske ruta for å kunne lansere den som Historisk vandrerute. Stipendiater ved UiT - Norges arktiske universitet i Alta har bidratt med historisk dokumentasjon og formidling. 

– Historiske vandreruter gir opplevelser i nåtiden og kunnskap om fortiden, og er sporene etter mennesker i landskapet. Noen ganger små spor, andre ganger dramatiske, men alltid viktige historier om oss som har bodd i dette landet, sier riksantikvar Hanna Geiran. 
 
– Finnmarksvidda er lettgått, åpen og mektig som turområde, og denne østlige delen går i et område med lite ferdsel. Her kan du skimte Gaisene og Stabbursdalen i nord, Finnmarks største innsjø Iešjávri i vest, og komme ned i furuskogen i Karasjok, forteller Vigdis Nygaard som er styreleder i Alta og Omegn Turlag.

Samiske kulturminner og severdigheter på turen 

Turen er ni mil lang, og gås på fem dager. Langs hele ruta finnes det mange spor etter fangst og bosetning, helt i fra steinalder til nyere tid. 

Det er overnattingsmuligheter på Reinbukkelvhytta, den ubetjente DNT-hytta Bojobæski, og på Ravnastua, en av de tre gjenværende Statens stuer på Finnmarksvidda. Det anbefales minst én overnatting i friluft (telt) på strekningen mellom Bojobæski og Ravnastua, men det jobbes med å etablere en enkel overnattingsmulighet halvveis ved Stiippanávži. 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem