Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Møt DNT på Arendalsuka!

Barns frie lek i naturen, fremtidens naturbaserte turisme og dilemmaene knyttet til friluftsliv i villreinsområder – dette er noen av temaene DNT skal debattere under Arendalsuka 11.-15. august.

DNT møter politikere og publikum til samtale og debatt i Arendal.
Foto: Marius Dalseg Sætre

Tradisjonen tro deltar DNT på Arendalsuka for å delta i debatter, være tilgjengelig for publikum og møte samarbeidspartnere og andre relevante samfunnsaktører. Du finner oss i Aust-Agder Turistforenings tursenter i Langbryggen 21, rundt Hytta på hjul, som vil stå rett innenfor Gjestehavna bystrand, og på følgende arrangementer:  

Tirsdag 12. august 

padler utenfor kysthytte drevet av DNT
Seilerhytta ved Tvedestrand er en av stoppene på ekspedisjonen til kystledsamarbeidet.

Fra hytte og fyr til Arendalsuka  

Gjennom sommeren har kystledsamarbeidet vært på en unik ekspedisjon langs norskekysten, der målet er å sette søkelys på kystfriluftsliv, allmennhetens tilgang til strandsonen og den uvurderlige innsatsen fra frivillige. Fra Lindesnes kommer roere i tradisjonsbåter og fra Verdens Ende kommer padlere i kajakker, som alle samles på Torungen fyr 11. august før de tar seg inn til Arendal sentrum på morgenen tirsdag 12. august.  

På Gjestehavn bystrand står DNTs nye generalsekretær Inger Lise Blyverket og representanter fra hele friluftsfamilien klare for å ta dem imot og markere Friluftslivets år 2025.

De som ønsker, kan være med på å gå i samlet flokk til Arendal kultur- og rådhus, der vi får med oss friluftsdebatt på Arendalsukas hovedprogram: Friluftsparadokset: Er vi i ferd med å ødelegge den naturen vi er så glade i? 
 
Hvor og når: Gjestehavn bystrand, kl. 8.30 

Er vi forberedt på fremtidens turisme?

Daglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck, deltar i debatt om turistnasjonen Norge. Det er forventet en vekst av utenlandske turister til Norge på 30 prosent, slik at disse turistene vil nærme seg 15 millioner i året i 2035. I det offentlige ordskifte møter vi en flom av ulike synspunkter på dette; fra omfavnelse av alt til turisthat. Hvordan vil vi at turismen skal utspille seg i Norge? Hvem ønsker vi velkommen, hvordan kan vi sørge for at de får oppfylt sine drømmer og vi som samfunn får igjen det vi vil ha? 
 
Hvor og når: MS Sandnes, Langbryggen, kl. 9-9.45. 

Veien til et grønnere friluftsliv

Dame ved symaskin
ReTuren jobber for et mer bærekraftig friluftliv, og vil gjerne ha deg med!

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til forbruk av turtøy og -utstyr. Samtidig vet vi at produksjon av tekstiler og sko står for en betydelig del av verdens klimagassutslipp og bruker store mengder vann og forurensende kjemikalier. 
 
ReTuren er DNTs syverksted. Gjennom reparasjoner, kurs, informasjonsdeling, redesign og produksjon har Returen som mål å bidra til et enda grønnere friluftsliv og mindre forbruk av friluftslivsutstyr. 
 
I dette arrangementet vil du høre mer om konseptet Returen og hva DNT og du som enkeltperson kan gjøre for å redusere friluftslivets fotavtrykk. I tillegg utfører Returen reparasjoner av friluftsklær under Arendalsuka – så ta gjerne med et plagg som trenger å fikses. 
 
Hvor og når: Tursenteret til Aust Agder Turistforening, Langbryggen 21, kl. 12-12.30 
 

Sports for nature: Can competition inspire conservation

Sammen med blant andre ultraløper Kilian Jornet deltar daglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck, i denne debatten om spenningen mellom utendørsidrett og naturvern. Etter hvert som idrettsarrangementer blir større og hyppigere, blir også deres økologiske fotavtrykk større. Kan idrettsutøvere, arrangører og naturvernere samarbeide for å sikre at idretten beskytter den samme naturen den feirer?

Hvor og når: Altinget scene, kl. 13-13.50

Bålkaffe ved Frivillighetsteltet

Norsk Friluftsliv og tilhørende organisasjoner inviterer til bålkaffe og prat utenfor før debatt om barns frie utelek (se under). 

Hvor og når: Frivillighetsteltet, kl. 15.30-16.30 
 

Fra fri lek til skjermtid: Er den oppvoksende generasjon i ferd med å bli stillesittende sofagriser? 

DNT er medarrangør og deltar med generalsekretær Inger Lise Blyverket i denne debatten barns frie lek ute. Undersøkelser viser en langsiktig negativ og alarmerende trend i barns utelek. Barn tilbringer stadig mindre tid i naturen, og mer inneaktivitet, flere organiserte aktiviteter, tidsklemma og økt skjermbruk pekes på som viktige hindre for å være ute i nærnaturen.  

Hva blir de langsiktige konsekvensene av at barn leker stadig mindre ute? Hva mister barna når de ikke får utvikle en naturlig relasjon til naturen? Hvilken betydning har dette for deres helse, kreativitet, motoriske utvikling og fremtidige miljøengasjement? Og hvordan kan vi snu den negative trenden?

Hvor og når: Frivillighetsteltet, kl. 16.30-17.30

Onsdag 13. august

mann i kajakk på strand
DNT ung er tilstede på Arendalsuka og snakker med politikere og publikum.

DNT ung møter ungdomspolikere

DNT ung møter ungdomspolitikere til morgenbad og en prat om friluftsliv og ung frivillighet.

Hvor og når:  8.30-9.30 Gjestehavna bystrand

Friluftsliv for alle: En menneskerett eller et privilegium?

Fagsjef folkehelse og inkludering, Marte Bulie, deltar i denne debatten om hvordan vi kan tilrettelegge for at sårbare grupper kommer seg mer ut i naturen. I Norge er naturen vår stolthet, og friluftsliv vår kulturarv, men ikke alle har lik tilgang til dette.  

Hvor og når: Samfunnsteltet, kl. 10-11

Veien til et grønnere friluftsliv

Vi gjentar arrangementet fra tirsdagen, slik at enda flere får delta. 
 
Hvor og når: Tursenteret til Aust Agder Turistforening, Langbryggen 21, kl. 12-12.30

Frivilligsamling

Vi samler frivillige fra Aust-Agder Turistforening til en hyggelig stund med generalsekretær Inger Lise Blyverket og andre fra DNT-familien.

Hvor og når: Tursenteret til Aust Agder Turistforening, Langbryggen 21, kl. 13.30-14.30

Torsdag 14. august

Vil Norge ofre villreinen på allemannsretten og hytteutbyggingens alter?

Seksjonsleder, natur og bærekraft, Ingeborg Wessel Finstad, deltar i debatt om villreinen og tiltakene som blir gjort for å redde bestanden. Er det som vedtas, nok for å senke presset tilstrekkelig til at villreinen skal overleve på lang sikt? Strider kraftige restriksjoner på ferdsel og arealbruk mot nordmenns tilvante allemannsrett og forbruksmønster? Vil vi ofre villreinen framfor bit for bit utbygginga av hytter, fornybare energi og ferdsel overalt? Og dersom vi ikke vil det, hvordan skal vi gi villreinen livsvilkår som gir bærekraftige stammer

Hvor og når: Teaterplassen 2, kl. 14.05-14.50.

Hele uka - besøk DNT-hytta på hjul!

to personer står i døra på DNT-hytta på hjul
Sjekk innom DNT-hytta på hjul for hyttekos og friluftsprat!

DNT-hytta på hjul står ved Gjestebrygga og er åpen for alle som har lyst til å titte. Det vil også være en del aktivitet knyttet til hytta – og det blir mulighet for noen heldige utvalgte til å overnatte i hytta. Mer info kommer!

Andre arrangement

I tillegg til arrangementene DNT deltar i selv, anbefaler vi friluftsinteresserte å få med seg følgende:

Friluftsparadokset: Er vi i ferd med å ødelegge den naturen vi er så glade i?

For første gang er friluftsliv på hovedprogrammet i Arendalsuka. På vegne av friluftsorganisasjonene stiller generalsekretær Bente Lier fra Norsk Friluftsliv i denne debatten som tar for seg friluftslivets store dilemma: At den unike norske naturen som vi viser fram, og har store inntekter fra, samtidig forvitrer og svekkes. 
 
Nedbyggingen av norsk natur er godt dokumentert de siste årene. Også friluftslivet legger press på naturen. Hvordan skal vi stoppe nedbygging og ta vare på naturtyper og arter, samtidig som vi bruker den og har inntekter fra turisme? 
 
Hvor og når: Arendal kultur- og rådhus, tirsdag 12 august kl. 10-11. 

Varierte læringsarenaer gir flere skolevinnere: Hvorfor la elevene sitte inne, når alt håp er ute 

Norsk Friluftsliv er arrangør for denne debatten, som stiller spørsmålet: Hvorfor er ikke naturen en systematisert del av skolen?  
 
De mange fordelene med uteskole er grundig dokumentert, men til tross for dette bruker kun få skoler utendørsundervisning som en fast del av pedagogikken. Hvordan kan vi skape en skolehverdag som er like variert og dynamisk som den naturen vi har rett utenfor døren! 

Hvor og når: Frivillighetsteltet, tirsdag 12. august kl. 14.30-15.30. 
 
 
 
 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem