Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Husk fjellvettreglene i påsken

Påsken har startet, og mange skal til fjells. DNT og Røde Kors minner om å ta med Fjellvettreglene som en del av turplanleggingen i ferien.   

Publisert: 23. mars 2024
Nyheter
en gruppe mennesker som sitter rundt et bord med kart og planlegger fjelltur
En god påsketur innebærer god planlegging, nødvendig utstyr, og det å gjøre gode vurderinger underveis. Foto: Marius Dalseg Sætre

Helt siden Fjellvettreglene ble relansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag. 25. mars står Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) klar fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo Sentralstasjon for å be folk huske på Fjellvettreglene på påsketuren.

Bruk Fjellvettreglene i planleggingen 

De ber påskefolket å ta en fot i bakken før de drar ut på påsketur. En gjennomgang av innholdet i fjellvettreglene er like viktig som en gjennomgang av alt utstyret før tur: 

-Bruk frokosten til en prat rundt bordet om hva Fjellvettreglene betyr for dere. Har vi en alternativ dersom været endres underveis på turen? Er vi stødig nok på navigasjon – og har vi med nok mat og drikke? Å ta seg tid til å stille seg selv og resten av turfølget slike spørsmål kan være avgjørende, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. 

Fjellvettreglene

Vi ferdes mer ute i naturen, og vi bruker den på stadig flere ulike måter. Fjellvettreglene hjelper deg å planlegge og gjennomføre en fantastisk tur – som også er trygg.

Les Fjellvettreglene her
Les Fjellvettreglene her

Husk nødvendig utstyr

På tur i vinterfjellet er det ekstra viktig at man kler seg etter vær og forhold, og har hodet med seg når man pakker sekken. Ha alltid med utstyr slik at du kan hjelpe deg selv og andre.

Følger du Fjellvettreglene, ligger alt til rette for en fin og sikker naturopplevelse. Selv om det er fint vær må du ha med deg ekstra klær, mat og drikke og det utstyret som turen og terrenget krever.

Pakkeliste for vinterturen

Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet.

Dette bør du ha med på vintertur
Dette bør du ha med på vintertur

Drømmer du om påsketur?

Drømmer du om påske på fjellet? DNT har 580 hytter og 4300 kilometer merkede vinterruter som står klar for å ta i mot deg. På denne siden finner du de fineste påsketurene, de beste påskehyttene og de beste aktivitetstipsene.

Få påsketips her
Få påsketips her

Vil du lære mer? Ta et vinterkurs med DNT

Vis alle i DNTs aktivitetskalender

Slik bruker du kart og kompass

Vil du lære mer? Her får du en kort innføring i bruk av kart og kompass. Prøv og feil, og prøv igjen.

Slik bruker du kart og kompass
Slik bruker du kart og kompass

Slik er vinterrutene merket

Vinterrutene på fjellet er merket med naturkvist. Noen få er merket med bambus- eller plaststikker. Fjellrutene er bare merket deler av vinteren, men noen få er permanentmerket med staker, staur, maling på trær, plastbånd eller på annen måte. Nesten alle skogsløyper er permanentmerket. Merkingen utføres av turistforeningene, hoteller og lokale organisasjoner.

Merk: 

  • De fleste steder står merkingen til den faller av seg selv, men rutene blir ikke vedlikeholdt etter datoene som er oppgitt. Noen få steder fjernes kvisten etter siste merkedato.
  • Merkinga kan bli forsinket eller falle bort på grunn av vær- og føreforhold som gjør det umulig å få satt ut kvisten.
  • Ruter som har vært merket tidligere kan i år være tatt bort grunnet økt rasfare eller spesielle hensyn til dyreliv.
  • Vær oppmerksom på at ruta inn til en hytte kan være merket uten at hytta er åpen fordi den leder videre til en annen hytte som er åpen.

Les mer om Kvisting og vintermerking her. 

Unngå snøskred på topptur
Haukeliseter. Mars 2020.

Unngå snøskred på topptur

Toppturer og bratt skikjøring blir mer og mer populært. Hvordan kan vi best mulig sikre oss mot skredulykker? Hvilket utstyr – og hvilken kunnskap – bør vi ta med oss ut i fjellet? Hvilke vurderinger bør vi gjøre underveis? Og hvordan bør vi snakke sammen i turgjengen? Les deg opp og få en grundig innføring i det du trenger å vite om skred og skredfare.

Les videre

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem