Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Frokostkåring: Denne DNT-hytta stakk av med seieren

Glitterheim stakk av med prisen for beste frokost, men også andre hytter kan juble over frokost-skryt. DNT tror flere vektlegger matopplevelser når de legger årets ferieplaner.

Publisert: 11. april 2025
Nyheter
solfylt rom hvor det står en tallerken med brød og pålegg.
Den betjente DNT-hytta Glitterheim stakk av med prisen for beste frokost. Foto: Linn Holstad Hines

I fjor spurte vi gjestene på våre betjente hytter om hva de syntes om frokosten på de ulike hyttene. Responsen på kåringen har vært overveldende positiv, og DNT-hytta Glitterheim i Jotunheimen kan nå smykke seg med seieren i DNTs Frokostkåring 2024.

– Dette var en hyggelig overraskelse å få langt inne på fjellet, Tone og Knut Vole.

De er vertskap på Glitterheim, og er nå i full gang med å gjøre klar til påsken.

– En flott dag i fjellet starter alltid med en god frokost! Nå gleder vi oss til påske og blide påskegjester som skal oppleve fjellheimen vår, sier vertskapet.

Store matopplevelser i fokus

DNT har lenge jobbet med satsing på mat, der bærekraft, naturopplevelser og matopplevelser går hånd i hånd. Med flere lokale råvarer og fokus på bærekraft har DNTs betjente hytter blitt enda bedre på mat.

– Gratulerer så mye til Glitterheim! Et av høydepunktene med å besøke en DNT-hytte er den gode maten. Når du besøker en DNT-hytte kan du forvente å få en frokost som gir energi, smaker godt og er i tråd med det DNT ellers står for: Det naturvennlige, inkluderende og enkle friluftslivet, sier Tor Kåpvik, generalsekretær i DNT.

snødekt fjellandskap hvor man ser noen hus et stykke unna. Det er blå himmel
Glitterheim ligger i 1400-meters høyde nordøst i Jotunheimen med noen av de flotteste omgivelsene utenfor hyttedøra. 

Flere steder er DNTs hytter i ferd med å fylle seg til påsken, og allerede nå ser DNT at flere er i gang med å planlegge sommeren på en DNT-hytte. Kåpvik tror blant annet det henger sammen med mattilbudet på DNTs hytter.

– Jeg tror noe av grunnen er at flere søker seg mot lokale og autentiske opplevelser i tråd med naturen og det kortreiste, og at flere prioriterer bærekraft når de planlegger ferien. God mat er en del av turopplevelsen, og på DNT-hyttene får du flere lokale smaker. Det tror jeg flere setter pris på, sier Kåpvik.

Han tror at flere reisende ønsker seg lokale råvarer og mat med et lokalt preg. Med påsken rett rundt hjørnet, står rundt 30 betjente DNT-hytter klare til å ta imot sultne turgåere.

– God mat er en god del av turopplevelsen. Vi ønsker at flere skal få oppleve det området man er på besøk i har å by på. Lokale oster og skinker, syltetøy og gode råvarer - dette landet har ikke bare flott natur å by på. Det vil vi bidra til at flere får nyte, slår Kåpvik fast. 


Koselig, lokalt og hjemmelaget

DNT-hytta Glitterheim sin frokost endte opp med en gjennomsnittlig vurdering på 4,85. En hjemmekoselig frokostopplevelse med lokale og hjemmelagde produkter, blir flere ganger nevnt i svarene.  

Her er et utdrag fra en av de positive tilbakemeldingene:

«Frokosten var en bombe av en start på begge dagene vi hadde på fjellet; helt nye smaker i form av reinsdyrleverpostei og granskuddgele; wow; inspirerende, energigivende og superdigg! Eggene var eksepsjonelle; ikke bløte, ikke harde; men en diplomatisk mellomting som gjør alle til lags. Skulle gjerne blitt hele sommeren og spist meg sunn på det hjemmelagede knekkebrødet. Takk for oss!!»

Det er ikke første gang Glitterheim blir hyllet for sitt gode arbeid.

Familien Vole har vært vertskap på turisthytta i fire generasjoner, og i 2019 fikk de Friluftslivets Hederspris for sitt imponerende virke siden hytta ble åpnet i 1901. I dag er det Tone og Knut Vole og sønnen Ola som tar imot fjellfolket. 

En mann og en same som står og smiler til kameraet. Hun har på seg et forkle
Tone og Knut Vole er fjerde generasjon Vole til å være vertskap på Glitterheim. I 2019 fikk de Friluftslivets Hederspris for sitt arbeid. Foto: Daniel Jacobsen 

Disse hyttene fikk også pris

Glitterheim var ikke alene om å få pris i forbindelse med frokostkåringen.

Lite slår lukten av nybakt brød på morgenen, og dette var gjestene på Kobberhaughytta svært begeistret over. Høy kvalitet og ferskhet på bakevarer gjør at hytta i Nordmarka får tilsendt planketten «Beste bakverk DNT-frokosten 2024».

Allergier? Vegetarianer? Ingen problem for DNT-hytta Storerikvollen i Sylan. 

bilde av en frokostbuffe
DNT-hytta Storerikvollen i Sylan fikk prisen "Beste utvalg". Så her finner nok de fleste noe de liker til frokost! Foto: Jonny Remmereit

«En av de positive tilbakemeldingene Storerikvollen fikk om frokosten: 
Fantastisk gode påleggsvarianter, med eggesalat, italiensk salat, hummus og ALT! For ikke å snakke om det gode brødet med tørket frukt. Frokosten og nista gjorde en lang fjelltur i regnvær 10 ganger lettere!»

De stikker av med prisen «Beste utvalg DNT-frokosten 2024». 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem