– Må finne løsninger for både villreinen og friluftslivet
I dag ble tiltaksplanene for villreinsområdene Snøhetta, Knutshø og Rondane sendt på høring fra regjeringen. – Vi håper de endelige planene gjør mer for å stoppe nedbyggingen av villreinens områder, men skal uansett ta vår del av ansvaret, sier DNT.

Villreinen i Norge har, som følge av bit for bit-nedbygging, fått stadig mindre leveområder. Klima- og miljødepartementet utarbeider derfor tiltaksplaner for å bedre situasjonen, og i dag ble de tre første planene presentert. Som ventet er det blant annet foreslått store endringer i tilbudet til DNT.
– Vi vil bidra til å bedre situasjonen for villreinen og står klare til å gjennomføre flere tiltak, som for eksempel å legge ned stier og å redusere åpningstidene på hytter, som vi også har gjort tidligere. I tillegg skal vi fortsette å holde hytter stengt i kalvingsperioden og spre informasjon om hensynsfull ferdsel, sier Ingeborg Wessel Finstad, seksjonsleder for natur- og bærekraft i Den Norske Turistforening (DNT).
Frykter fortsatt nedbygging
Finstad frykter samtidig at det legges opp til tiltak som får store konsekvenser for friluftslivet og allemannsretten, mens nedbyggingen av fjellnaturen fortsetter. Dette advarte flere partier på Stortinget mot da de behandlet villreinmeldingen i fjor vår.
– Jeg frykter at vi havner i en situasjon der friluftslivet rammes uforholdsmessig hardt, uten at vi lykkes med å bedre situasjonen for villreinen. Departementet skriver selv at tiltakene som nå foreslås, ikke er nok for å stanse den negative utviklingen, blant annet fordi de i liten grad retter seg mot den helhetlige arealforvaltningen av villreinfjellet, fortsetter Finstad.
Etterlyser politisk vilje
Finstad etterlyser en helhetlig tilnærming og politisk vilje og mener det nå er avgjørende at alle parter bidrar.
– Det må gjøres mer for å stoppe nedbygging av villreinens leveområder. Og ikke minst må staten legge penger på bordet for å legge veistrekninger i tunell slik at vi kan restaurere kritiske trekkveier for villreinen, sier hun.

Prosessen videre
Klima- og miljødepartementets utkast til tiltaksplaner skal nå på høring, med frist 4. juni, før de endelige planene vil bli vedtatt.
I tillegg til tiltaksplanene for villreinområdene Snøhetta, Knutshø og Rondane, følger DNT prosessene med tiltaksplaner for Hardangervidda, Nordfjella og Setesdal-Ryfylke/Setesdal Austhei. Det er ventet at flere av disse planene vil bli sendt på høring i løpet av våren 2025.
Finstad sier at DNT nå vil gå i videre dialog med departementet om de foreslåtte endringene.
– Både villreinen og friluftslivet er verdt å ta vare på. Det er åpenbart at vi trenger en kursendring i måten vi forvalter fjellnaturen vår på, men det må skje på måter som sikrer allmenhetens mulighet til å oppleve urørt fjellnatur. Vi skal nå sette oss nøyere inn i høringsforslaget og er innstilt på god dialog videre, avslutter Finstad.
Se også

