Logo
Til DNT.no forside
To jenter aker på magen ned bakke

11 vinteraktiviteter barna vil fryde seg over

Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre sammen med barna i vinter. Det skal som regel lite til for at barna synes uteaktiviteter er gøy, det viktigste er ofte at de voksne deltar i leken.

1. Gå på skøyter

Barn på skøyter
Det er mange fine skøytebaner landet rundt.

En tur til skøytebanen er populært blant både barn og voksne, og tar man med noe godt å spise på i pausen og kakao på termosen er dagen komplett. Husk at det aldri finnes trygg is, bare trygge skøyteløpere.

Dersom man skal gå på skøyter på et islagt vann bør man ha isvettkurs, og ha med nødvendig sikkerhetsutstyr som ispigger. Les mer her.

Har du ikke skøyter? Ofte har BUA og andre utlånssentraler gratis utleie av skøyter, og bruktbutikker som fretex og finn.no er ypperlige plasser for å finne brukte skøyter. 

2. Lag en flaskebane

Fyll en flaske ¾ med vann, finn en bratt skråning og slipp kreativiteten løs! Flasker brekker hverken bein eller er plaget med blåmerker, så her kan man kjøre bratt, vilt og utfordrende. Bygg hopp, tunneler, looper og dropp - flasken er med på alt. Det er enklest å bygge gøyale flaskebaner i kramsnø, men man kan lage baner i alle typer snø.

3. Turbingo

TurbingoMed TurBingo blir turen til en spennende konkurranse for både barn og voksne. Last ned og skriv ut bingoen ved å bruke QR-koden over til høyre, eller tegn en bingo sammen før dere drar på tur.

Avtal når man får bingo. Er det etter en rad, når man har krysset av 10 ruter, eller den som klarer flest på 30 minutter? Førstemann som roper BINGO vinner! 

Last ned: 

4. Gå på sporjakt

Vakkert vinterlandskap med snøkledde trær.
Se etter dyrespor i snøen og lær deg å gjennkjenne hvilket dyr det tilhører! 

Se etter spor i snøen neste gang dere er på tur! Sammen kan dere finne ut hvilke dyr som har gått i skogen før dere, og finne ut om det var ett eller flere dyr, og om de har hoppet, gått, eller løpt - og kanskje finner dere spor etter at de har tatt seg en hvil? Ved å lære oss å gjenkjenne dyrespor får vi vite mer om hva dyrene driver med og hvor de liker å ferdes.

5. Lag din egen skileik

Barn står på ski i skileik.
For å lage en portal trenger du bare tre staver,som settes to og to nedover bakken, med den tredje på tvers over.

Du trenger ikke mer enn snø, en spade, og en bakke, så har du utallige muligheter for skileik. Her kan dere prøve dere frem til mange ulike aktiviteter som slalåmløype. Sett opp på rekke med små kvister nedover bakken som stikker er så vidt opp av snøen. Her er det bare å kjøre på hver sin side av disse nedover. Hund og hare er en anne morsom variant av sisten på ski. Dere kan lage kuleløype, bygge orgeltramp og lage hopp. 

6. Grav en snøhule eller lag en iglo

Barn i snøhule
Når man lager snøhule bør man ha en stor snøhaug med passe hard snø.

Å lage snøhule er en kjent vinteraktivitet som er gøy for både store og små. Vil du øke vanskelighetsgraden litt kan det være et spennende prosjekt å lage en snøiglo. 

7. Finn en akebakke

To barn på akebrett
Dra til en akebakke og få timesvis med vintermoro.

Aking er en klassiker som er gøy for hele familien. De fleste har en akebakke i nærheten av der dere bor. På kart ut.no kan du også filtrere turmål etter akebakker. Dersom du ikke har akebrett er det også gøy å ake på rumpa med en plastpose tredd på!

8. Lag en islykt

islykt
En islykt er gøy å lage og veldig stemningsfullt å pynte med!

Dersom det er kaldt ute er det enkelt å lage dekorative lyslykter av is. Fyll en ballong med kaldt vann til ønsket lyktstørrelse, og blås litt luft inn i ballongen. Sett ballongen på et fat eller i en skål ut i kulden eller i fryseren.  

Etter noen timer eller dager, avhengig av hvor kaldt det er, fjerner du ballongen. Kjenn først etter om isen inni er tykk nok til at den ikke sprekker når du tar på den. Lykten kan heller ikke være helt gjennomfryst. Bruk litt varmt vann på toppen for å lage hull, og hell ut det resterende vannet inni. Plasser lykten der du ønsker, og sett et telys oppi.  

9. Lek sisten i en snølabyrint

Det trenger ikke være mye snø, så lenge man ser sporene. Tråkk opp eller grav ut en labyrint i snøen, og lek sisten hvor det kun er lov å gå i sporene!

10. Overnatt ute

gjeng med barn i telt
Det er skikkelig koselig med telttur om vinteren!

Hva med å overnatte ute i naturen? Du trenger ikke dra mange meterne unna der du bor, opplevelsen vil uansett være stor for et åpent barnesinn. 

Tips til din første vinterovernatting ute

✔ Har du ikke overnattet ute før? Legg soveposen på verandaen, sett opp telt i hagen eller heng opp hengekøyen i skogen bak huset. Du trenger ikke reise langt for å sove ute

✔ Ikke dra langt unna bilen, det er godt med en retrettmulighet midt på natta, og da slipper dere å bære utstyret så langt.

✔ Ha et tykt og godt liggeunderlag! Godt liggeunderlag er viktigere enn tykk sovepose. De minste ungene kan gjerne bruke vognposen som sovepose.

✔ Ha med ekstra tøy, og varmeflaske er topp!

✔ Ikke vær redd for å pakke med noen ekstra pledd, det kan brukes både over og under soveposen, eller under hodet som pute.

✔ Gjør overnattingen litt ekstra koselig ved å henge opp lyslenker i taket på teltet eller i trærne rundt hengekøyen.

✔ Lag mat over bålet. Her er mulighetene uendelige. Hva med ostesmørbrød stekt på bålet til kveldsmat, eller pannekaker til frokost?

✔ Ikke vær redd for å prøve – god tur!

11. Lag mat utendørs

Mor og sønn lager mat på bål.
Mat på bål smaker ekstra godt.

Finn frem stormkjøkkenet eller tenn opp et bål og lag middagen ute. Man trenger ikke gå langt før maten smaker mye bedre enn hjemme. 

Få tips til oppskrifter her: Turmat

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Hytteturer med hele familien
Fra Rønningen gård i Leinstrandmarka, Bymarka
Hytteturer med hele familien
Bli med Barnas turlag på tur
Kom deg ut-Dagen på Rønningen i Leinstrandmarka i Trondheim.
5. februar 2012
Bli med Barnas turlag på tur