Logo
Til DNT.no forside
Barn med bind for øynene kjenner på gjenstander på tau

Tips til uteaktiviteter

Trenger du forslag til uteleker? Her finner du forslag til noen aktiviteter som passer å utendørs. De kan brukes i utebursdag eller på tur med skolen eller barnehagen. Mange av dem passer både på barmark og snø. 

Nesten alle vanlige leker som vi kjenner fra før, for eksempel "Stiv heks", "Haien kommer" og lignende er morsomme både på på barmark og med ski eller skøyter på beina. Nedenfor finner du noen leker som du kanskje ikke kjenner så godt fra før, og som det kan være morsomt å prøve i en utebursdag. 

Finn igjen treet! 

Barna deles i par. Den ene får et skjerf knyttet foran øynene og den andre skal være fører. Føreren leder den ikke-seende på kryss og tvers i terrenget for så å stoppe opp ved et tre. La den ikke-seende kjenne på treet med hendene og bli godt kjent med det. Deretter ledes vedkommende tilbake til startstreken. Den ikke-seende blir nå kvitt skjerfet og skal lete seg tilbake til sitt eget tre. Etterpå byttes rollene.

Gutt tar på tre med lukkede øyene.
Bli kjent med treet! Hvordan er barken, tykkelsen på stammen, bladene, greinene?

 

Kims lek

Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerene. Deretter snur barna seg vekk og en ting blir fjernet. Hvilken? Alternativt: Barna skal prøve å huske de ulike tingene som ble vist fram. Hvor mange klarer de å huske?

To barn sitter på teppe med blader og pinnner foran seg.
I Kims lek skal dere er finne ut hvilken ting som er fjernet. 

Følg tauet

Du trenger et langt tau, ca. 20 meter, som du trekker mellom flere tre. Barna skal følge tauet i blinde hele veien, uten å slippe taket. Vanskelighetsgrad kan endres fra flatt terreng til mer kupert, og man kan variere opplevelsen med å gå gjennom et område med bare store trær til områder med busker og småtrær. Du kan også henge opp ulike ting på tauet, som barna skal prøva å huske helt til de er i mål. Bruk for eksempel klesklyper til å henge opp ting med. Du kan bruke ting som de har med ut, for eksempel luer, votter, solbriller, sitteunderlag osv.

Gutt med bind for øyenene tar på en spade som henger på et tau. Foto.
Langs tauet kan man henge opp gjenstander man har med i sekken.

50-leken

Dette er en aktivitet som kan tilpasses alle fag og alle trinn i skolen. Her kan du leke inn geografi- og naturfagkunnskaper, gangetabellen, gloser, ordklasser osv. på en morsom og aktiv måte! Kanskje en ny måte å gjennomføre prøver på?
Tidsbruk: Ca. 25 min.
Utstyr: En terning til hver gruppe, kort med spørsmål på og en fasit.


Forberedelser:

  • Det må lages 50 spørsmål. Disse kan læreren lage selv, eller det kan gjøres i samarbeid med elevene. Spørsmålene kan knyttes til ulike fag og temaer, eller det kan være helt generelle spørsmål. 
  • Spørsmålene fordeles på 50 kort eller ark, med tall fra 1–50 på den ene siden og et spørsmål på den andre.
  • Kortene/postene fordeles ut i terrenget på et avgrenset område. De kan henges i trærne eller legges på bakken.
  • Elevene deles i lag på 4–6 personer. Hver gruppe skal bli enige om en dyrelyd, som skal være deres lokkesignal. Pass på at alle gruppene har forskjellig dyrelyd!

LAST NED: 

To gutter holder rundt hverandre.
I 50-leken deles barnegruppen opp i lag.


Gjennomføring

  • En på gruppa slår terningen, og får for eksempel en 5-er. Nå skal gruppa spre seg og lete etter post nr. 5.
  • Når én på gruppa finner posten, skal den rope lokkelyden høyt for å tilkalle de andre. Når alle har kommet, snur de posten og leser spørsmålet. Gruppa blir enige om svaret, og løper de tilbake til læreren og sier for eksempel: «Post 5: Hovedstaden i Spania er Madrid.»
  • Hvis dette er riktig slår en ny på gruppa terningen, og får for eksempel en 4-er. Gruppa løper da ut og leter etter post 9. (Man legger altså til det tallet man hadde forrige gang: 5+4=9.) Slik jobber alle gruppene helt til en av dem har nådd post 50. Man kan også si at man holder på i 20 min., og så er det om å gjøre å komme lengst på den tiden.

Tips!
Dersom gruppa svarer feil, kan man legge inn en slags «straff», for eksempel 10 spensthopp, 10 armhevinger eller lignende. Sørg alltid for at alle på gruppa får vite det riktige svaret før de fortsetter.

Hvis det er mye med 50 oppgaver, er det ingenting i veien for å lage 30- eller 40-leken i stedet!

Naturlotto

Her kan barna sendes ut i terrenget for å finne to og to like ting. (Blomster, kongler, skjell) Legg en av hver ting systematisk ned på bakken, gjerne i et ruteskjema som risses inn i underlaget. Lag en tomt skjema ved siden av. Etter at barna har fått se på tingene i ca. 30 sekunder legges teppet over og de skal kopiere det de har sett og legge tingene i samme rekkefølge i det tomme skjemaet.

Jente som holder kongle, sitter på en trestamme i skogen. Foto.
I naturlotto må barna først finne like ting i naturen.

 

Sardinmamma – omvendt gjemmelek

Her skal alle står i ring med lukkede øyne og telle høyt til 50. Kun en løper og gjemmer seg. Etter hvert som de andre finner den som har gjemt seg, skal de ikke si det til noen, men liste seg bort og sette/ legge seg ned ved siden av den som har gjemt seg. Etter hvert blir man stadig flere, man må ligge stille og tett som sardiner i boks. Her er det om å gjøre å ikke bli den siste som finner sardinmammaen.

NB! Husk å telle hvor mange som er med på leken! Da vet man når alle har funnet frem til gjemmestedet.

Robotleken

Gå i en gruppe på tre. To er roboter, en er robotfører. Robotførerens oppgave og mål med leken er å styre de to robotene slik at de til slutt møtes ansikt til ansikt. Robotene stiller seg opp rygg mot rygg. De begynner å gå ved at robotføreren gir de et lite klapp på hodet. Robotene går rolig og taktfast i stiv robotgange fra hverandre i hver sin retning. Om robotføreren klapper deg på høyre skulder skal du vri deg 90 grader til høyre. En klapp på din venstre skulder betyr at du skal vri deg 90 grader til venstre. Om roboten treffer på et tre eller en annen hindring, blir den stående på stedet til føreren gir nytt signal om retningsendring på skulderen. Avslutning: De to robotene finner tilbake til hverandre og møtes ansikt til ansikt. For å gjøre det enda vanskeligere kan du prøve med øyene lukket.

To barn står rygg mot rygg, et tredje barn står mot dem med en hånd på hvert hode.
I robotleken skal lederen styre de to andre ved å klappe dem på skulderen, noe som kan føre til mange morsomme situasjoner. 

 

Finn en venn

Dere trenger to og to like ting, nok til at alle deltakerne kan få en ting hver. Deltakerne står i ring med hendene formet som en liten skål på ryggen. Lederen går rundt og legger en ting i hver hånd. De må ikke se på det de har fått og heller ikke vise det til noen. Da har altså to barn fått en kongle, to har fått en mosedott, to har fått et skjell osv. Nå skal deltakerne muyldre rundt og spørre seg frem til den som har fått det samme i hånden som de selv, og det er kun lov å bruke begreper når de spør: ”Har du noe hardt? Er ditt langt? Ruglete?” osv. De kan altså ikke spørre: ”Har du en kongle?” Når de tror de har funnet sin makker skal de, uten å se på det de har i hånden, gå til lederen av leken så denne kan sjekke det. Er det riktig kan de stille seg på rekke bak lederen, har de feil må de gå ut i flokken og lete videre.

Kroppsbokstaver

Deltakerne deles i grupper på cirka ti barn. På signal skal gruppene danne bokstaver eller tall liggende på bakken, Alle på gruppa skal være med og utgjøre sin del av bokstaven. Det er om å gjøre å få til dette raskest!

Dersom man deler inn i større grupper kan barna danne korte ord. NB! Husk å være tydelig på om du vil ha store eller små bokstaver. 

Seljefløyte

Fløyten kan lages av rogn, pil eller selje – aller helst om våren når sevjen stiger, da er det lettest å få løs barken.

Du trenger en ca 10-15 cm lang fingertykk grein uten sideskudd eller knopper og en kniv

Slik gjør du:

Bank kvisten forsiktig med knivskaftet hele veien rundt til barken løsner. Trekk barken forsiktig av. Skjær et trekantet lydhull i barkhylsteret ca 1/3 inn på kvisten. Del pinnen i to på samme sted som lydhullet og skjær av en flis oppå den korteste biten. Dette er luftekanalen. Sett bitene på plass i barkhylsteret igjen og test lyden! Dersom det ikke er lyd, kan du forsøke å justere luftekanalen. Ved å trekke den lengste pinnen inn og ut forandres tonehøyden.

Få flere morsomme aktivitetstips og leker i våre Turbotips

Se videoer her: 

 

 


 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem