Soloppgang på idylliske Trolltunga (16-26)

27. juli kl. 06:30
31. juli kl. 22:00
Turtyper
Fellestur, Fottur, Turkatalog2022_Ungtur, Soloppgang, Hyttetilhytte, Elvevading, Trolltunga, Hardangervidda, Trolltunga
DNT ung Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Hardangervidda (se kart)
Dette arrangementet er over!

Har du lyst til å oppleve Trolltunga før alle turistene kommer? Vil du også gå hytte til hyttetur på Hardangervidda? Da passer denne turen for deg, ta med deg en venn og opplev spenningen på trolltunga med DNT ung og en fantastisk tur på Hardangervidda! Til sammen skal vi gå 80 km i fantastisk viddeterreng og besøke flotte turisthytter. Pakk sekken og bli med!

Vi møter med Bergen busstasjon 07.00 onsdag 27. juli. Her introduserer vi hverandre og vi forteller litt om turen. Vi tar 925 Bussen 7.25 til Norheimsund. Videre tar vi Båt 2095 til Kinsarvik. I Kinsarvik tar vi taxi inn til kraftverket 3km inne i dalen og starter turen derfra.

Etappene:

DAG 1

Bergen - Kinsarvik – Stavali turisthytte - 12km

Vi går fra Kinsarvik kraftstasjon og oppover Husedalen, oppover dalene vil vi passere 4 flotte fosser, Når vi kommer til Reinsbrekkene går man på bratte svaberg og har god utsikt mot den fjerde fossen, Søtefossen. Videre følger vi opp Vierdalen og runder inn til Grøndal (1080m.o.h). Her blir det en elvepassering på sommerbro og så er ca. 3 km relativt flatt bort til Stavali. Her spiser vi middag slapper av og koser oss før vi legger oss og gjør oss klar for morgendagens etappe.

Etappen har over 1100 høydemeter som skal bestiges så vi passer på å gå i greit tempo så vi ikke sliter oss ut første dagen.

DAG 2

Stavali – Hadlaskaret – 20,2km

Vi smører niste i frokostbuffeen og gjør oss klar og går ut til kl 10. Etappen går i åpent viddelandskap. Fra Stavali går vi oppover til nordsiden av Lonavatnet krysser vi 3 sommerbroer, videre øst til stidele til Langvatnet og bort til Finnabu. Fra Finnabu sørover til Fogerli, over Skinfjellet og ned til Hadlaskard. Her lager vi en herlig middag av det vi finner.

DAG 3

Hadlaskard – Torehytten – 10,9km

Dette er dagens korteste etappe, så dette blir en rolig dag mellom de lengre etappene. Så vi tar en rolig morgen før vi starter på etappen. Fra Hadlaskard går vi over sommerbroen og sørover inn Kyrkesteinsdalen til Viersødlo. Her vader vi 2 elver. Videre inn Grøndalen og opp en stigning med NedstaSoltjørni og til Torehytten. Her slapper vi av og nyter dagen og utsikten til Hårteigen.

DAG 4

Torehytten – Tyssevassbu – 18,5km

Vi står opp tidlig og spiser frokost og starter på etappen til Tyssevassbu, vi må gå relativt tidlig for å komme oss tidlig fram før morgendagens etappe. Vi starter i steinur og videre sørover med utsikt til hårteigen i øst. Over Håtrteigshæane og over en elv i Grotbotnen. Videre til stikrysset som går til Tyssvassbus og Litlos. Videre vest ofte på store snøfonner til Tyssevatnet og fra vannet er det 1 km til hytten. På Tyssevassbu lager vi oss middag og legger oss tidlig før morgendagens siste etappe. Vi gjør oss også klar dagen før så vi trenger å gjøre så lite som mulig morgen etter.

DAG 5

Tyssevassbu – Trolltunga – Tyssedal – Hjem - 16km

Vi våkner kl. 3 og spiser kjapt frokost og begynner å gå mot berømte Trolltunga! Etappen starter flatt og etter hvert nedover. 6km å gå og vi beregner å bruke 3,5 timer bort til Trolltunga. Vi starter i mørket og får med oss soloppgangen på veien, Når vi kommer fram våger vi oss ut på selveste Trolltungen, det skal være en naturopplevelse du aldri vil glemme! Så spiser litt mat og tar bilder og nyter utsikten. Det er også mulig å gå til prekestolen (Ikke den berømte prekestolen i Lysefjorden) 1,3 km sør, før vi vender turen hjemover.

På siste delen av etappen går vi langs fjellkanten med utsikt til andre siden av ringedalsvatnet. Siste stigning går over trombeskar før vi vender ned mot hyttefeltet i toppen av Mågelidalen. Herfra går det en bratt sti ned til Skjeggedal. Herfra tar vi shuttlebuss til Odda. Har vi ekstra tid i Odda bestiller vi pizza og nyter den på kaien før bussen kommer. Vi tar bussen fra Odda til Rosendalen og båt til Bergen.

Mat: frokost og middag dekker vi men lunsj og annet må hver enkelt deltaker dekke

Siden alle hyttene er Selvbetjente slipper vi å bære på middager da finner vi det hytten har å tilby. På Stavali er det frokostbuffet og nistesmøring. (Mulig å kjøpe snaks) Ellers blir det havregryn til frokost (Dersom du vil ha noe annet må du ta det med selv) ellers må dere selv ordne med lunsj og snacks selv. Husk å ha med nok mat!

Utstyr:

Pakk gjerne etter pakkeliste på sommerfjellet. Ha med regntøy og minst 1 ekstra sett med ull helst 2. lakenpose/sengesett til å sove i. (det er dyner og puter på alle hyttene)

Ta med god hodelykt for vi kommer til å gå i mørket dagen vi går til Trolltunga.

Førstehjelpsutstyr og vindsekk/liggeunderlag har vi med.

Vi oppfordrer til å pakke lett men viktig å ikke holde tilbake på det viktigste som for eksempel ulltøyet og gamasjene.

Vi turledere har også med oss litt fellesutstyr så dere må ha litt ekstra plass i sekken til dette.

Kart:

Turkart Hardangervidda Vest 1:50000

Eventuelt kartmappe og kompass

Vilkår og Krav:

Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

Du må være vant til å gå lange turer i fjellet med tung sekk.

Lyst til å bli medlem?

Bli medlem i Bergen og Hordaland Turlag, da får du rabatterte priser på turer, kurs og hytteovernattinger. Meld deg inn her!

Soloppgang på idylliske Trolltunga (16-26)

Turledere:

• Selma Carmina Blanco-Landeråen