Sommerturlederkurs 2022- DNT Ung

Kurs, Turlederkurs, Ledelse, Sommerturleder
DNT ung Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Vestlandet
Dette arrangementet er over!

Vil du bli sommerturleder?

Trives du godt sammen med andre på tur? Har du erfaring med hytte-til-hytte turer på høyfjellet?  Føler du deg sikker i bruken av kart og kompass og vil gjerne dele din glede over å være i fjellet med andre? Da er dette kurset noe for deg.

DNTs turlederutdanning er for alle som er interessert i å vise vei i fjellet og formidle turglede for andre.
Målet med kurset er å gjøre deltakerne i stand til å lede turer for Bergen og Hordaland Turlag, samt andre DNT-medlemsforeninger, i sommerfjellet. Kurset består av teori og praksis. Det gjennomføres over 2 helger, med to teorikvelder. Til hver samling sendes det ut oppgaver i forkant. Ved kursslutt evalueres deltakerne til godkjent/ikke godkjent sommerturleder i DNT.

• Kunne dokumentere gode kunnskaper om orientering og om ferdsel i høyfjellet
  • Vise til erfaring fra turer over flere dager i høyfjellet
  • Erfaring med å lede turer som grunnleggende turleder
  • Erfaring fra turer på egenhånd i høyfjellet
  • Erfaring fra overnatting ute (telt, bivuakk, under åpen himmel)
  • Medlemsskap i DNT
  • Gjennomført 16 timers førstehjelpskurs de siste 3 årene
  • Gjennomført og bestått modul 1 (Ambassadørkurs DNT) og modul 2 (Grunnleggende turlederkurs)
  • Gå igjennom DNTs etivikkvettregel kurs på Motimate appen. https://dnt.web.motimateapp.com/

Du må laste ned dette søknadskjemaet og sende til rune.mo-bjorkelund@dnt.no

Kurset er rettet mot deltagere i aldersgruppen 16-26år.

Mål: Hovedtema for dette kurset er turledelse i fjellet sommerstid. En turleder skal ha kunnskaper, ferdigheter og evner innen for følgende temaer, som kurset tar for seg.

Kurstema
Turlederrollen, overnatting ute, bekledning og utstyr, orientering (herunder nattorientering og orientering i vanskelig terreng), turplanlegging, fjellkunnskap og veivalg, værforhold, grunnleggende fysiologi, nedkjøling, førstehjelp, planlegging, gjennomføring og ledelse av turer sommerstid, selvinnsikt og evne til refleksjon.

Tidsperspektiv

Førstehjelpskurs for turledere ( dato ikke satt - må være tatt før kurs helg 2)

Når du er påmeldt vil du få tilsendt et infobrev med oppgaver, og hva du må gjøre for å forberede deg til aspirant tur etter 1. kurshelg.

Teorikveld 1: 28. juni 17-21 (Ved Storetveit skole,utendørs). Presentasjon av deltagere, mål for kurset. Evaluering og tilbakemelding. Å lære av hverandre. Øve på presentasjon av et tema. Hva forventetes av en turleder.

Kurshelg 1:  1.juli kl 16 til 3 juli kl 21. Byfjellene. Bruk av telt, teltplasser, primus og overnatting ute i bynære områder. Orientering, ta vare på gruppen, lede gruppe alene, risikovurderinger. Mat/Kosthold, bekledning, håndtere  ulykker, nødbivakering, og litt om bruk av mobil/GPS.

Sommerpraksis: Være turlederaspirant på en DNT Ung sommertur med overnatting.

Teorikveld 2:   24 August kl 17-21 (Marken). Turplanlegging og veivalg. Presentere et turforslag for en tur du vil lede. Skjema og rutiner.

Kurshelg 2: 2.september kl 16 - 4.9 kl 21 Turledelse i et team. Nattorientering. Gruppedynamikk, ta vare på gruppen, elvepasseringer. Ferdaråd, fremdrift. Hytteliv.  . Turlederrollen.

Annen viktig info
Etter gjennomført kurs vil du bli vurdert med bestått eller ikke bestått kurs.
Mer detaljert opplegg for hver enkelt helg blir delt ut på første kveld.

Gjeldene Vilkår
Generelle vilkår gjelder ved påmelding, deltakelse og avmelding på våre turer, kurs og aktiviteter.

Dere får aktuelle kart, kursmappe, instruksjon, kursholdere, sikkerhetsutstyr, overnatting og mat. Transport kommer i tillegg og må betales av den enkelte kursdeltager.

Mer informasjon kan du få ved henvendelse til Aktivitetsavdelingen: rune.mo-bjorkelund@dnt.no eller tlf. 55 33 58 30.

Turledere:

• Fredrik G. Brun