Signatur Gullruta i Etnefjella med DNT ung Bergen (19-30 år)

Fellestur

Fra dato
10. juli kl. 08:00
Til dato
17. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Ungdom
Turtyper
Fellestur, Fottur, Turkatalog2022_Hyttetilhytte, Turkatalog2022_Ungtur
Arrangører
DNT ung Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Turområde
Etne- og Saudafjellene (se kart)
Turkode
555
Dette arrangementet er over!

Tradisjonen tro arrangerer DNT ung Bergen hver sommer en SignaTur - vi har gått Norge på Tvers, for to år sidan gikk vi i Stølsheimen, og i fjor gjekk tok vi turen til Tafjordfjella, i år ventar Gullruta i Etnefjella! Vi skal i løpet av 8 dager legge bak oss ca 80 km på selve hovedruten, og satser på å få en helt fantastisk turopplevelse! Dette inkluderer også muligheter for fisking og topptur(er) underveis.

Tid: 8:30
Oppmøte: Bergen busstasjon kl 8:30, bussen går 8:55. Eller på Seljestad kl 12:30

Turledere:  Kristoffer Olsnes og Mari Nesse 

Etappene: 

Dag 1 Seljestad - Simlebu 17 km 

Vi begynner lengst nord i Etnefjellene ved å gå til Simlebu. Første etappe går fra hovedveien ved Seljestad. Det er en tøff første etappe på litt over 17 km og 500 m stigning. Vi beregner å bruke rundt 7 timer på denne etappen. Turen begynner allerede litt seint ved at bussen ikke er på Seljestad før 12:30, så det kan bli en lang dag.

Turen går hovedsaklig langs den gamle anleggsveien til Steinavatnet (1050 moh.), for så å fortsette langs vannet på nordsiden. Etter vannet følger vi vardene og krysser fjellryggen. Over ryggen endrer terrenget seg. Videre følger vi sør-østsiden av Sandbotnane. Herfra er det nedstigningen til Simlebu, men fortsatt et stykke å gå. Vi følger skaret ned til Såtekvelven, og stien går videre gjennom Såtekleven mot Slettedalen. Vi følger stien til høyre bratt nedover til Bordalen og Bordalselva, som krysses på bro litt lenger nede. Den merkede løypa fortsetter på vestsida av Bordalselva og passerer Nystølen. Herfra er det en bratt bakke opp til Simlebu (ca 725 m.o.h.). Fra Nystølen kan vi skimte sikringshytta på Simlebu oppe på kanten.

Fremme på hytten lager vi god felles middag og bruker kvelden på å bli ekstra godt kjent med hverandre!

Dag 2 Simlebu- Sandvasshytta 13 km

Denne dagen begynner vi ved å gå vestover før for Simlenuten og rundt fjellmassivet. Vi går rundt fjellene nede i dalen, så det blir ikke veldig mye stigning. Det er tre elver som skal krysses, men er helårsbroer så det skal gå fint. Videre går vi opp Blomstølskardet til stidelet ved Langfoss. Videre over elven, langs vestsiden av vannet og oppp under vestsiden av Torvenuten før en liten nedstigning til Sandavashytta.

Vi beregner å bruke rundt 5 timer på denne etappen, så vel fremme på hytten har vi god tid til middag, slappe av, kortspill og yatzi! Hytten ligger ved Sandvatnet så her er det mulighet for bading!

Dag 3 Sandvasshytta -  Blomstølen 5 km

Dette er turens korteste etappe på kun 5 km! Turen tar bare rundt 2 timer å gå så her kan vi nyte dagen!

Vi begynner turen ved å følge Sandvatnet et stykke, før vi dreier til vest og går inn mot de tre vannene Plomvatnet, så Tvitjørnene og så Svartavatnet. Dette er grønt og frodig område med mye beite. På sørøstsida av elva er Høgenuten og på vestsida Hestaskardnutene. Elva, som kan være stri, krysses, før en når fram til Blomstølen.

Siden dette er en så kort etappe kan resten av dagen brukes som du selv ønsker. Det kan være hviledag for såre bein, eller mulighet for en liten topptur for de mer entusiastiske! Her er mulighetene mange, som Reinsnuten (1025 moh.), Hestaskornuten (1071 moh.) eller Høgenuten (1043 moh.).

Dag 4 Blomstølen - Storvassbu 10 km

Vi begynner dagen med å gå rundt Blomstølvatnet (627 moh.) til Røssedalen. Forbi Røssdalen blir det en del stigning opp til Naglane (1076 moh.). Vi tar oss god tid opp og tar en lang pause for å nyte utsikten på toppen. Turen går så til Ingebjørgsvatna. Her er det god utsikt Nordstøldalen og fjellene. Herfra blir det ganske bratt ned mot Storavassbu (560 moh.), men siten holder en del på høyden. Dette betyr at vi først må opp 400 høydemeter, for å å gå ned 500. 

Turen tar rundt 5 timer. Hytten ligger vakkert til ved Storavatnet. Vi har også hele neste dag til å utforske hytten og område!

Dag 5 Hviledag på Storvassbu 

Vi har satt av en hel dag til hvile på Storvassbu. Den kan brukes til å utforske fjellene i område, spille yatzi eller lese en god bok. Alt etter som du ønsker!

Aktivitetsforslag fra hytten: Hytta har en robåt. Ved bruk av båt skal redningsvest benyttes. Vester i forskjellige størrelser finnes på Storavassbu. Det er lov å fiske med stang i Storavatnet. Gode bademuligheter, temperatur, som oftest kaldt

Dag 6 Storvassbu - Løkjelsvatnhytta 14 km

Vi begynner dagen med å gå noen meter tilbake til Holsnåna. Der stien krysser elven, bør en ta en liten avstikker fram i skaret for å se ned til Stordalsvatnet. Vi følger stien rundt Sørnuten til Hovdastølen og kommer til Flåtevatnet. Følger nordvestsiden av vannet til vi kommer til et skar, og går opp mot Håheimstølen. Denne etappen byr på litt stigning fra Flåtavatnet (546 moh.), opp skaret, videre opp til Austmannavatnet (820 moh.). Ved Håheimstølene blir terreneget noe "snillere". Videre blir det en nedstigning til Løkjelsvatnhytta som ligger ved Lykilvatnet (605 moh.). 

Beregner å bruke rundt 7 timer på denne etappen. Hytten har robåt og selger fiskekort om noen vil teste fiskelykken!

Tips på hytten sin nettside om: Fra Løkjelsvatnhytta er ca 20-30 minutter til Hårlandsnibbene (nepane), en fjellformasjon av “tenner” som stikker opp og ut fra fjellet, 650 meter over havet. Gå på T-merket sti mot Olalia, etter 50-70 meter tar du til høyre rett før du går over første demningen. Delvis vardet sti. Du møter på en gjerdeklyver for å komme over et steingjerde – da er du på riktig vei. Stupet mot Hårland er flere hundre meter rett ned, så vær forsiktig om du klatrer opp.

Dag 7 Løkjelvatnhytta - Olalia Fjellstove 17 km

Dette er turens andre lengre etappe. Selv om den er lang, er den ikke like krevende, og vi beregner derfor å bruke rundt 6 timer. 

Turen begynner ved å gå et stykke langs Lykilvatnet, før det blir litt bratt ned til Grindheimsvatnet. Nede ved vannet møter vi på anleggsvei som vi følger til Krokavatnet og Ilsvatnet (587 moh.), for så å gå opp til Høylandsnuten (734 moh.). Herfra har vi fin utsikt ned mot Etne.  Turen går videre ned mot Høylandsvatnet, og så ned mot myrene og Holmevatnet. Herfra går vi litt opp til Fossastølen, før vi følger skaret ned til Olalihytten. 

Oliali fjellstove er en kafé i sesongen, så her er det mulighet for å kjøpe seg noe ordenlig godt!

Dag 8 Olalia - Opheim 6 km

Turens siste etappe blir fra Olaila og ned til oppheim. Turen er på 6 km og vil ta rundt 2 timer. Turen går i lett terreng, og store deler av den er på grusvei. Det er derfor gode muligheter for å rekke busser som går fra Oppheim. 

 

Du kan lese mer om hver etappe på ut.no

 

Mat: Hyttene er selvbetjente som betyr at vi slipper å bære med oss middager. Vi lager felles middag på hyttene som er selvbetjente med det vi finner av provianter. Det blir havregryn til frokost, om du ønsker noe annet må du orden med det selv. Dere må selv ordne med lunsj og snacks for alle de andre dagene. Husk å ta med nok!!  

Utstyr: For å være med på denne turen må dere ha ordentlige fjellsko, sekk (ca 60-70 L), vind/vanntett jakke og bukse, ull, sovepose/lakenpose. Vi tar med vindsekk og førstehjelpsutstyr for å takle skiftende forhold i høyfjellet. Følg ellers pakkelisten til DNT for sommerturer. 

Vilkår: Ved påmelding på Bergen og Hordaland turlag sine aktivitetar gjelder generelle vilkår, dei les du her.

Dette er en lang tur, så du må ha gått tur i fjellet før med sekk!

Turledere:  Kristoffer Olsnes (+47 90143490) og Mari Nesse (+47 99106813)

Pris: 1800 for medlem, 2540 for ikke medlem. Inkludert i prisen er det turledelse, frokost og middag på hyttene. Transport bestilles og dekkes selv av deltakerne.

Aktivitetskort: På denne aktiviteten kan du bruke aktivitetskort. Send en påmelding med navn, telefonnummer, fødselsdato og epost til rune.mo-bjorkelund@dnt.no med bilde av aktivitetskortet ditt.

Lyst å bli medlem? 

Bli medlem i Bergen og Hordaland Turlag, da får du rabatterte prisar på turar, kurs og hytteovernattingar. Meld deg inn her!

Signatur Gullruta i Etnefjella med DNT ung Bergen (19-30 år)

Tradisjonen tro arrangerer DNT ung Bergen hver sommer en SignaTur - vi har gått Norge på Tvers, for to år sidan gikk vi i Stølsheimen, og i fjor gjekk tok vi turen ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Kristoffer Olsnes
  • Mari Ingeborg Hope Nesse