SignaTur: Tafjordfjella på langs

Fellestur

Fra dato
24. juli kl. 11:00
Til dato
31. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Turkatalog2022_Topptur, Turkatalog2022_Hyttetilhytte, Reinheimen, Signatur, Hyttetur, Ukestur, Tafjordfjella, Fjelltur
Arrangører
DNT Sunnmøre, DNT Sunnmøre. Turgruppa
Turområde
Tafjordfjella (se kart)

Om du virkelig vil bli kjent med Tafjordfjella, er dette turen du skal gå. Den går innom alle DNT Sunnmøres hytter i området, og gjennom variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst og rent viddepreg i sørøst. Der er mange fine topper i området med Puttegga på 1999 moh. som den høyeste. Det er også Møre og Romsdals høyeste fjell.

Turen er på tilsammen ca. 7 mil og dagsetappene varierer fra 7 til 13,2 km. På etappen mellom Vakkerstøylen og Pyttbua må man også ro over Ulvådalsvatnet, så det skal ikke mangle på variasjon.

Hyttene varierer fra enkle Tjønnebu hvor mat må tas med, til Reindalseter hvor kokken disker opp med hjemmebakt brød og hjemmelaget middag. De andre hyttene er selvbetjente, med gode, innholdsrike proviantlager.

 

Dag 1: Valldal-Grønningsæter-Tjønnebu.

Vi møtes i Valldal. Vi har ordnet gratis parkering der bilen kan stå hele turen. Derfra tar vi buss til Grønningsæter.

Ruta har jevn stigning opp den vakre Steindalen, og her er det fine plasser å hvile på underveis. Turen opp tar 3-4 timer.

Vi går nå på en del av den nye pilegrimsleden mellom Valldal og Nidaros. I januar 1029 rømte Olav den Hellige gjennom Valldal med fienden i hælene. Trolig passerte han gjennom her.

Tjønnebu har 9 sengeplasser, så her må noen sove i telt utenfor hytta. Telt ligger på hytta, så det trenger ikke tas med. Hver enkelt deltaker tar med noe lettvint til middag denne dagen, og mat til frokost og niste dagen etter.

Dersom noen vil legge igjen soveposen sin på Tjønnebu etter teltnatta, så kan vi frakte den ned seinere på sommeren.

Dag 2: Tjønnebu-Vakkerstøylen

Fra Tjønnebu går turen i lett terreng mot Illstigvatnet, her blir det til gjengjeld litt dramatisk. Illstig betyr fra gammelt av at det er vanskelig å passere. Fjellsiden går rett ned i vannet, men det er lagt ut vaier til å holde seg i. Etter dette er det udramatisk, men vakkert ned Børrebotten og Grøndalen til selvbetjente Vakkerstøylen. Vi regner med å bruke 6-7 timer.

Vakkerstøylen er et gammelt tømmerhus som er laftet ned, og satt opp her inne i 1928. I de første årene var hytta betjent, men den fungerer nå veldig godt som en selvbetjent hytte.

Dag 3: Vakkerstøylen-Pyttbua

Dagen starter med ca. ti minutters rotur over vannet, men det er viktig at det hele tiden ligger en båt på hver side, slik at de som går andre veien kan komme seg over også.

Deretter er det bratt og tungt opp langs Tungegrova, men stigningen går ganske fort. Det er lagt ut tau her til å holde seg i om noen skulle trenge det. På stiens høyeste punkt er det storslagen utsikt mot Tafjordfjellas giganter, Puttegga(1999) og Karitinden(1983). Deretter er det lett ned til Pyttbua, som er en stor selvbetjeningshytte med 51 sengeplasser. Denne turen tar 4-5 timer.

Dag 4: Pyttbua- Veltdalshytta

Vi kommer nå inn i hjertet av Tafjordfjella, og den ville Veltdalen har en rik historie.

Fra Pyttbua går turen opp forbi Radiovatnet. I Veltdalen ligger snøen lenge, og etter Radiovatnet er terrenget mye en blanding av snø og stein. Det er en kort, men bratt kneik ned det siste stykket til Veltdalshytta med 50 sengeplasser. Her besøker vi både Veltdalsmuseet og Fieldfarehytta. Turen tar ca. 5 timer.

Dag 5: Veltdalshytta-Reindalseter

Denne dagen går vi nedover en fantastisk vestlandsdal, og utsikten ned i Reindalen tar pusten fra de fleste. Ca. 4 timer tar denne turen, som går fra det golde høyfjell til frodig furuskog. Reindalseter er betjent, så det er bare å glede seg til 3 retters middag, og kald drikke på verandaen. Det er torsdag, og Reindalseter sin berømte potetball står på menyen.

Dag 6: Reindalseter-Danskehytta

Vi skal opp i høyden. Etter en god frokost starter vi fra Reindalseter og får en tøff motbakke opp til Daurmålshaugen. Her flater det ut, og blir småkupert langs vannet. Vi kommer virkelig opp i høyfjellet på 1500 moh. Tidligere var det kinkig å passere Landversbreen, men i dag er breen borte, og det er trolig bare en snøfonn igjen ovenfor oss. Fra toppen her ser vi dagens mål hvis det er fint vær. Turen ned til Heimste Vikvatnet er lett, og bakken opp til Danskehytta er ikke så bratt og lang som den ser ut til. Vi bruker 7-8 timer denne dagen.

Dag 7: Danskehytta-Kaldhusseter

Dagen starter med den eneste oppoverbakken på turen. Den er slak og går bort til Reindalshola. Etter dette går det kun ned, i frodigere og frodigere terreng. Stort sett er turen lettgått, men det er noen kneiker innimellom som må en hyggelig avveksling på turen. Etter hvert kommer vi ned til den bratte grusveien som leder ned til Kaldhussætra. Derfra går sjarmøretappa langs asfaltveien de siste par kilometerne bort til hytta. Her blir det dusj, skift og en bedre middag som avslutning på turen. Klær har vi sendt med på starten av turen, så vi slipper å bære dem hele veien. Turen tar ca. 6 timer.

Dag 8:Kaldhusseter-Valldal

Vi har leid minibuss tilbake igjen til Valldal. Vi sover litt frampå før frokost, og tar bussen i 11- tiden. Bussturen tar ca. 45 minutt.

 

Deltakernes kvalifikasjoner

Turen vil bli gjennomført i jevnt, rolig tempo, og med gode pauser. Vi regner med å bruke mellom 4 og 7 timer på turene. Deltakerne må være forberedt på allslags vær og føreforhold. Turen går over mange dager, og deltakerne må være trent for det. Underveis vil turen gå både i myr, steinur og snø.

 

Prisen inkluderer alle overnattingene, fullpensjon på Reindalseter og mat fra proviantlager/innkjøpt mat på de andre hyttene, bortsett fra Tjønnebu. Transport med minibuss fra Valldal til Grønningsæter, og Kaldhusseter til Valldal er også inkludert i prisen.

Tjønnebu har ikke proviantlager, så dit må all mat tas med av hver enkelt. På Kaldhusseter ordner arrangør med mat.

Proviantlagrene på selvbetjeningshyttene innholder hermetikk/posemat og tørrvarer som knekkebrød, pumpernikkel, havregryn samt syltetøy, tubeost og lignende pålegg. Der er også et utvalg kjeks, nøtter, desserter og kanskje også sjokolade. Utvalget varierer mellom hyttene, og det hender det går tomt for enkelte ting. 

 

Pakkeliste for sommerturer finner du her.

Husk å ta med lakenpose til bruk på hyttene. På Reindalseter kan du få oppredd seng mot et tillegg i prisen. Ta i tilfelle kontakt med Reindalseter selv før avreise.

SignaTur: Tafjordfjella på langs

Om du virkelig vil bli kjent med Tafjordfjella, er dette turen du skal gå. Den går innom alle DNT Sunnmøres hytter i området, og gjennom variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Sindre Muren Nakken
  • Leif-Olav Brandt
  • Irma Håvoll Sætre