Grunnkurs skred

26. januar 2020 kl. 16:00
Fjellsportinteresserte
Arrangører
DNT Drammen og Omegn, Den Norske Turistforening , DNT fjellsport , Kongsberg og Omegns Turistforening

Gjør de sikre veivalgene i fjellet!

Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd blir en naturlig del av kurset. Kurset gir en innføring i kameratredning ved snøskred.

Dette kurset er første steg i NF sin skredstige for nordisk stil, og vil følge kursmalen til Norsk Fjellsportforum og DNT

Målgruppe
Dette kurset er relevant for alle som forholder seg til terreng der snøskred kan forekomme, f.eks. turgåere, randoneeløpere, splitboardere, fjellskiløpere, off-pistere, klatrere og vinterturledere i DNT. Det passer best for deg som har fjellski, telemarkski, randoneeski eller splitboard. Kurset retter seg mot ferdsel i oversiktlig terreng under 30 grader.

Kursbeskrivelse og innhold
Kurset fokuserer på tursituasjonen der problemstillingene i hovedsak er å unngå skredfarlig terreng på vintersnø, samt å forholde seg til alpine farer på toppturer etter førefallet. En viktig del av turplanleggingen vil være å identifisere skredterreng, samt å bruke det regionale skredvarselet for å innhente informasjon om de aktuelle forholdene. For vurdering av veivalg og leirsteder, legges hovedvekten på å hele tiden reevaluere forholdene ut i fra det som ble tatt utgangspunkt i på turplanleggingen. Eksempler på dette kan være tilstedeværelsen av gjeldende skredproblem og gruppedynamiske faktorer.

Hovedtema for kurset

1. Kjenne igjen skredfare gjennom kjennskap til vær, snøforhold, terreng og mennesket
  2. Håndtere skredfare gjennom veivalg og adferd
  3. Utføre kameratredning dersom uhellet er ute

Temaliste

• Turplanlegging
  • Den menneskelige faktor i skredfaresammenheng
  • Terrengvurdering og klassifisering
  • Identifikasjon av alarmtegn
  • Stabilitetsvurdering
  • Bruk av skredvarsel, skredproblem og fareskalaen
  • Alpine farer ved fjellskiløping
  • Orientering, ly og lei
  • Kameratredning
  • Veivalg, risikoreduserende adferd og tiltak i skredterreng (opp/ned)

Dag 1, Fredag: Oppmøte  klokka 20.00 på Ulsåkstølen i Hemsedal.

Teoretisk økt med følgende tema:

Presentasjon, mål og forventinger
Skredvarselet
Turplanlegging

Dag 2, Lørdag - Turdag

Tur i området. Temaer underveis på tur:
Skred ABC: typer skred, forhold, terreng, menneskelig faktor
Veivalg og orientering, snø-, terreng- og skredvurdering
Fastsetting av faregrad
Kameratredning (med vekt på primærsøk uten sender og mottaker)
Ulykkesstatistikk
Turplanlegging

Dag 3, Søndag - Turdag

Tur i området. Deltakerne blir utfordret på å selv styre og vurdere. Hovedtema er gruppedynamikk og menneskelig faktor. Andre temaer:
Førstehjelp ved skredulykke
Ulykkescase
Oppsummering og kursevaluering

Avslutning cirka klokka 16.00

Forkunnskaper
Deltakerne skal ha grunnferdigheter i vinterfriluftsliv når det gjelder bruk av ski, bekledning, mat og drikke, og orientering om vinteren.

Litteratur og lenker:

Hovedlitteratur til dette kurset er Skikompis av Christer Lundberg Nes, Den lille snøskredboka av Brattlien og NVE skredkort.

Frivillig, men anbefalt, litteratur er Skredfare av Markus Landrø

Nyttige lenker:

www.varsom.no

www.snoskred.no

www.senorge.no

www.skrednett.no

Generell informasjon

Pris
Kr 3400,-. Prisen inkluderer leie av skredinstruktør, overnatting på hytte, samt middag på lørdag.
Ikke-medlemstillegg kroner 500,-.

Deltageren handler selv inn til frokost, lunsj og kveldsmat. Si ifra om du har spesielle behov ift. middagen på lørdag.

Utstyrskrav og annen informasjon

Alle deltakere stiller med spade, søkestang, sender/mottaker (ASSS-prinsippet), grunnleggende førstehjelpsutstyr, liggeunderlag, vindsekk og vinterklær, kart, kompass, snøbriller, termos, drikkeflaske, mat og dagstursekk.

Skiutstyr
Randonee, splitboard, telemark eller fjellski. Vi kommer til å gå turer utenfor preparert løype i fjellet.

Klær
Bekledning for vinterfjellet: blant annet vannavstøtende eller vanntett ytterbekledning, lue, vindvotter og votter, tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker, snø-/solbriller ekstra klesskift og gamasjer.

Ta også med klær til å bruke inne på overnattingsstedet, laken-/sovepose og håndkle.

Skal du på tur og mangler utstyr? Det er mulig BUA kan hjelpe deg. Gå inn på www.bua.io og finn den BUA ordningen som er nærmest deg.

Kart og ruteinformasjon

Turkart Hemsedal Nord 1:50 000. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter.

Pakkeliste sommer og vinter
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister.

Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk sommer og vinter og hvordan kle seg på tur vinter.

Viktig informasjon om fellesturer vinter
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur vinter" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Grunnkurs skred

Gjør de sikre veivalgene i fjellet! Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren og betydningen av den ...

Turledere:

• Silje Maurtveten