Sauheradfjella fra Nord til Sør

Fellestur

Fra dato
10. september kl. 16:00
Til dato
13. september kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Langtur, Sauheradfjella
Arrangører
Skien Turlag, DNT Telemark

Bli med på et vakkert eventyr i Sauheradfjella fra 10. til 13. september 2020!

Denne turen tar oss gjennom kjerneområdene i Sauheradfjella med sitt vakre og varierte kulturlandskap. Vi starter på Breiset ved Holtsås og beveger oss vest- og sørover via sentrale hytter som Sveinsbu, Solum og Sommerseter før vi ender opp på Svanstul. Dersom forholdene tillater det vil vi besøke fem av toppene i området:

            Sveinsbuvarden, 746 moh

            Solumfjellet, 800 moh

            Skåråfjell, 814 moh

            Ørnenuten, 811 moh

            Nare, 805 moh

Sauheradfjella var fra gammelt av sommerbeite og jakt- og fiskeområde for gårdene i dalføret som strekker seg mellom Norsjø og Heddalsvannet og er et kulturlandskap med mange gamle setrer og kulturminner fra tidligere tiders aktiviteter. Terrenget har topper over 800 moh i vest og nord og er preget av glissen furu- og granskog. Området er lett tilgjengelig både fra Skien, Notodden, Kongsberg og Larvik og er mye brukt til friluftsliv med et godt merket løypenett både for sommer- og vinterturer.

 

PROGRAM

Dag 1: Breiset til Sveinsbu

Vi møtes torsdag kl. 16:00 i Skien for felles transport til Breiset der vi tar bena fatt og følger merket løype oppover til Sveinsbuvarden med sin flotte utsikt over både Lifjell, Gaustatoppen og Skrimfjellene. Ned fra toppen er det en kort mars fram til Sveinsbu for felles middag og overnatting.

Dag 2: Sveinsbu til Solumhytta

Fredag følger vi merket løype ned til Ravalsjø før vi starter på stigningen opp Skrimsdalen der vi dreier av løypa og finner vår egen vei over Åslivassfjellet og opp på Solumfjellet. Derfra er det kun en kort tur ned til Solumhytta hvor vi overnatter.

Dag 3: Solumhytta til Sommerseter

Lørdag er det en kortere tur på merket sti over til Sommerseter der vi er framme til lunsj. Ettermiddagen bruker vi til en tur opp på Skiens høyeste topp, Skåråfjell, og kanskje et bad i Eiangen dersom noen lar seg friste, før vi returnerer til Sommerseter for siste overnatting.

Dag 4: Sommerseter til Svanstul

På søndagen går turen på merket sti via både Ørnenuten og Nare før vi ender opp på parkeringsplassen ved Svanstul der bussen venter og tar oss tilbake til Skien.

Hele turen er på ca 50 km, i hovedsak på merkede løyper, og krever at du er vant til å gå langt med oppakning. Vi overnatter på ubetjente hytter og alle må ta med egen frokost og niste til alle dagene. Annet snacks som nøtter, sjokolade og kjeks kan også være fint å ha i sekken, i tillegg til termos og vannflaske. Turlederne stiller med felles middag. Se ellers DNTs turliste for sommerturer. Den finner du her.


KART OG RUTEINFORMASJON

Turkart Skien Nord 1:25000

Turkart Siljan Nord 1:25000

Turkart Meheia 1:25000

Sjekk også ut.no for løypeinformasjon

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Olav Holta
  • Marianne Wighus