Avlyst Hardangervidda vest: Hjølmo—Hadlaskard—Stavali—Lofthus

23. august 2019 kl. 08:00
25. august 2019
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetur, Vestvidda, Hardangervidda, Munketrappene, Stavali, Sommertur, Hadlaskard, Hårteigen, Lofthus, Turkatalog2019
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Hardangervidda (se kart)
Dette arrangementet er over!
Avlyst: Denne aktiviteten er dessverre avlyst.

Folk har gått over Hardangervidda i hundrevis av år. Men hvor, og hvorfor egentlig? På denne turen skal vi utforske den nordvestre delen av Hardangervidda. Her er det mye kulturhistorie å finne langs ferdselsårene – og fantastisk flott turterreng! Mens vi koser oss på tur om dagen nyter vi kveldene på to av Bergen og Hordaland turlagets hytter, med avslapping og god mat. Turens siste etappe avsluttes med den dramatiske nedstigningen nedover munketrappene til Lofthus og med et bad i Sørfjorden for de som tørr! 😊

Denne turen er litt krevende. Hjølmo − Hadlaskard − Stavali − Lofthus med dagsetapper på 6-9 timer. Du bør ha god kondis og noe erfaring fra lengre turer med sekk i høyfjellet.

Oppmøtested: Jernbanestasjonen i Bergen, ved bilettautomatene.

Oppmøtetid: Fredag 24. august, kl. 07.40. Lokaltoget til Voss går kl 7.57. Togtider vil kunne endre seg da de ikke er klar fra nsb i skrivende stund.
Videre reiser vi med rutebuss til Øvre Eidfjord, og innleid buss videre til Hjølmoberget.

Fredag: Vi reiser med tog til Voss og videre med buss til Øvre Eidfjord, hvorfra vi har transport med taxi opp til bilparkeringen ved Hjølmoberget. Der begynner den T-merkete stien gjennom den frodige Veigdalen. Vi passerer turisthyttene Viveli og Hedlo på vei til dagens mål, Hadlaskard, en av Bergen og Hordaland turlagets mest besøkte hytter. Turen vil ta ca. 6,5 timer netto, så det vil bli etter kl. 18 til vi ankommer hytten.

Lørdag: Vi følger Søre Nordmannsslepa, en av de gamle ferdselsvegene som krysser vidda og knyttet sammen Vest- og Østlandet i dagene før bil og
jernbane kom. Langs disse “slepene” finnes det en rekke kulturminner, og noen av dem skal vi se mens vi går innover vidda: f.eks. stølene Fagradal, Peisabotnen og Hanastein. Hårteigen, med sine 1690 m høyeste topp i området, vil være synlig flere ganger denne dagen. Etappens mål er Bergen og Hordaland turlagets hytte Stavali, som vi når ved å gå gjennom Lonaskaret. Denne etappen har mye ikke mye høydeforskjell men likevel må vi anslå ca. 7 timer (22,5 km), med pauser i tillegg.

Søndag: Den første timen på tredje dagen bruker vi for å komme tilbake fra Stavalidalen til Søre Nordmannsslepa gjennom Lonaskaret, mellom Valeggi (1381 m) og Helnaberg (1465 m). Også denne dagen ser vi en rekke kulturminner og til slutt Folgefonna på horisonten!
Vi forlater Hardangerviddaplatået ved Munketrappene og går ned ca. 1100 høydemeter til Lofthus og Sørfjorden. Turen denne dagen er på 22 km og tar ca. 8,5 timer pluss pauser. Retur med buss til Voss og tog til Bergen.

På denne turen er det anbefalt å ha med turstaver og gamasjer.
Vi overnatter på turlagets selvbetjente hytter og lager middag, frokost og niste basert på hyttenes matlager, men brød og en solid dose snacks må du ta med selv. På Stavali får vi servert deilig stølskost og god frokost.

Returreise: 17:50 fra Lofthus (Ullensvang) med rutebuss 990 til Voss og tog til Bergen. Tidspunkt for ankomst Bergen vil oppdateres.

Utstyr: Se ut vår anbefalte pakkeliste for sommerturer

Mat: Alle måltider er inkludert. De som ønsker brødmat må ta dette med, da det bare er knekkebrød på hyttene.

Pris: Medlem kr 2100,-. Pris ikke-medlem kr 2800. Medlemskap kan du kjøpe her. Tog og rutebuss må en selv kjøpe utenom. Innleid buss til Hjølmoberget er inkludert i prisen. Prisen inkluderer også overnatting, mat (uteom matpakke første dagen og snack), turledelese og sikkerhetsutstyr.

Generelle vilkår: Les våre generelle vilkår.

Utstyr: Se vår anbefalte pakkeliste for sommerturer

Kart: Hardangervidda vest, 1:50.000. Kart får du kjøpe i Bergen og Hordaland Turlag sitt Tursenteret, i Tverrgaten 4-6. Rabatterte priser til medlemmer.

Hardangervidda vest: Hjølmo—Hadlaskard—Stavali—Lofthus

• Bergen og Hordaland Turlag