Logo
Til DNT.no forside

Sikkerhet

God planlegging er halve turen eller dugnaden. Vi har et ansvar for tilrettelegging av trygg aktivitet for frivillige og deltakere.

Publisert: 09. januar 2024
Artikkel

Sikkerhetsarbeidet er viktig
I henhold til lovverket er det spesielt fem hovedplikter vi må følge opp i vårt sikkerhetsarbeid. Dette er: kunnskapsplikten, aktsomhetsplikten, opplysningsplikten, dokumentasjonsplikten og internkontrollplikten.

DNTs og turleders ansvar 
Turledere bør kjenne til "DNTs ansvar for tilrettelegging av trygg aktivitet". Dette dokumentet gir innsikt i hvilket ansvar DNT sine medlemsforeninger, lokallag, grupper, turledere og frivillige på dugnad har i forbindelse med tilrettelegging og gjennomføring av aktivitet og dugnad, samt forslag til hvordan man kan ivareta dette ansvaret på en god måte i praksis.

Opplæring og kursing
Alle turledere må i tillegg til turlederstigen og førstehjelpskurs bidra til å øke sin egen kompetanse på sikkerhet. Vi oppfordrer alle turledere blant annet til å ta det digitale kurset "Planlegging av trygg aktivitet" i Motimate. Her registrerer du deg i motimate og får tilgang til kurset. 

Risikovurderingsskjemaer
Ryggmargen i vårt sikkerhetsarbeid er Risiko og sårbarhetsanalysen for å redusere faren for skader/hendelser. Derfor skal alle turer i DNT regi skal risikovurderes av turlederen/turlederne. Det aktuelle skjemaet fylles ut og sendes til kontakt i administrasjonen - evt dnt.sunnmore@dnt.no før turen starter.

  • Risikovurderingsskjema for dugnad.docx

 

Målet med vårt sikkerhetsarbeid

  • Unngå tap av liv
  • Unngå personskader
  • Skape trygge rammer for frivillige og deltagere på turer, aktiviteter og dugnader

Hvis uhellet er ute
Hvis det skulle skje et uhell på tur må dette informeres om til administrasjonen i DNT Sunnmøre slik at vi kan følge opp og bistå, samt loggføre hendelsen. Finn kontaktinformasjon til administrasjonen. Eventuell informasjon kan sendes til linda.flem@dnt.no

Ved alvorlig ulykke/hendelse har DNT organisert beredskap som skal bistå for ulykker på våre aktiviteter og anlegg. Beredskapen er beskrevet i beredskapsplanen. Handlingsplan ved ulykke beskriver hvordan en går fram for å varsle en ulykke/hendelse. Loggskjema når ulykke meldes beskriver opplysninger som må gis når ulykke/hendelse varsles. DNT/DNT Sunnmøre håndterer media. Politiet varsler pårørende.

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra sommeråpning på Rauhelleren og Solheimstulen på Hardangervidda.
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem