Logo
Til DNT.no forside
person i solnedgang i strandkanten

10 fine turer langs kysten

Stadig flere stier langs hele den flotte norskekysten ryddes og tilrettelegges for vandrere. Vi har plukket ut et knippe av dem, og lover deg flotte natur- og kulturopplevelser.

Publisert: 19. mai 2021
Skrevet av: Julie Maske
Inspirasjon

Barnevennlig i vest - Vågsøy

Få øyer på vestlandskysten kan tilby så mange merkete stier som Vågsøy, der Ytre Nordfjord Turlag gjør en formidabel innsats med å rydde og merke turer til topper og strender. Legger du turen hit, kan du planlegge både for flotte fotturer langs havet og til fjells – og overnatte på idylliske Skongenes fyr.

Fyr i havgapet. Foto.
Skongenes fyr ble opprettet i 1870, og har betydd mye for båttrafikken på det værharde Stadhavet. 

Anbefalt tur starter fra Setra. Derfra er det en time ut til Skongsneset, som plutselig ligger foran deg etter at du har gått gjennom værbitt furuskog og over lyngheier, med utsikt mot det berykta Stadhavet. Ved lavvann er det fine muligheter for lek i fjæra og på skjæret rett nedenfor fyret. Her er det anemoner, tang, krabber, skjell og fugler.

Ikke langt fra fyret ligger Skongsneshelleren, der bølgene har gravd ut en imponerende hule hvor folk har holdt til allerede i steinalderen. Hit er det særlig morsomt å dra på tur med unger, og grave ut gamle beinrester. Husk at svaberg er svært glatt i vått vær, så legg turen til Skongsneshelleren på en solskinnsdag.

Annonse:

Historisk i Trøndelag - Inderøya

Følger du den vakkert anlagte kultur- og kyststien fra Vangshylla til Straumen på Inderøya, har du utsikt over Trondheimsfjorden, og mot Ytterøya, Levanger og helt inn mot svenskegrensa i øst. Horisonten er åpen og vid, himmelen høy og stien snor seg gjennom utmark og helt ned i fjæresteinene, gjennom gårdstun og langs gamle krøtterstier.

Bred sti i åker, fra fjorden.
 Følger du kulturstien på Inderøy, kan du ta en avstikker og følge alleen fra Trondheimsfjorden opp til Rostad gård. Foto: Ingolf Zeiner Petersen

Her har bønder i århundrer arbeidet og hentet grøde, og mellom husmannsplasser og nyere bebyggelse ligger storgårder med karakteristiske trønderlåner.

Legger du turen innom Rostad gård og undres over det ruvende mausoleet, kan du tenke på Ole Richter som er begravet her. Han falt for egen hånd da han var norsk statsminister i Stockholm i 1884–1888. Kjæresten hans tok pistolen med til Rostad gård. Denne ble funnet i 2008, et lite stykke Norgeshistorie som også er beskrevet på informasjonstavle på Rostad. For øvrig fins det mange flere severdigheter langs stien, som du kan lese om på 50 opplysningstavler underveis. 

Annonse:

Fristende Kragerø

Kyststien i Kragerø er en del av kyststiprosjektet som starter i Oslo og ender i Stavanger. Foreløpig er det stykkevis og delt, men om få år blir det forhåpentligvis mulig å følge merket sti langs hele kysten i det sørlige Norge. Ideen med en slik sti var å bruke de gamle veisystemene som en gang gikk langs sjøkanten.

Siv og strand.
Kyststien byr på idyllisk skjærgård og vakre strender.

I Kragerø er det rester etter gamle ferdselsårer mange steder i kommunen, men bare i korte biter. Det meste av den ligger under private brygger og plener. Derfor går kyststien i Kragerø i store buer. Den følger sjøkanten der det er mulig, men har gode svinger inn i skogen eller over en fjellrygg. Du kan starte hvor som helst på stien og følge blå merker.  Flere av stedene går du over svaberg, som på solvarme dager er deilige å sette seg ned på for å hvile blikket mot horisonten.

Kysstien i Kragerø

Rute: Fossing–Helle–Kragerø og Kragerø-Stabbestad– Ellingsvik
Nivå: Enkel–middels
Lengde: 42 km (deles opp i tre etapper)

Se horisonten fra Tønsberg tønne

Av og til er det livsnødvendig å rette blikket mot horisonten og la det hvile der lenge. Til du får ro i sjela. Et fint sted å gjøre dette, er ytterst på Østerøya i Sandefjord kommune, på Tønsberg Tønne. Dette er et markant sjømerke ved innseilingen til Tønsbergfjorden. Som sjømerke må dette være meget gammelt, og opprinnelig var det en påle med en tønne som markerte stedet.

Person i grønn shorts sitter på en sandstrand. I forgrunn av bildet står stammen av et stort furutre.
På vei til Tønsberg tønne er det noen fine strender å ta pauser på. Foto: Julie Maske

Turen er ca. 2,5 km hver vei, og stien er god og synlig hele veien. Siste partiet er miniklyving for å komme seg opp på pynten. Estimert tid for en normal person er ca 1,5 timer tur/retur inkludert en 10 min pause på toppen. Underveis går deler av stien på plank gjennom et verneområde. Turen starter på parkeringsplassen på Skogan. Hit er det mulig å komme med buss fra Sandefjord. 

På kongelig grunn i Oslo

Lett tilgjengelig, tjue minutters buss- eller båtreise fra Oslo sentrum, ligger halvøya Bygdøy med kongsgård, museer, strender og nydelig anlagt kyststi. Den går forbi slott, villaer og på høydedrag med utsikt over Oslofjorden. Legg gjerne inn et bad i Paradisbukta, ytterst på Huk eller på Bygdøy Sjøbad.

Nærbilde av blå blomster.
Vandrer du kyststi på Bygdøy kan de se blåveisen blomstre. Foto: Marius Dalseg Sætre

 

Adkomst: Ta buss nr. 30 (Se ruter.no for avganger) til endeholdeplassen ved friområdet Huk og følg merket sti mot Paradisbukta og Bygdøy Sjøbad til Sjølyst. Mange fine steder å ta pause underveis. Store deler av turen tilrettelagt for rullestol.

En annen variant er å ta bussen til Karenslyst alle og gå ned i Frognerkilen. Derfra er det fint anlangt plankesti mot Oscarshall, og videre merket kyststi rundt Bygdøy.

Havstien ved Kristiansund

Havstien en yndet rundtur i Kristiansund, med start og slutt i ved Kirkelandet gravsted.

Person i rød genser står på et svaberg ut mot havet.
Utsikten fra Havstien gir deg følelse av storhavet. Foto: Julie Maske

 

Turen er som en fjelltur i fjæresteinene og byr på variert turterreng. Du passerer flere kultur- og krigsminner, og hele veien er det flott utsikt mot storhavet, og du kan se Grip i nordlig retning.

Adkomst: Start på parkeringsplassen ved Kirkelandet gravsted.

Mølen i Vestfold

Kyststien ytterst i Brunlanes i Vestfold ble merket allerede på 1980-tallet, og regnes som Norges første merka sti ved kysten. Å gå tur her gir deg virkelig et løft i livet, for her kjennes naturen på pulsen hele året og du kan la tankene hvile mens du ser på bølgene som slår inn mot land.

Barn med grå hettejakke står på en strand med runde steiner og holder opp en stein i hver hånd.
Rullesteinstranden på Mølen er et eldorado for alle som liker vakre steiner. Men husk, de skal ikke bli med hjem. Foto: Julie Maske

 

Turen går via gravrøysene og rullesteinsstranden på Mølen til Helgeroa. Tanken er å utvide stien slik at du kan gå fra Larvik til Porsgrunn.

Adkomst: Det fins mange mulige startpunkter. Begynn gjerne med tog, buss eller privatbiler til Stavern, og gå derfra. Deler av stien er turvei tilrettelagt for rullestol, barnevogn og sykkel.

Fugletårnet i Kurefjorden i Råde

En fin tur med barn er å følge kyststien i Kurefjorden i Råde. Deler avområdet ble naturreservat i 1978 for å ta vare på trekkende vadefugler i Oslofjordområdet.

Grønne jorder og eng omgitt av skog.
Utsikten fra fugletårnet i Kurefjorden går mot noen fine våtmarksområder for fugler. Foto: Julie Maske

 

Stien slynger seg langs vannet, gjennom et skogholt med furu og løvtrær og til et fugletåren med vid utsikt over Kurefjorden til Saltnes i Råde og mot Rygge. Dette er en artig tur for barn, for det å klatre opp i slike tårn er alltid gøy.

Adkomst: Kjør til Rygge og følg skilting til Rygge kirke. Ta så av mot Larkollen og følg veien frem til Kureskjærveien og skilt merket «Fugletårn».

Vannøya i Troms

Lengst ut mot storhavet i Karlsøy kommune i Troms ligger Vannøya eller Várdná (nordsamisk). Vannøya er et spesielt stykke natur- og kulturlandskap langs kysten, med daler og skar, myrer og heier, elver og vann, strender og alpine topper på 1000 moh. Fiskeri- og sjømat, helårsreindrift og sauehold setter spesielt preg på øya.

Steiner langs kysten i solnedgang.
På Vannøya er du nærme havet, enten du befinner deg i strandlinja eller går på topptur. Foto: Bjørn Joachimsen 

For deg som søker nye steder å vandre, gir de historiske stiene og løypenettet på Vannøya et variert tilbud, langs sjøen og mellom fjordene over fjell og skar, sommer som vinter. Den lengste sammenhengende ruta går fra Fugløyfjorden til Hamrefjorden i et landskap uten andre tekniske inngrep enn småbruk og ei lita kraftlinje. Vi anbefaler å starte fra Kristoffervalen i Vannavalen, der det er informasjonstavle, og gå inn i eventyret med Fugløyfjorden på din høyre side. 

Telegrafbukta fra Tromsø sentrum

Denne turen er en ypperlig anledning til å bli bedre kjent med Tromsø og byenspopulære strand i Telegrafbukta. Start og slutt ved Prostneset midt i byen, derTroms Turlag har lokaler. I begynnelsen går turen langs vei, men etter hvertlangs sti.

Flere personer sitter langs et langbord av benker på en gresslette ved sjøen. Ved siden av benkene står to personer ved ei bålpanne.
I Telegrafbukta utenfor Tromsø er det fint å samles etter å ha gått fra sentrum og ut hit. Foto: Mia Kanstad Kulseng

Adkomst: Fotturen starter ved kontoret til Troms Turlag ved Prostneset midt i Tromsø sentrum. Universelt utformet: Deler av turvegen i Telegrafbukta er tilrettelagt rullestol.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem