Logo
Til DNT.no forside
Kvinne padler alene i en packraft på en innsjø, med trær langs vannbredden

Anbefalte padleturer i Midt-Norge

Å gli nesten lydløst bortover en speilblank vannflate er en spennende opplevelse der du kommer ekstra tett på naturen. På havet er det anbefalt med havkajakk, og i innsjøer og rolige elver egner det seg også godt med kano eller packraft.

Publisert: 15. mai 2023
Inspirasjon

For at padleturen skal bli trygg og vellykket er det en del sikkerhetshensyn man må ta. Det viktigste sikkerhetsutstyret for alle typer padleturer er flytevest, og det er viktig å sette seg godt inn i sikkerhetsutstyr og kunnskap for de ulike båttypene. Selv om du er en god svømmer, klarer du ikke å svømme til lands i litt kaldt vann uten flytevest. Husk at i fjellet og i havet er det gjerne kaldt i vannet også om sommeren, og man må være forberedt på et bad ved å ha med tørrdrakt eller tørt skift i vanntett pakkpose. Det er viktig å holde seg nærme land slik at man har god kontroll hvis det plutselig skulle begynne å blåse opp eller man skulle være uheldig å kantre. Det er lurt å delta på padlekurs som gir deg riktig sikkerhetskunnskap til turen.  

 

Padletur fra Leirsjøen til Skjellbreia i Bymarka

Dette er en familievennlig, men skikkelig padletur i Bymarka som gir nye og spennende perspektiver på dette terrenget. Turen går fra Store-Leirsjøen ved Granåsen, via Lille Leirsjøen og opp til Skjellbreia. Det er noe bæring mellom vannene, og den lengste bærestrekningen er på god sti mellom Lille Leirsjøen og opp til Skjellbreia via Marka.

 

Padletur i stille farvann på Nidelva

Nidelva flyter stille og rolig de ca. 4,5 km mellom Svean bru og Tanemsbrua i Klæbu. Traseen kan padles fra bru til bru, og medstrøms tar det under en time. Motstrøms tar turen minst dobbelt så lang tid, og padles det begge veier blir det en bra kveldstur. Det er strøm på denne strekningen, men den er glatt og fin, og traseen egner seg godt for nybegynnere. Unngå likevel å komme i kontakt med eventuelle trær som ligger/henger utover vatnet, det er en god regel i all elvepadling. 

 

Padletur i Stor-drakstsjøen

Stor-Drakstsjøen sør-øst for Trondheim er en ypperlig innsjø for padleturer, gjerne med uteovernattinger. Vannet er stort, og har mange viker og øyer man kan utforske fra vannet.  

 

Padletur på Jølvatnet i Trollheimen 

Jølvatnet i Trollheimen er et stort og fiskerikt vann som egner seg ypperlig for kanopadling. Like ved vannet ligger Jøldalshytta som har fire kanoer, med årer og redningsvester som man kan leie. Kanoene finner du nede ved naustet. Hytta leier også ut fiskeutstyr til den som har lyst til å prøve fiskelykken. 

 

Padletur nord i Femundsmarka

Turen starter ved Synnervika, og går videre inn til Nordvika. Herifra padler man via elver og flere vann til Håsjøen. Padlingen går igjennom tømmerrenner, og det er også små koier å overnatte i på veien. Det er lurt å sette igjen en sykkel eller bil ved sluttpunktet så man raskt kan få dratt ned til startpunktet, Synnervika og hentet biler. 

 

Ramsøya og Håmannsvika på Fosen

Ramsøya var i sin tid et sentrum i Osen med dampskipskai, butikk og poståpneri. Turen starter fra Sandvika, og følger Ramsøya nord-vestover. En snartur innom Ramsøyhallen er verdt en tur også for her er ei skjermet strand. Videre kan man padle til Sør-Skokkeløya, her har du omtrent åpent hav rett ut. I Håmannsvika anbefales det å ta turen innom den populære gapahuken Håmannshuken. Turen tilbake til Sandvika går langs flotte fjell, og forbi Høvikfjorden, før man er tilbake på Sandviksberget. Turen går i eksponert farvann. 

Padletur i Stjørn

Trondheimsfjorden er stor og åpen, men ytterst har den en fjordarm med vakker skjærgård. Her har vi Stjørnfjorden, som med sine idylliske øyer, innbyr til padling. Øyene har mange fine strender og flotte teltplasser.

 

Til Skjervøya fra Bessaker i Osen på Fosen

Denne padleturen byr på spennende opplevelser i den flotte skjærgården utenfor Osen. Vi gjør strandhogg på Skjervøya og besøker blant annet Skipshallin, ei stor og særpreget hule med utsikt mot åpent hav. Turen starter ved Bessaker skole, og går en runde rundt Skjervøya. Turen går i eksponert farvann.

 

Packrafttur på Lianvatnet.

NÅ KAN DU LEIE PACKRAFT AV TT

Den siste tiden har interessen for packrafting eksplodert. Det er ikke så rart, da dette er en fantastisk enkel og morsom måte å oppleve naturen fra en ny vinkel, nemlig fra vannet. Packraft er en oppblåsbar båt, og kan brukes både på innsjø, elv og delvis hav. De er mye med stabil enn kano og kajakk, pakkes så små at de kan bæres med i tursekken, og veier kun rundt 4 kilo avhengig av type. Selv om det er oppblåsbare gummibåter tåler de mye, og noen modeller blir brukt ned strie elver og på ekspedisjoner i isen. 

En packraft kan være et dyrt innkjøpt for mange, spesielt om de skal bare bli brukt på en tur i ny og ne, så å leie slikt utstyr kan spare både lommebok og miljø. Derfor har Trondhjems Turistforening i regi av DNTung nå tatt inn 4 forskjellige packrafter for utleie til våre medlemmer. Packraftene må bookes på forhånd ved å komme innom Turbutikken i Sandgata 30, ringe tlf. 73 92 42 00 eller sende mail på tt@dnt.no

Leie Packraft av TT

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem